Másutt fogamzásgátlás fogamzásgátló egyház

Semmi egészségügyi oka nincs annak, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők minden hónapban vérezzenek, jelentette ki a brit szexuális és reprodukciós ügyekkel foglalkozó egészségügyi hatósága, the Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH).  A fogamzásgátló tablettát a hónap minden napján be lehet szedni, kihagyás, vagy a 7 napi „placebo” tabletta nélkül, ami a vérzéseket előidézi. A kijelentés mellett azt is beismerték, hogy az eddigi tablettaszedési rendszer kizárólag azért alakult ki, hogy a katolikus egyház és a hívők számára elfogadhatóbb legyen a fogamzásgátló tabletta.

Szinte minden jelenleg forgalomban lévő kombinált fogamzásgátló tabletta azon az elven működik, hogy a nő a hónap 21 napján aktív hatóanyagú, hormontartalmú tablettát vesz be, majd ezt követően 7 napon át hatóanyag nélküli, cukrozott tablettákat (ezeket akár ki is lehet hagyni). Ilyenkor következik be az úgynevezett megvonásos vérzés, ami valódi menstruációs vérzésnek nem nevezhető, hiszen peteérés nem történik. Ha nincs kihagyás az aktív hatóanyagú tabletták szedésében, nem következik be a vérzés sem.

Ez a többség számára igencsak nagy megkönnyebbülés lenne, bár egyesek igénylik azt, hogy a normális női menstruációs ciklus látszata megmaradjon. Pont ez a látszat volt az egyedüli ok arra, hogy hatvan éven át megmaradt egy rendszer, ami sok szakértő szerint egyáltalán nem optimális a terhességek megelőzéséhez. A hatóanyagos tabletták mindennapi szedése ugyanis nagyobb védelmet jelent, a peteérés kisebb eséllyel következik be véletlenszerű kihagyás esetén, és teljesen biztonságos a szervezet szempontjából.

Hogyan lehetséges, hogy nők százmilliói 60 éven keresztül szedték a fogamzásgátló tablettát egy kevésbé hatékony módon?

A tabletta feltalálója, az amerikai Dr. John Rock katolikus szülész-nőgyógyász volt. Kezdetben csak az egyház által egyedüliként elfogadott naptármódszert tanította a Harvard Egyetem doktori szakán, de karrierje során egyre inkább felismerte a naptármódszer hiányosságait és a hatékony fogamzásgátlás fontosságát a nők számára. Későbbiekben más fogamzásgátló módszereket is bevett a tananyagba, és ezekről könyvet is írt. Mindvégig abban hitt, hogy a katolikus egyház előbb-utóbb felismeri majd a fogamzásgátlás fontosságát, és eltörli annak tiltását.

Főszerepe volt az első fogamzásgátló tabletta kifejlesztésében az Egyesült Államokban. Úgy érezte, hogy ha a „havi vérzés” megmarad, imádott egyháza is elfogadóbb lesz a tablettával szemben. Amikor a tabletta piacra került 1960-ban, Dr. Rock már hetvenéves volt, de fáradhatatlanul kampányolt a tabletta elfogadásáért az egyházi körökben. Amikor nyolc évvel később a Vatikán kiadta a Humanae Vitae enciklikát a születés szabályozásának tiltásáról, Dr. Rock annyira csalódott a katolicizmusban, hogy elhagyta vallását, és azt nyilvánosan megtagadta. Úgy érezte, hogy az egyház cserbenhagyta őt és a világ nőit. Addigra a fogamzásgátló tabletta világszinten terjedni kezdett, és szedése leragadt abban a tökéletlen rendszerben, ami eredetileg a pápa kegyeibe szándékozta tenni.

És most mi lesz?

Azok a nők, akik az Egyesült Királyságban hormonális fogamzásgátlást kérnek, mostantól a Fogamzásgátlás Szövetsége (Family Planning Association) által kiadott új brosúrát kapják. A gyógyszergyártók hamarosan új kiszerelésben fogják árulni a tablettákat, bár valószínűleg a régiek is megmaradnak majd egy ideig. Az is lehetséges, hogy a szokásos három havi adag helyett egy egész évre előre ki lehet majd váltani a gyógyszert. Néhány kellemetlen mellékhatás esélye is le fog csökkenni: egyesek fejfájást kapnak, amikor az aktív tabletták abbahagyásával hormonszintjeik leesnek. És ami a legfontosabb: egyáltalán nem lesz a tablettát szedőknek havi vérzésük, ezzel rengeteg kellemetlenséget megspórolhatnak, szexuális életük is szabadabb lehet, arról nem is beszélve, hogy nem kell betétet és tampont vásárolniuk soha. Mindig lesznek, akik igénylik a havi vérzést, de számukra továbbra is opció marad a szünet tartása, esetleg rövidebb ideig, 4 napig, az FSRH ajánlása szerint.

A kijelentést követően a brit közösségi oldalakon fellángoltak a katolikus egyház kritikusai.

„Őrjítő az egész, és csak azt mutatja, hogy a nők testét rabságban tartják, hogy férfiaknak kedvezzenek. A nőknek hatvan éven át hazudtak, hogy a pápa kedvében járjanak!”

- írta egy Twitter kommentelő. Sokan párhuzamot vontak a fogamzásgátló tabletta most napvilágra került igaz története és az írországi szimfiziotómia botrány között.

Nemrégen derült ki, hogy Írországban többezer nőn követtek el szimfiziotómiát a szüléseik folyamán. A szimfiziotómia a medencecsontot összekötő ízületek szikével való átvágása, ha a baba nem tud természetes úton a világra jönni. Általa elkerülhető a császármetszés, de egy életen át tartó pokoli fájdalom és gyakran inkontinencia árán. Dublin egykori érseke, Charles McQuaid bűnként tekintett a császármetszésre, mivel abból maximum hármat szoktak engedélyezni, azaz a nőknek általában nem lehet több, mint három gyerekük.

Te örülnél, ha nem kellene vérezned havonta, vagy megijednél ettől?

Másutt

Forrás

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>