A kórház neve:

PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

A szülés időpontja (év, hónap):

2020. október 

A kórház állapota:

Viszonylag jó állapotú. Megjártam a terhespatológiát is, az ágyak ott is és a csecsemős kórteremben is úgy recsegtek, hogy alig lehetett aludni tőlük, pedig állítólag nemrég érkeztek.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:

Vegyes. A terhespatológián felújításra szorulna, a csecsemős kórteremben (legalábbis amelyikben én voltam) jó állapotú volt. 

Szülészet/szülőszoba korszerűsége:

A szülőszoba, amiben voltam, szép volt, korszerű. Volt kád is, labda is, az ágy elektronikusan állítható. Bordásfal nálam nem volt, a többi szobát nem láttam. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége:

A Covid-járvány második hullámának kellős közepén szültem. Volt fogadott orvosom, de előre elmondta, hogy nem lehetséges, hogy vele szüljek, kivéve, ha ő ügyel véletlenül. Szülésznőt eleve nem fogadtam. 

Terhespatológiára korábban befektettek, mint a kiírt időpontom a cukrom miatt, ott találkoztam több ügyeletes orvossal (23-ai hosszú hétvége alatt feküdtem bent, fogalmam sincs, hogy mi a rend munkanapokon). Legtöbbjük normálisnak tűnt, bár sok kommunikáció nem volt velük, mivel problémám se volt, így csak megkérdezték, hogy jól vagyok-e?, a válasz: igen, jól; már mentek is tovább.

Egy nagyon bunkó orvost kiemelnék. Lekezelő, nem csak a kismamákkal, nem egyszer hallottam a nővérekkel, munkatársaival is, ahogy beszélt.

A szülésznő, aki éppen ügyelt a szülésem alatt, a legaranyosabb ember volt a kórházi tartózkodásom alatt (terhespatológiával együtt öt és fél nap). Végtelen türelemmel rendelkezik, pedig nem voltam könnyű eset.

Végül a kislányom úgy időzített, hogy kiírt napon született, és véletlenül a fogadott orvosom ügyelt. Nagyon rendes volt, segítőkész, és örültem, hogy nála szülhettem végül.

A csecsemős nővérek segítőkészek voltak, ha kérdeztünk, válaszoltak. Az első éjszakámon el is vitték a babót, hogy pihenhessek kicsit. A vizitek itt is abból álltak, hogy jól vagyunk-e, ha igen, mentek is tovább.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést):

Egy papírt aláírattak velem, hogyha szükséges, mibe egyezek bele, ott volt a gátmetszés is, stb. Én mindenbe beleegyeztem, csak a baba érdekét néztem.

Nem siettették a szülést, hagyták, hogy haladjon a dolog a saját ütemében.

Oxitocint kaptam, amikor már nagyon elfáradtam, egy ideig párhuzamosan az érzéstelenítővel, mivel nagyon hosszúra nyúlt a vajúdásom és nem haladt a tágulás, de pihennem is kellett közben már. Aztán a véghajrában az érzéstelenítőt elhagyták, maradt az oxitocin.

Császármetszés (bent lehet-e apuka):

A pandémia miatt nem lehetett volna bent az apuka (egyébként igen), de megkapta volna a babát.

Látogatási rend:

Sajnos szintén a vírushelyzet miatt látogatási tilalom volt érvényben az egész kórház területén.

Mit kell vinni a baba ellátásához?

Már az ctg-k alatt kaptam tájékoztatót, hogy mit kell vinni a babának. Pelenkát, popsitörlőt kellett vinni, illetve ruhát csak a hazahozáshoz. Én vittem még textilpelenkát, jó volt leteríteni a pelenkázót a baba alatt.

Popsikrém, a köldök ápolásához vatta és folyadék is volt, illetve felületfertőtlenítő a pelenkázó áttörléséhez.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

Patológián két szobára volt egy zuhanyzó a két szoba között, de amikor én bent feküdtem, valamiért a mi szobánk nem használhatta azt. Volt egy másik a folyosón, oda járt szinte az egész osztály.

A csecsemős osztályon nem tudom, pontosan hány ágyra jutott a zuhanyzó. Én egy kétágyas szobában feküdtem, mellettünk egy többágyas szoba volt, és ez a két szoba volt egy zuhanyzóra és vécére.

Van-e VIP szoba?

Van, de ismét csak a Covid miatt, nem lehetett kérni, mert üresen kellett tartsák.

Koszt mennyisége, minősége:

Mivel én cukros voltam a terhesség alatt, ezért kifejezetten diétás menüket kaptam. Amúgy se volt nagy szám a koszt, de a diétás még annyira sem. Mennyiségre elég tűrhetőek lettek volna.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után):

Igen. Nem tudom, hogy idegen orvosnál hogy lett volna, de az én orvosom és a szülésznő mindenről részletesen beszélt, ha valami kérdésem volt, arra is nagyon kedvesen és mindenféle körítés nélkül válaszoltak. Természetes szülésnél a járvány alatt is bent lehet apa, nálunk is bent volt a férjem, és vele is beszélgetett a szülésznő, illetve az orvos is, ha neki volt kérdése.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt:

Igen. Szoptatási, gátkezelési tanácsokat.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz:

Nem igazán tudnak figyelni minden babára egyesével. Nálunk, mivel nem indult be még a tej, egyfolytában éhes volt a baba. Én ugye ezt nem tudtam, hogy hiába van cicin, semmi nem jut a gyomrába. Elaludt a mellemem, ahogy letettem, felkelt és üvöltött. Bejöttek, hogy mi ez a sírás, próbálták megnyugtatni, de nem tudták, „hát ez a baba éhes, vissza kell tenni”. Aztán volt műszakváltás, és akkor megitatták egy picit az „új” nővérek. Ők azért már sokat megéltek, jobban figyelhetnének erre, hogy nem indul be a tej, akkor se maradjon éhes. 240 grammot fogyott, azt mondták a határ 10 százalék, mi 40 grammra voltunk ettől...

Vécépapírral készülni kell.

Mivel oktatókórház is, felvételkor aláírattak egy papírt, hogy ha úgy alakul beleegyezem-e, hogy „tanulók” bejöjjenek a szülésre. Én beleegyeztem, a szülésznővel jött is egy nő megfigyelni, egy-két dolgot gyakorolni. Nagyon kedves volt ő is, végig figyelt mindent, hogy mit csinál a szülésznő, az orvos. Volt, amit ő csinálhatott már, illetve volt, hogy bent volt akkor is velünk, amikor a szülésznő és a doki másnál volt.

Nagyon féltem az egésztől, sosem voltam kórházban eddig, de összességében kellemeset csalódtam a kórházi létben. Nagyon le vannak terhelve a vírushelyzet miatt, mégis nagyrészt kedvességgel tudtak hozzánk viszonyulni, egy orvos és három nővér kivételével. 

Értékelés:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 9

Szandi

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A pécsi szülészetről itt találsz még értékeléseket:

Kötelező fekve szülni a pécsi szülészeten?

Szoptatási tanácsadó, védőnő és gyógytornász is segíti a kismamákat a pécsi szülészeten

Némi hegymászással juthatsz a pécsi szülészetre