Pirilány terhesnapló szülés szüléstörténet császármetszés

Akik követték a terhesnaplómat, tudják, hogy húgommal egyszerre voltunk várandósak, és egész végig azon izgultunk, vajon kinél hogy indul be a szülés, esetleg egyszerre indulnak-e be a babáink, a terminusunk között mindössze tíz nap különbség volt. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen erős testvéri kapocs mikre képes.

Március 13-án hajnal kettőkor hívott a húgom, hogy elfolyt a magzatvize, indulnak be a kórházba. Aznap töltötte a 39. hetet. Én akkor már 40+2-nél jártam, naponta mentem ctg-re. Ahogy meghallottam a hírt egy óra múlva kezdődtek a fájások nálam. Rendszertelenek voltak, volt köztük 7-8 perces, de volt 10-20 perces is. Teljesen felvillanyozódtam, aludni sem tudtam. Csalódottan vettem tudomásul, hogy reggel, mikor a nagylányunk felébredt és őt rendeztem, teljesen le is állt a folyamat. Ahogy elment oviba, és kicsit befelé tudtam figyelni, újra jöttek a hullámok, aminek nagyon örültem. Elmentem a napi ctg-re, ami után méhszájvizsgálat is történt, egyujjnyi.

Időközben tesómmal folyamatosan tartottuk a kapcsolatot. Dél körül már annyira izgultam értük, hogy megint teljesen leálltak a fájásaim. Sajnos a közös orvosunk beteg lett aznapra, így a szülésznőjével és párjával vajúdott. Szépen tágult is, jól haladtak a dolgok. Délután már csak a sógorom közvetített, megkezdődött a kitolási szak délután öt óra körül. Hatkor kaptam a hírt, hogy felment a tesóm vérnyomása, de rendezték hamar, és az ügyeletes orvos azt mondta, ha fél hétre nem lesz meg a pici, műtőbe tolják. Ez volt az utolsó hír, amit kaptam.

Este 19.45-ig bírtam, akkor felhívtam a szülőszobát, hogy mondjanak valamit, lassan két órája nem tudok semmit. Remegtem az idegtől. A szülésznőjét hívták telefonhoz, aki szűkszavúan annyit mondott, éppen most született meg a baba, jól vannak. Hála égnek, megkönnyebbültem, biztos babáznak épp, lekapcsolódtam a netről, és elmentem gyorsan aludni, mert hajnal kettő óta voltam ébren, és tudtam, ránk még vár egy kemény menet.

Két óra alvás után, éjjel 11-kor valamiért felébredtem. Írtam tesómnak, felhívott, sírva elmondta, hogyan történtek a dolgok. Közel három órás kitolási szak után egyik percről a másikra leálltak a tolófájásai, kimerült ő is, a méhe is, ketten nyomták ki a hasából a babát, a harmadik orvos a vákuumot használta, négyes fokú legsúlyosabb gátsérülést szenvedett, két órán át csak varrták.

Pirilány terhesnapló szülés szüléstörténet császármetszés

Lesokkolódtam. Nem értettem. Hajnal kettőig agyaltam. Akkor elaludtam valahogy, és hajnal háromkor pukkanásra ébredtem, folyik a magzatvizem. Fájások sehol. Kísértetiesen mint három évvel ezelőtt... Felhívtam a dúlámat, megnyugtatott, pihenjek, várjunk picit, hátha jönnek a fájások is, nem kell a kórházba berohanni azonnal. Persze aludni már nem tudtam. Jöttek is fájások rendszertelenül, és rövidek is voltak.

Nagylányt újra útnak indítottam oviba, és reggel kilenckor anyósom bevitt minket a kórházba. Addigra voltak már hosszabban tartó fájásaim is, a babám mozgását is éreztem, de már nem éreztem magam biztonságban otthon. Megtörtént a felvétel, méhszáj egyujjnyi továbbra is, kaptunk egy vajúdót, megérkezett a dúlám és a szülésznőm is. Az orvosom előző nap arról tájékoztatott, hogy ha össze tudja szedni magát a náthából, akkor fél egytől ő lesz az ügyeletes. Jött is, megvizsgált, és felajánlotta az oxitocin infúziót. Elmondta, hogy a víz szivárgása miatt sem várhatunk sokáig, és valljuk be, nem tágulok villámgyorsan (hétfő óta ugyanez a méhszájérték volt). Már akkor kilátásba helyezte, hogy ha este hatig nem halad a tágulás, megcsászároz.

