Kórházteszt sorozatunkban a pécsi klinikát mutatjuk be, Epres négercsók jóvoltából, aki nemrég élvezte az intézmény vendégszeretetét.

Általános információk

Pécsett jelenleg egyetlen helyen van lehetőség kórházi körülmények között szülni, ez pedig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. Nevéből eredően itt tudományos-oktatói tevékenységet is végeznek, valamint a rendkívül jól felszerelt és modern koraszülött intenzív osztálynak köszönhetően a Dél-Dunántúl egyik első számú szülészete, problémás szülés esetén még a Balaton déli partjáról is ide hozzák a kismamákat. Ennek megfelelően a császármetszések aránya kb. 30-40%, azonban ez a problémás esetek miatt ilyen magas.

Eredetileg – a múlt század első felében – bábaképző működött itt, ez az épület még ma is áll, ez a klinika régi épülete. A régi épületben található többek között a szülészet, az ultrahang, nst és egyéb vizsgálók, míg az új épületben a terhespatológia és a gyermekágyas osztályok, valamint további, általam nem ismert egységek. Maga a klinika igen szép helyen van, azonban a pécsi földrajzi viszonyoknak köszönhetően – eredetileg egy magánkézben lévő szőlőbirtok volt valaha – egy domb tetejére kell felmászni. Parkolók ugyan vannak (ingyenes és fizetős is), de azok is a domb alján, illetve megosztoznak a szomszédos onkológiával és a gyermekkórházzal. Sajnos a klinika területére kocsival még akkor sem lehet behajtani, ha az ember lánya szülni érkezik, így a nagy eseményt egy kis hegymászás mindenképp megelőzi majd – kivéve, ha mentővel érkezünk. Mivel a klinika a Pécsi Tudományegyetemhez tartozik, az interneten kevés információ lelhető fel róla, alapos kutatás után 1-1 fénykép, interjú megtalálható. Az ember leginkább gyakori személyes jelenlétével tudja felfedezni magának az objektumot.

Terhesgondozás

Én ugyan SZTK rendelésre jártam, ami nem a klinikán található, azonban tudomásom szerint itt is végeznek terhesgondozást. De bárhova is jár az ember, a protokoll szerinti vizsgálatok, így az ultrahang és az nst/ctg/ott vizsgálatok mindenképp itt zajlanak. Telefonos időpont egyeztetés egy művészet, de nem lehetetlen. Az ultrahangon általában teltház és kb. fél órás csúszás van, mivel nincsenek állandó szonográfusok, az épp ráérő orvosok közül „ugrik be” valaki a két vizsgáló egyikébe. Nekem a 18. heti ultrahang volt az első itt végzett vizsgálat. Csodát ne várjunk, sajnos nagyon futószalagon működik minden, egy betegre nettó 2-3 perc vizsgálati idő jut, majd egy előre legyártott és a saját számainkkal behelyettesített leletet kapunk. Aki babamozira készül, annak csalódást kell okoznom: a monitorok mindkét vizsgálóban háttal vannak a kismamának, így aki élvezni is szeretné a látványt, annak javasolt a 4D ultrahangra beruházni (ezt egyébként a klinikán is elvégzik, ára kb. megegyezik a magánklinika áraival). Az NST vizsgálaton szintén egy szűkszavú copy-paste leletet adnak, azonban az ott dolgozó hölgyek nagyon profik, barátságosak és informatívak, csúszás egyáltalán nincs, sőt, ha előbb érkezik az ember, rögtön behívják (összesen öt készülék található a vizsgálóban, és a telt ház itt is garantált). Kísérő csak az ultrahang vizsgálatra mehet be.

A klinika kínál egyébként ingyenes „plusz” szolgáltatásokat is. Ilyen pl. a kismamatorna, heti két alkalommal, egy pici, de barátságos tornateremben (ugyanitt később baba-mama torna is van). Van ezen felül hét alkalmas szülésre felkészítő tanfolyam, amely különböző témákat ölel fel, érdemes végighallgatni, itt az apukák is szívesen látott vendégek. A tanfolyamon belül lehetőség van szülőszoba, valamint a gyermekágyas osztály meglátogatására. Csoportos szülőszoba-látogatást egyébként rendszeresen szerveznek, egyéniről nincs tudomásom. Egy jótanács: az épületben van ugyan recepció, ahova az ember a kérdéseivel fordulhat, azonban többszöri tapasztalat, hogy a recepción dolgozók egyrészt teljesen félre-/alulinformáltak, másrészt a segítőkészségnek sokszor a szikrája sincs meg bennük – egyszerűbb a folyosón kóválygó emberek közül bárkit, akár egy látogatót is elkapni, hogy merre található ez vagy amaz. Terhesség alatt jelentkező probléma esetén az ügyeleti ellátás is a klinikán történik.

