A siófoki kórházról eddig nem találtam infót. Ott szültem a második gyerkőcömet. Szeretném megosztani a tapasztalatomat a kórházról. 2013. októberében született meg a kisfiam második gyerekként. A kislányomat a Szent Imrében szültem. Na, akkor döntöttem el, hogy nem biztos, hogy a második is itt érkezik. Tulajdonképpen nem az orvossal, hanem a szülésznővel voltak fenntartásaim. De miután a Szent Imrés dokim a 16. hétig nem vizsgált meg, csak mindig a következő alkalomra halogatta, a vérképemet egy 20 méteres szakaszon nézte át, akkor döntöttem el véglegesen, hogy Siófokon szülök. Itt laknak a férjem rokonai, így nagynál is volt segítség, nem kellett keresgélni és várni, amikor beindul a szülés. Dokit és szülésznőt is választottam. A legjobbakat.

A doki mindig megnézte a leleteimet, kérdezett, megvizsgált. Itt ismertem meg a kézi Dopplert. Hát ezt bizony a Szt. Imrében nem használták. A védőnőm sem. Elég népszerű orvos, de mégis mindig volt türelme és ideje rám. A szülésznőmet bármikor hívhattam, még hülye kérdésekkel is.

A kórházban két szülőszoba van. Egy egy- és egy kétágyas. Mind a kettőben ott lehet az apuka is. Nincs különösebb vajúdó. Egy előkészítő szoba van, ott is ott lehet az apuka.

Kórházi hálóinget adnak a szüléshez és később is, ha kérek.

Én az egyágyasban szültem. Nem azt mondom, hogy a legmodernebb, de szép, igazi kórházi fílinggel (ezt ki-ki döntse el, jó vagy rossz). Van labda, bordásfal, kád. Na, én egyiket sem választottam. Igyekeztem nem elájulni, amikor sétálni kellett volna. Szóval most ezek kimaradtak. Lehet szülőszéken is szülni bizonyos orvosoknál.

A dokim el sem mozdult mellőlem a vajúdás alatt. Nagy babát vártam. Végül 4320 gramm lett. Figyelt, hogy nincs-e valami gond, rendben megy-e a tágulás. Vagy legyen császár, nehogy baj legyen.

NINCS kérhető EDA. De ha az orvos indokoltnak látja, akkor kap a kismama. Én kaptam oxit és két másik injekciót is, amitől jobban ment a tágulás.

Van oxigén, ha szükség van rá.

Viszonylag gyors, 4 órás szülésem volt. Két óra volt az őrzőben, akkor foltoztak.

A gátmetszés nem törvényszerű, törekszik mindenki a gátvédelemre. De ha kell, akkor kell. Nálam elkerülhetetlen volt.

A babám a két órában velem volt végig. Mellre rakták nagyon hamar. De először megfürdették, utána került rám.

A gyerekágyas osztályon három- és kétágyas szobák vannak, én kétágyasban feküdtem. A kórtermen belül van a fürdőszoba. Naponta kétszer takarították és tényleg tiszta is volt. Én a bal kéz felől eső oldalon feküdtem. A jobb oldalt, na, azt minden frissen szült hormongőzös anyuka kerülje el. Októberben tény, hogy meleg volt, de ott a szobában minimum 35 fok volt a hőmérséklet. Ablakot ugye a babák miatt nem nyitunk. De a nap ott gőzerővel tűzött. Ez volt az egyetlen negatívum.

Tudni kell még a szülészetről, hogy bababarát kórház címet kapott 2009-ben. Így csak anyatejes táplálás van. Nincs tápszer/cukros víz/víz, CSAK anyatej. De ebben segítenek is nagyon-nagyon sokat, a védőnő egy földre szállt angyal. A többi csecsemős nővér szintén. Hiába elfoglaltak. Ha segítség kell, akkor amint tudnak, jönnek, nem felejtik el, hogy hívtad őket. Maximum 5 percet kellett várnom, ha segítség kellett nem sürgős dologban.

A dokim többször bejött megnézni, hogy rendben vagyok-e. Még hétvégén is.

Átlagban 4-7 napot kell bent tölteni attól függően, hogy természetes szülés vagy császár volt-e. Illetve, hogy a babával minden rendben van-e. Megkérdezik, sőt alá is kell írnod, ha a babádon valamit kell vizsgálni, vért venni, oltást beadni. Nálunk a nyelve a Pöttömnek le volt nőve, ezt is a tudtommal csippentették fel.

Megtanítanak a babát mellre rakni, a kézi fejést, de van mellszívó is. Lehet tejszaporító teákat készíteni. Lehet végtelen mennyiséget kérdezni, nem küldenek el. Kötelező megnézni egy fürdetést és megtanítják a köldökcsonk-ápolást is. Olyan szeretettel nyúlnak a babák felé, hogy öröm nézni.

A gyermekorvos is elkötelezett a szoptatás iránt. A lakóhelyhez közeli szoptatási tanácsadót is ajánl arra az esetre, ha gond lenne a tejjel.

A gyerekágyas szobákban nem lehet látogatni, csak ajtón át nézheti meg a bébit a család. De az apuka együtt lehet az anyukával és a babával délutánonként a családi szobában.

Mindenkinek bátran ajánlom a kórházat!

Ficur

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?