Ha már úgyis van internet előfizetésed, miért is ne lehetne egy csomó hivatalos dolgot a neten intézni? Mostanában kevés szó esik az Ügyfélkapuról, pedig micsoda könnyebbség, ha nem kell postára menni, ügyfélfogadási időket nyomozni, irodák előtt parkolóhelyet vadászni, sorban állni, stb.

Hasznos dolgok

Talán a legnépszerűbb szolgáltatás az adóbevallás elektronikus beküldési lehetősége. Bár a legtöbben csak évente egyszer töltjük ki a személyijövedelemadó-bevallást, kényelmesebb, ha azt sem kell kinyomtatni, borítékolni, postára adni. Fontos, hogy a legtöbb autóval kapcsolatos hivatalos ügy elintézhető elektronikus azonosító birtokában, többek között a kocsi átíratása. Kérhető Erkölcsi bizonyítvány, Adóigazolás, elveszett útlevél vagy személyi igazolvány pótlása. Ami pedig nekünk talán a legfontosabb: ezen az oldalon igényelhető a Magyar Államkincstártól a családi pótlék, a GYES és a GYET.

Érdekességek

Ha bosszant, hogy névre szóló reklámlevelekkel bombáznak, letilthatod az adataid eladását az "Adatszolgáltatás letiltása és visszavonása" menüpontban. Legálisan foglalkoztathatsz bébiszittert vagy takarítót, ha az "Egyszerűsített munkaviszony bejelentése" pontban feltüntetett adatlapot kitöltöd és beküldöd. Izgalmas olvasmány lehet az OEP oldalon a Betegéletút, ahol megnézheted, hogy mennyibe kerül a társadalombiztosításnak egy-egy látogatásod az orvosnál vagy éppen a szülés. Elektronikus azonosítóval akár részt is vehetsz az adóhivatal által meghirdetett árveréseken

Igénylés az okmányirodában

Érdemes az okmányirodában időpontot foglalni – gyerekkel sokkal egyszerűbb, ha nem kell sokat várnod. Az ügyintézéshez személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Találd ki előre a belépéshez szükséges felhasználónevet, és azt is, hogy melyik email-címre érkezzenek majd a hivatalos visszajelzések - például az első regisztrációs levél. Maga az ügyintézés körülbelül tíz percet vesz igénybe, ennyi idő alatt viszi be az ügyintéző az adatokat a rendszerbe. Az első belépéshez szükséges email pedig általában már aznap megérkezik.

bádogosné

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?