Mit nekünk karantén, meg Covid-19, mi még tovább mentünk, épp a Lyme-kórral küzdünk. 

A karantén ideje alatt mindkét gyerekben volt 2-3 kullancs, sajnos sikerült az eddigi tudásunk alapján a 15 hónapos kisfiamnak kifognia egy fertőzött egyedet. Pedig vigyáztunk, fújtuk őket, folyamatosan néztük, hogy van-e bennük, nem fojtogattuk krémekkel a kullancsot, látszólag ügyesen ki is szedtük, de mégis. Múlt héten, kb. 3 héttel a legutóbbi csípést követően megjelent a semmivel össze nem keverhető, piros kokárdaszerű folt. Nem vagyunk sem orvosok, sem kullancs-specialisták, hétköznapi szülőként volt alaptudásunk a témában és a foltot látva nem is volt kérdés számunkra, hogy ez akkor micsoda. 

Bele is futottunk gyorsan a következő pofonba a háziorvosnál, mert mi, szar szülők nem tudtuk pontosan megmondani, hogy a kipirosodott csípés mikor volt. Kullancs-naplót(!!!), vagy valami hasonlót kellene vezetni arról, hogy hol és mikor történt a csípés, kullancsot begyűjteni és megtartani, legalább az idei szezon végéig. Mert, ha előjön valamilyen tünet, akkor csak felcsapjuk a kullancs-albumunkat és már ott is egy csomó válasz… Muhaha!!

Nem akarom elbagatellizálni, mert maga a Lyme-kór elég komoly betegséggé válhat, de azt hiszem ezt a fenti megoldást nem élő emberre találták ki. Bár a gyerekek biztos élvezettel ragasztgatnák a kullancsokat. Ezentúl fotózzuk a csípés helyét, így lesz dátumunk. 

A vizuális megtekintést vérvétel követte. Icipicim annyira ellenkezett, hogy csak a kézfejéből lehetett vért venni, de ott is rásegítéssel, mert feszítette magát, ahogy csak tudta. Erős kislegény! Már a háziorvos is mondta, hogy nagyon magas a Lyme-fertőzött kullancsok aránya idén, nagyon sok esete volt, amit megerősítettek a vérvétel során is. A júniusi vérvételre beküldött kis páciensek több, mint fele Lyme-kór gyanújával érkezett. A június-júliusi időszak a tetőzés, de az asszisztens hölgy elmondta, hogy szerinte tavaly ebben a két hónapban nem volt annyi eset, mint most itt egy hónap alatt.

Húsznapos antibiotikum-kúra, a szívem szakadt meg, az én kicsi fiam még kétéves sincs, és már teletömjük antibiotikummal. Normál esetben nem támogatom, hogy azonnal gyógyszereket szedjünk, orvoshoz rohangáljunk, de ez nem az a betegség, amivel érdemes próbálgatni a népi gyógymódokat. 

Pár jótanács még az előzőeken kívül:

  • Ha gyanús esetet találtok azonnal menjetek orvoshoz, inkább legyen egy fölös orvosi kör, minthogy elrejtőzzön egy Lyme-kór
  • A kialakuló foltot azonnal fotózzátok le, mert van, amelyik hónapokig fent marad, de van, ami pár óra után eltűnik. Elvileg enélkül a tünet nélkül nincs kezelés. 
  • Be lehet vinni a kiszedett kullancsokat bevizsgálásra. Ott a kullancsról derül ki, hogy fertőzött volt-e, azt nem tudják megmondani, hogy átadta-e a fertőzést.
  • A tünetek akár fél évvel később is megjelenhetnek, sőt, még annál is később.

Az elmélet úgy szól, hogy a kórt csak az azzal fertőzött egyedtől lehet elkapni. Ha 4-6 órán belül kikerül, akkor nagyon kicsi a kockázata annak, hogy átadta a fertőzést. 1o órán túl tartó “kapcsolat” fertőzött kullanccsal már szinte biztos, hogy átadta, illetve akkor is megtörténhet a fertőzés, ha kivételkor nem vagyunk elég ügyesek és gyorsak, hanem fullasztgatjuk kicsit, tekergetjük, jól megijesztjük és akkor már önti is belénk a gyomra tartalmát.

Szóval anyukák, nagyon figyeljetek, bogarásszatok, akár naponta többször is, meg kullancsriasztó - bár ez nálunk nem segített, és aztán a kullancs eltávolításánál legyetek mesterlövészek. Rá kell fókuszálni a csípésre, minél közelebb a bőrhöz elkapni, lélegzetet visszatartani, és egy határozott mozdulattal kihúzni. Ha a feje benne marad, nem probléma, pár nap után kilökődik. Harcra fel!

Lyme-kór: az orvos szerint
 

Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal összefoglaltuk a Lyme-kórral kapcsolatos tudnivalókat.

Tünetek

A kullancscsípés helyén legalább 48 óra elteltével, de akár hónapokkal később is megjelenhet a jellegzetes, kis vörös göbcse, amely a szélein terjedni kezd, egyre nagyobbá válik. A növekedés során az elváltozás közepe elhalványul, és egyre növekvő, gyűrű alakú bőrpírt képez. Az elváltozást kísérheti láz, izomfájdalom, fáradtságérzés, aluszékonyság. Nem kezelt gyermekekben a betegség második stádiuma néhány hetes vagy hónapos lappangási idő után jelentkezik: ebben a szakaszban gyakori a fejfájás, a tarkóizmok merevsége, az agyhártyagyulladás, idegbénulások, nagyobb ízületek gyulladása szívizom-gyulladás.

Ok

A kullancs gyomrában élősködő Borrelia nevű kórokozó, amit a vérszívó a személy véráramába juttatva okozza a fertőzést.

Teendők

Minden olyan szabadtéri program után, ahol előfordulhat kullancscsípés, ellenőrizzük gyermekünk bőrét. Kullancscsípés esetén a bőrbe fúródott kullancsot minél hamarabb távolítsuk el – célszerű kifejezetten erre a célra készült kullancskiszedő csipeszt használni. Nem kell orvoshoz, ügyeletre rohanni kullancscsípés esetén, akkor sem, ha az állat feje esetleg beszakadt a bőrbe – idővel ki fog lökődni. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja a szülő gyermekén, ebben az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki megkezdi az antibiotikumos kezelést – javasolja dr. Kovács Tibor.

Anide

Olvass még kullancs-témában!



Támadnak a kullancsok!
Hogyan fertőznek, mik a teendők csípés után, hogyan előzzük meg a fertőzést és mikor kell orvoshoz fordulni? A gyermekorvos válaszol.