koronavírus gyermekpszichiáter

A koronavírus-járvány következtében az elmúlt több mint egy évben gyermekeink más környezetben élik a mindennapjaikat, mint a korábbi években. Megváltoztak a szociális kapcsolataik, maszkos embereket látnak maguk körül, és jóval kevesebb kortársukkal találkoznak. A családokban is bizonytalanságot és komoly stresszt okoz a pandémia. Kik azok, akik veszélyeztetettek? Dr. Galasi Zsófia gyermekpszichiátert kérdeztük a koronavírus járvány 0-3 éves korosztályra gyakorolt hatásairól.

A járvány csecsemőkre, kisgyermekekre és szociális kapcsolataikra gyakorolt hatásait csak utólag fogjuk teljes egészében látni. Kutatások alapján megállapítható, hogy a szociális kapcsolatok fontosak a fejlődés szempontjából, de az kevésbé meghatározó, hogy a gyermeknek hány emberrel van rendszeres kapcsolata az első három évében. A csecsemők és kisgyermekek egészséges idegrendszeri-, érzelmi-, szociális fejlődéséhez leginkább optimális mértékben ingergazdag környezet, valamint gondoskodó, a gyermek igényeire ráhangolódni képes korai kapcsolatok megléte szükséges. Fontos hangsúlyozni: a gyermekek szociális készségei nagyban függnek attól, hogy milyen korai élményeik vannak saját gondozóikkal arról, hogyan működik a kapcsolat egy másik emberrel. Az elsődleges gondozójához biztonságosan kötődő kisgyermeknek a világról, az emberekről alapvetően pozitív, bizalomteli képe lesz.  A pandémia miatt a szüleikkel otthon lévő kisgyermekek nem feltétlenül szenvednek hátrányt a pandémiás helyzet miatt, a szociális kapcsolatok gyakorlása bepótolható a későbbiek során.

Kik a veszélyeztetettek?

A koronavírus-járvány a legstabilabb családok számára is nehéz, hiszen komoly pszichés és anyagi stresszforrást jelenthet nekik. A kisgyermekek életére leginkább a szülő pszichés állapotán, a gyermekkel való viselkedésén keresztül hathat negatívan a járvány.

A járványidőszak alatti várandósság is fokozott stresszforrást jelenthet, hiszen ebben az amúgy is érzékeny időszakban bizonytalansággal is meg kell küzdeni mind pszichés, mind fizikai szempontból. A gyermek születése után pedig kérdéses, hogy a család mennyire kap segítséget, a nagyszülők féltése és bevonása között is nehéz lehet a döntés.

A pandémia során a rizikóbabák kiszűrése is akadályozott lehet, így a normáltól eltérően fejlődő vagy szociális szempontból hátrányos helyzetű gyermekek később kerülhetnek szakemberhez, késhet a szükséges fejlesztések megkezdése – mondja a gyermekpszichiáter.

A 0-3 éves korosztályt nevelő családoknál valószínűleg nehezebb helyzetben vannak a nagyobb, már közösségbe járó gyermekeket nevelő és emellett dolgozó szülők, mivel a már két éve tartó járványhelyzet minden nap kihívások elé állíthatja őket, kiszámíthatatlanná váltak a hétköznapok, krónikus stresszt okozva.

Ki és hogyan tud segíteni?

Ez egy nagyon árnyalt és nehéz kérdés, ugyanis az a tapasztalat, hogy az egész társadalom nagyon kimerült, a stresszel és állandó bizonytalansággal szembeni megküzdés egyre nehezebben megy, ahogyan a pandémiás helyzet egyre régebb óta áll fent. A kisgyermekek egészséges fejlődésének érdekében elsősorban a szülőknek saját mentális egészségükre érdemes tudatosan odafigyelni, olyan időtöltéseket szervezni maguknak, melyekben tudnak töltekezni. A csecsemős közösségi foglalkozások egy része átkerült az online térbe, baba-mama klubok szerencsére elérhetőek ebben a formában, így a kisgyermekes szülők sem maradnak teljesen közösség nélkül. A barátokkal, ismerősökkel való online kapcsolattartásra is érdemes tudatosan odafigyelni, mivel a szociális elszigetelődés negatív hatással lehet a szülő mentális állapotára. A védőoltások elterjedésével lehetőség van gyakoribb találkozásokra, illetve a nagyszülők bevonása is könnyebbé vált, mondja Dr. Galasi Zsófia.

Tünde

Következő cikkünkben a háborúval kapcsolatban beszélgetünk pszichológussal.

Olvass még a témában!

Szülés a Covid-járvány alatt

Biztos koronavírusos vagy, menj innen!

Folyik a gyerek orra? Karantén!

5 tipp, hogy kerüld el a koronavírust

Miért adjunk a gyerekre arcmaszkot?