Hatott is az oxitocin, egyre sűrűbben jöttek a fájások, és egyre erősebbek lettek. Kipróbáltam mindenféle pózt és alternatív eszközt. Fekve volt legnehezebben elviselni a fájásokat. Biztatott a férjem is, dúlám is, szülésznőm is. Én pedig bíztam benne, hogy ezek az erős egy-két perces fájások elég hatékonyak, és meghozzák a várt tágulást. Öt óra körül vizsgált meg az orvosom újra, sajnos érdemben nem változtak a dolgok, jóindulattal is csak kétujjnyi a méhszáj, irány a műtő.

Elmondta, hogy tudja, hogy a tesóm esete is a fejemben van, nem látja értelmét a további próbálkozásnak. Rengetegen szültek aznap is és előtte való nap is, teljes teltház volt, most épp szabad a műtő. Bocsánatot kértem a férjemtől, és bólintottam, hogy mehetünk. A műtőben már szünet nélkül fájtam, megváltás volt, amikor beszúrták az érzéstelenítőt.

17.22-kor emelték ki a mi kis hajasbabánkat, 3010 gramm, 48 cm. Csodálatos hosszú fekete haján meglepődtem nagyon, mert az első lányunk inkább világosbarna, szöszi. Adtam neki egy puszit, és ment is apa mellkasára megpihenni. A varrás után az őrzőbe toltak, ahol tesóm már várt.  Olyan sokan szültek abban a két napban, hogy nem volt hely az osztályon, ott maradtunk az őrzőben egy teljes napot. Azonnal megkaptam a babát, és onnantól végig velem/velünk volt.

A történetekre visszatekintve nincs bennem hiányérzet, hogy nem sikerült a VBAC. Az orvos műtét közben elmondta, hogy a baba feje nem a méhszájat nyomta, ferdén volt, így nem tudott segíteni a tágulásban. Örülök annak is, hogy a vajúdás részét átélhettem. Négy napot voltunk még az osztályon a tesómmal közös szobában. Ugyanúgy utáltam a műtét miatti fájdalmat és mozgáskorlátozottságot, mint három éve. De így két hét után már sokkal könnyebb. Tesómra hosszú rehabilitáció vár, támogatom, amiben csak tudom, és bízom a mielőbbi felépülésében. Remélhetőleg a héten már ők is hazamehetnek.

Itthon a helyzet idilli, férjem második hete itthon van, sokat segít, akárcsak anyósomék, egy szavam nem lehet. A nagylánnyal egyelőre semmi gond, szeretettel fogadta a tesót. Utólag azt mondom, felesleges volt aggódnom mi lesz vele nélkülem, míg a kórházban leszek. Sokat önállósodott, elfogadja jobban apát is, az oviból haza sem akar jönni, olyan jókat játszanak az udvaron délután. Várom a jó időt, a babakocsis, hordozós sétákat, és remélem, hamar belerázódunk a kétgyermekes életbe.

Pirilány

Pirilány terhesnaplójának részei itt olvashatók:

Pirilány terhesnapló szülés szüléstörténet császármetszés

Egyszerre vagyunk terhesek a húgommal
Spicces tüneteket okozott a progeszteron
Mindenáron hasba akart szúrni a doktornő
20. hét: Ezért nem szeretnék terhesen dolgozni
21. hét: 
Császármetszés után hüvelyi szülést tervezünk
22. hét: Szülésznőt vagy dúlát válasszak a szüléshez?
23. hét: A terhesség végére bálna leszek?
24. hét: Ne reménykedjen természetes szülésben
25. hét: Kiköhögöm magamból a gyereket
26. hét: A védőnő öt perc után elviharzott
27. hét: Megúszom a szájsebészt terhesen?
28. hét: Hülye, vízfejű gyereke lesz!
30. hét: Engedélyt kaptam a dúlás szülésre
31. hét: Úgy szédültem, hogy nem tudtam felvenni a kislányomat
32. hét: Spirituális oka van, hogy faros a babám?
33. hét: Megfordult a babám a 33. héten!
34. hét: Kinevetett a csecsemős nővér segítség helyett
35. hét: Alig foglalkozik velem a védőnő
36. hét: Elfelejtettem, hol hagytam a lakáskulcsot
37. hét: Kértem a babámat, várjon a születéssel, amíg meggyógyulok
38. hét: Magzatméret: ha kicsi, azért piszkál a doki, ha nagy, azért
39. hét: A dokim nem fehérköpenyes, nagy isten
40. hét: Segítség, elkezdődött a szülésem!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>