Ítéletet hozott a strasbourgi  Emberi Jogi Bíróság Ternovszky Anna ügyében, aki azzal fordult bírói testülethez, hogy a magyar jogszabályok megakadályozták az egészségügyi illetékeseket az otthon szüléshez szükséges segítség megadásában. Az 1979-ben született nő terhes volt, amikor tavaly decemberben a strasbourgi bírósághoz fordult. Otthon szeretett volna szülni, de a terve hivatalosan nem tűnt kivitelezhetőnek, mivel a megkeresett orvosokat és bábákat a jogi előírások, valamint az elmúlt években hasonló esetekben megszokott büntetőügyek eltántorították őket az otthon szülésben való segítségnyújtástól.

A strasbourgi testület szerint a szóban forgó magyar jogi szabályozás okkal tekinthető ellentmondásosnak. A betegnek ugyan önrendelkezési joga van, beleértve bizonyos beavatkozások elutasításának jogát is, egy kormányrendelet mégis szankcionálja azokat az egészségügyieket, akik a képzettségüknek egyébként megfelelő tevékenységet "a joggal vagy működési engedélyükkel összeegyeztethetetlen módon" gyakorolják - ismertette az Európai Emberi Jogi Bíróság a magyar jogi helyzetet.

A strasbourgi bíróság megítélése szerint így Magyarországon jogbizonytalanság övezi az otthon szüléshez való szakegészségügyi segítségnyújtás kérdését, az egészségügyi személyzet fenyegetettsége pedig gyakorlatilag megfosztotta a panaszost attól, hogy szabadon választhassa az otthon szülést. Az első fokú tanács 1250 euró kártérítést ítélt meg a panaszosnak.

A döntést a Szülők a Szabad Szülésért Egyesülete elégedetten fogadta.

Dr. Fazekas Tamás, Ternovszky Anna ügyvédje elmondta, örül az ítéletnek. „– Ez az ítélet is rávilágít, hogy a szóban forgó területen nálunk kialakult bizonytalan jogi helyzet nem tartható fenn.  A strasbourgi perrel nem az volt a célunk, hogy Magyarországot elmarasztaltassuk a bírósággal. Hanem az, hogy az ítéletnek köszönhetően a jövőben az egészségügyi alkalmazottak biztosíthassák az otthon szülni kívánó kismamák számára a gyermek biztonságos világra hozatalát.”

Forrás

RR