Szülés

A szülőszobák a régi épület első emeletén találhatók. Bár maga a szülészet részleg nemrég lett átalakítva és felújítva, így magyar körülmények között egész modernnek tekinthető, a kép vegyes. Külön vajúdó nincs. Érkezés után egy külön vizsgáló, majd rögtön a szülőszoba következik. A szülésznő 10, míg az egyik orvos 7-8 perces fájásokkal javasolta a megjelenést (feltéve persze, ha nincs probléma, nem folyt még el a magzatvíz). A szülőszobák között található egy tágas „Ikea-szoba” bordásfallal, sarokkáddal, labdával, nagy franciaággyal, szülőszékkel. Először szülő nőknek ezt a szobát nem szokták javasolni. Emellett további kicsi szülőszobák vannak, az egyik sajnos dupla ágyas. A kicsi szülőszobákból kettőben található kád, a labda mobilis. Némely szobában modern, mindenhogy állítható szülőágyak vannak, de ha az ember peches, olyanra kerül, ami kb. a világháború idejéből maradt itt, deszkákból ácsolt, ék alakú „háttámlával” extrásítva. Protokoll szerint sajnos alap az oxytocin, valamint a burokrepesztés rögtön az érkezés után, a „hamarabb legyünk túl rajta” szellemében. A gátmetszések aránya igen magas, első szülőknél kb. 97%. Terminustúllépés esetére a szabály, hogy a betöltött 41. hét után megindítják a szülést (bár hallottam már olyan esetről is, amikor engedélyezték a 42. hetet is, a kismama kérésére).

Mivel ez egy oktató klinika, így a megérkezést követően aláíratnak egy papírt, hogy beleegyezel-e abba, hogy a hallgatók is belessenek a nagy eseménybe. Ugyan vannak szabályok arra vonatkozóan, hogy egyszerre maximum hány ember lehet bent, nálam a végén már egymásnak adták a kilincset a hozzátartozók és nem szóltak miatta.

Mivel én császáros voltam, láttam belülről az egyik műtőt is. Elég nagy, modern helyiség, nemrég készült el az is. Érzéstelenítésnek PDA-t használnak (olyan, mint az EDA, csak a „P” itt peridurálist jelent). Van kéjgáz is, de ezt nekem pl. a szülésznő kifejezetten nem javasolta. Császármetszésre hozzátartozó nem mehet be.

Mátrix-osztály, gyerekágyas osztály

Császármetszés után az anyuka az ún. mátrix-osztályra kerül, itt nem csak szülés utáni betegek vannak. A látogatókkal kicsit engedékenyebbek, bemehetnek a kórterembe egyszerre többen is. A nővérek viszont borzasztó elfoglaltak. Császár után 12 órás pihenő következik a zuhanyzás előtt (nálunk ez 15 órára tolódott, annyira el volt havazva az éppen szolgálatban lévő szülésznő).

A gyerekágyas osztályon nagyon szigorú a látogatási rend. Egyszerre csak egy személy ülhet le a folyosón kialakított társalgó-ebédlőben, a kórterembe bemenni tilos, 14 éven aluli gyereket még a folyosóig sem szabad bevinni. Egyedül a negyed órás limittel elnézőek. A kórház hangsúlyozottan bababarát, vagyis csak vizsgálatra meg ebédidőre veszik be a gyereket az őrzőbe, de be lehet adni egyébként is, ha az anyuka nem bír vele. Fürdeni menne, stb. A legtöbb csecsemős nővér megértő, sőt, néha ők parancsolnak rá az anyukára, hogy akkor most alvás, ők elviszik addig a gyereket (ezzel csak óvatosan, az én babámat ilyenkor mindig megtömték tápszerrel, aztán persze aludt, mint a tök). A csecsemős nővérek amúgy nagyon rendesek mind, segítőkészek, informatívak, de a felmerülő problémákra öten hatfélét mondanak, egymást cáfolják, így tapasztalatlan anyukáknak sokszor van nehéz dolguk, főleg az etetést illetően.

A takarítás rendben van; 2-6 ágyas szobák vannak. Fürdő, WC sajnos csak a folyosón van, természetesen borzalmas állapotban, bár ez inkább leamortizáltat, mint koszost jelent. Két nagy előnye viszont van: fel van szerelve kapaszkodóval és nővérhívóval, valamint a látogatók nem használhatják. Az étel borzalmas; pohár, evőeszköz, szalvéta legyen mindenkinél. Az ágyak szó szerint tákolmányok és kb. derékmagasságban vannak, ami császársebbel egy kihívás, nem túl kényelmes rajtuk a fekvés, de azért kibírható. Néhány hete vezették be a különszobás rendszert: jelenleg egy szoba van, ahol az apuka is bent aludhat, illetve egy darab egyágyas szoba. Bár az áráról csak pletykaszinten hallottam, állítólag többe kerülnek, mint egy négycsillagos hotelszoba a fővárosban, ráadásul nem a gyerekágyas osztályon, hanem a terhespatológián kerültek kialakításra.

„Sima” szülés után három, míg császár után 4-5 problémamentes nap után engednek haza a kórházból.

 

Epres négercsók