Ultrahangra a soknál is többet kell várni, pénzbe kerül az ott készült fotó, a folyosói mosdókban nincs se vécépapír, se kézmosó, se kéztörlő, a csecsemős nővérek túlterheltek és tapintatlanok, vízszintesig döntött ágyon lehet csak szülni, viszont választott zenénél és hangulatfénynél vajúdhat a kismama - osztotta meg személyes tapasztalatait Eszter a PTE-ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán töltött napjairól a Bezzeganya kórházteszt sorozatában. Te is leírnád véleményed a kórházról, ahol szültél? Küldd el nekünk a bezzeganya@bezzeganya.hu mailcímre.

Az épület két részből áll: egy régiből és egy újból. A régi épület földszintjén van a recepció, uh, ctg, genetikai tanácsadás, első emeleten a szülőszobák, másodikon a műtő.

Az új épület (ami korántsem azt jelenti, hogy modern és csillog-villog) földszintjén vannak az sztk rendelők, első emeleten a terhespatológia, másodikon a gyermekágy, újszülött osztállyal kiegészítve.

Ultrahang: sokat és még annál is többet kell várni, két gép van két külön szobában. A kísérőt beengedik mozizni, és képet is kapsz, ha szeretnél 500 forintért cserébe, vagy lefényképezheted a monitort ingyen. Pókerarccal alaposan vizsgálnak, mindenféle érzelmi sallang és jópofizás nélkül.

CTG: két egymásból nyíló szobában zajlik, feküdhetsz is vagy ülhetsz is, a kismamák paravánnal vagy függönnyel vannak szeparálva egymástól. Kísérőt ide is beengedtek.

A folyosón a mosdókban vécépapír, kézmosó és kéztörlő sincs.

Szülészet: a felvétel a vizsgálóban történik, ahol van vécé és zuhanyzó is, ezután irány a hat szülőszoba egyike. A kád-bordásfal-labda szentháromsága itt is mindegyik szobában megvan. Egy franciaágyas szoba van, egy ahol elektromosan állítható szülőágy van (kissé őskövület), a többi szobában a régi vaságyak vannak.

A franciaágyas szobában van még egy vizsgálószék és hintaszék is, ha jól tudom, itt nem nagyon engednek szülni (feltételezem kényelmetlen a dokinak) ha a kitolás van, átvisznek valamelyik "másik ágyas" szülőszobába.

Kádat, labdát, homeós golyókat engednek használni, inni is szabad és szőlőcukrot szopogatni is. Beöntés nem kötelező, borotválás igen, valamint egy katéter a végén, ha nem pisilsz a szülés után. Továbbá branült is tesznek be még a vajúdás alatt, ha kéred, ha nem. Két közös vécé van a hat szülőszobára. Választható a zene, és a nagy lámpát is le lehet kapcsolni, hogy csak egy kicsi hangulatfényt adó éjjeli lámpa világítson.

A doki óránként jön be vizsgálni, a ctg végig a hason van, ha feküdni akarsz, de kérheted, hogy vegyék le mert sétálni szeretnél.

Az utolsó tolófájásoknál már a neonatológus is bent van, és várja a baba érkezését. Szülni fekve lehet. Esetemben az ágy támláját is közel vízszintig döntötték, hiába mondtam, hogy majdnem függőlegesben jobb lenne. Szülés után, ha leszívták a mindenféle nyákot, megkapod a babát a hasadra, majd elviszik mérni, öltöztetni, nem fürdetik, aztán visszahozzák, és két órán át jobbára békén hagynak, szoptathatod is, bár senki sem mutatja meg, hogy hogyan.

Gátvédelemről még csak olvasni sem olvastak, szerintem a protokoll része a vágás, klinikás orvosoknál legalábbis. Kéjgáz van és epidurál is elérhető 24 órán át, előszeretettel alkalmazzák is, ha nem lépsz fel határozottabban, hogy márpedig te nem kéred, akkor alapból be is kötik.

A megfigyelés után elviszik a babát az újszülött osztályra, az anyukát pedig áttolják a gyermekágyra. Szó sem lehet arról, hogy átmész a saját lábadon, semmi esetben sem.

Gyermekágy: egy kétágyas és egy egyágyas VIP szoba van, ami a professzor betegeinek van fenntartva. Ezekhez saját zuhanyzó tartozik vécével, bidével, amit minden nap takarítanak. Valamint fertőtlenítő folyadék van, amivel lespricceled magad előtt-után a zuhanyzót, vécét, bidét. Az ágyak kényelmesek.

A többi szoba 6-8 ágyas, a folyosón található mosdó és vécé tartozik hozzájuk. Hálóinget nem adnak az osztályon, jeges borogatást lehet kérni a gátra, ágyneműt minden nap cserélik pluszban is, ha kéred. Mindegyik szobában az ágyak mellett található a kis babaágy. A kaja szokásos kórházi, egy nagy hűtő a társalgóban, a VIP szobákban saját. Vendégeket a társalgóban lehet fogadni, egyszerre két személyt a kifüggesztett látogatási időben. A babát pólyában viheted a látogatók közé, ők is megfoghatják.

Újszülött "osztály": a gyermekágyas folyosó közepén van. 24 órás rooming-in van elvileg, de gyakorlatilag éjszakára szeretik begyűjteni a babákat. Folyamatosan vizitre, vizsgálatokra, meg fürdetni hurcolják őket. A nővérek túlterheltek és tapintatlanok.Szoptatni persze szoptass, de inkább addig adunk neki tápot meg teát, gondolhatják. Fejőgép is rendelkezésre áll, egy ipari Medela mellszívó amihez a "tölcséreket" sterilen a nővérektől lehet beszerezni.

A gyermekorvos naponta reggelente a babák vizitelése után minden anyukához ellátogat, és elmondja, mi van a csecsemővel, és várhatólag mikor mehetnek haza.

A hivatalos okmányokat intézik, csak azoknak kell friss házassági anyakönyvi kivonat, akik nem a városban kötöttek házasságot.

Hazavitelnél a ruhákat be kell adni a csecsemősöknek, akik felöltöztetik a babát, és irány az OTTHON.

Beszámolóm a 2009. évi állapotokat tükrözi, a helyzet azóta barátnők beszámolói alapján sokat romlott, mivel összevonták a klinikát és a megyei kórházat.

Eszter