Az előző fertőzési fázis még le sem zárult, amikor már arról beszéltek szakavatott egyének, hogy őszre jön a folytatás. Hittük is, meg nem is. A szomszéd országok meredeken emelkedő fertőzési számaira legyintettünk, minket ez elkerül. Éppen ezért nem is nagyon hordjuk a maszkot, vagy éppen hordjuk, de nem rendesen. Kedvencem a rongyosra hordott, beszürkült egyszerhasználatos maszk. Magasról tojunk a távolságtartásra, a gyerekeket is visszaömlesztjük az oktatásba, ahol viszonylag kevés jól felkészült intézmény van, és nem is irigylem őket, ez nem lesz egy könnyű menet. De ugye a korábbi tízmillió fociszakértőből előbb pék, majd virológus lett. Tudjuk, hogy mit csinálunk. Gondolom, úgyis mi találjuk majd meg az ellenszert is először, de ha mégsem, akkor a feltaláló tudós anyjának a keresztanyja biztosan magyar lesz, vagy lesz egy pulija, aki szorgos ugatással segítette a vegyület előállítását.

És akkor vannak azok az úgynevezett női magazinok szakértői, akik öntik magukból a jobbnál jobb tanácsokat, hogy mi az a minimum, amit még ma kezdj el és tégy meg mindenképp, ha nem akarsz szaranya/ember lenni és elsőként lélegeztetőgépre kerülni:

1. Aludj többet és jól 

Éjfél előtt kerüljünk ágyba, aludjunk minimum hét órát. Kisgyerekes anyáknak nem ecsetelem, hogy ezt miért nincs kedvem megcsinálni. Csak. Szeretek három részletben aludni öt órát.

2. Mozogj

Heti kétszer legalább negyvenöt percet, a legjobb, ha háromszor. Ebbe nem számít bele, hogy lift nélkül felcipeled a gyereket babakocsistul a harmadikra, de az sem, hogy a játszótéren futkosol utána fél délelőttön keresztül. Az okosórád, vagy a mobilod lépésszámlálója ilyen esetekben el sem indul, csak az edzőtermi munka, vagy a futópad számít. Esetleg youtube a nappaliban, de ha a gyerek a hátadra áll planking közben, már nem ér az egész semmit.

3. Táplálkozz jól

Zöldséget, gyümölcsöt csak biopiacról, húst csak onnan, ahol simogatják, sétáltatják és biofűvel etetik az állatokat. De ebből is csak olyat, ahol a szeretgetés mellékterméke a kolbász. Az édesség pedig maga a pokol, minek nekünk lopott boldogság, aztán úgyis leesik a vércukorszint és jön a depresszió...

4. Igyál sok folyadékot

Minimum két-három litert, lehetőleg vizet, vagy gyümölcsteát. Ebbe a mennyiségbe nem kalkulálható bele az öt óra előtt elfogyasztott sportfröccs. Altatás után javasolt a keverési arányok módosítása, a koncentrátum sűrítése. 

5. Kerüld a stresszt

Ezt a legegyszerűbb megoldani, ne idegeskedjünk. Ha mégis, akkor azonnal hagyjuk abba a gyerekkel, vagy férjjel való vitázást. Helyette rögvest vágjuk magunkat a napüdvözlet jógapózaiba, vagy meditáció gyanánt álmodozzunk néhány napos csendtáborról, és már túl is vagyunk a nehezén. Vagy kezdjük el a folyadékpótlást a fentiek szerint.

A kedvenc részem pedig az volt, ahol megerősítették a kedves olvasókban, hogy bár ezek hasznos és az egészségünk szempontjából fontos dolgok, a Covid ellen nem védenek. Hanem?

Anide

A szerző további cikkei:

Véres küzdelemmel nyertük meg a rák elleni csatát

Fizetünk az oviért, miközben zárva van

Nagy vírusgyilkos kísérlet, avagy miért fontos még mindig a kézmosás

Anya, nem akarok oviba menni!

Lyme-kóros lett a másfél éves kisfiam

Az egó és az anyaság összecsap: a családi bakancslista