Sok ötletem nem volt, hogy miről is írhatnék erre a hétre, ültem a gép előtt, aztán eszembe jutott, hogy a csokoládéról még nem készült poszt, így most ez lesz a téma.csokis ételek Megmondom őszintén, én nem vagyok egy nagy csokifaló, nem én vagyok, aki együltő helyében betol egy táblát, ráadásul kényes is vagyok e téren, mert leginkább magas kakaótartalmú étcsokit, vagy bonbont szoktam enni, kis mennyiségben. Viszont süteményben nagyon szeretem. Sütésnél vagy jó sok kakaót, vagy szintén magas kakaótartalmú étcsokit szoktam használni. Amellett, hogy finom, a csoki bizonyos mértékben egészséges is, e jótékony hatások a magas kakaótartalom (60-70 százalék) esetében sokkal kedvezőbbek, mint a tejcsokoládé esetében.

A csokoládé csökkenti a magas vérnyomást, ezáltal mérsékli az érelmeszesedés kockázatát, az infarktus és szélütés veszélyét. Egy holland kutatás szerint azok körében, akik napi 10 deka magas kakaótartalmú étcsokit ettek meg, 21 százalékkal kisebb volt a fenti megbetegedések kockázata. (Más kérdés, hogy a kutatás a testsúlyukról nem szól…)

A csoki koffeintartalmának köszönhetően élénkítőként is hat, sőt, magas flavonoid tartalma miatt a bőr víz-és vérellátása javul, a bőr puhább, rugalmasabb lesz. Ez biztosan így van: amióta egy csokoládéval készült krémmel kenem az arcom, látszik, hogy feszesebb, üdébb a bőröm is.

A köhögés csillapításában is hatékony, mert theobromint tartalmaz: gyermekeknél 3, felnőtteknél 6 deka csoki elfogyasztása már eredményt hoz. Fentiek mellett vas, kálium, kalcium és magnézium is van benne, sőt, A-,B-,C-, és E-vitamint is tartalmaz. Ráadásul ebben a búvalbélelt, sötét, nyálkás időben egy kis csoki fogyasztása hozzájárul a jó közérzethez, javítja az ember hangulatát is. Fentiek miatt is érdemes tehát enni belőle egy keveset, ehhez most következzen pár recept.

Csokis-áfonyás töltött kalács

Hozzávalók a tésztához:

2,5 bögre (egy bögre= 2,5 dl) liszt
0,5 bögre cukor
egy csomag (7 gr) szárazélesztő
50 gr puha vaj
2 tojás
0,5 bögre tej

A töltelékhez:

150 gr 55%-os étcsokoládé apróra vágva
egy tk őrölt fahéj
50 gr aszalt vörösáfonya
30 gr vaj felolvasztva

A lisztet, a cukrot és az élesztőt tálba teszem. Hozzáadom a két tojást, a vajat és a meglangyosított tejet, majd robotgéppel alaposan megdagasztom. Lágy, ragadós tészta lesz belőle. Megszórom egy kevés liszttel és meleg helyen a kétszeresére kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett felületen fél centi vastag téglalappá nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, egyenletesen megszórom fahéjjal, elosztom rajta a csokoládét és az áfonyát is. Hosszanti oldalánál feltekerem, mint a bejglit, majd hat egyenlő részre vágom. A darabokat sütőpapírral kibélelt téglaformába rakom jó szorosan, majd még fél órát kelesztem. A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítem. A megkelt kalácsot 25 percig fóliával letakarva, majd 10 percig fedetlenül készre sütöm.

Meggyes-csokis kuglóf

Igazi nagyi sütije, nem nagyon lehet abbahagyni.

25 dkg cukor
22 dkg puha vaj
35 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
4 tojás
10 dkg durvára vágott étcsokoládé
30 dkg magozott meggy (mirelit is lehet)

Először felengedem a meggyet. Szitába téve jól lecsöpögtetem, kicsit ki is nyomkodom a levét. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A használni kívánt kuglóf- vagy gyűrűformát jól kivajazom, vékonyan behintem liszttel, majd nekikészülök a tésztának.

Ehhez a puha vajat a cukorral nagyon habosra keverem robotgép segítségével. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverem. Hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet, összedolgozom, miközben fokozatosan adagolom a masszához a tejet. A tésztát a kikent sütőformába töltöm, elegyengetem, hogy mindenhol szép egyformán töltse ki, majd elrendezgetem rajta a darabolt csokit és a meggyet úgy, hogy mindenhova jusson. A süteményt az előmelegített sütőben 45-50 percig (tűpróbáig) sütöm, az első 15 perc után 170 fokra visszavéve a hőfokot. Ha kész, a formában hagyom kihűlni, majd tálra téve, szeletelve kínálom az ebéd utáni kávé mellé.

Lamington (ausztrál csokis-kókuszos süti)

A magyar kókuszkockára megdöbbentően hasonlító ausztrál nemzeti sütemény, talán csak annyi köztük a különbség, hogy a magyar változat tésztájában méz is van.

A tésztához:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
két felvert tojás
14 dkg liszt
egy evőkanál sütőpor
két evőkanál kakaó
két evőkanál tej

A bevonáshoz:

15 dkg étcsokoládé
15 dkg kókuszreszelék
6 dkg vaj
2 evőkanál porcukor

A sütőt – légkeverésen – 160 fokra előmelegítem, a sütőformát – mely lehet kisebb tepsi vagy kapcsos tortaforma is – sütőpapírral kibélelem. A cukrot a vajjal krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a felvert tojást és ezzel is jól összedolgozom. A sütőport, lisztet, kakaót összeszitálom, majd a cukros-vajas keverékbe forgatom, végül a tejet is belekeverem. A masszát a sütőformába öntöm és 18-20 perc alatt megsütöm. A formában hagyom kihűlni, ezután pedig kockákra vágom, de nem választom le a sütőformáról. És most jön a trükk: a tésztát a sütőlappal együtt a fagyasztóba teszem egy órára.

A bevonathoz a csokit a vajjal gőz fölött megolvasztom és a cukrot is belekeverem. A fagyott tésztakockákat egyenként az olvasztott csokiba mártom, majd meghempergetem a kókuszreszelékben, végül egy tálra teszem, és kicsit várok, hogy megszikkadjon, majd tálalom.

Csokoládémousse

Ha valaki fél a nyers tojás használatától, használjon szalmonella ellen kezelt tojásokat.

Hozzávalók:

15 dkg jó minőségű étcsokoládé
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit.)

A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm. Lehet tejszínhabbal kínálni, én csak úgy magában szeretem a legjobban.

Nagyon csokis keksz (Stahl-recept)

20 deka liszt
2 deka cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 tojás
15 deka étcsoki

A csokit késsel apróra vágom, összekeverem a liszttel, fahéjjal, kakaóval és a szódabikarbónával. Másik tálban a puha vajat habosra keverem a cukorral, majd jól beledolgozom a tojást is. A vajas cukros krémhez keverem a kakaós csokis lisztet és egyneműsítem. A masszát kézzel sütőpapírra adagolom a már fent leírt módon és előmelegített 200 fokos sütőben 10-13 perc alatt kisütöm. A sütési idő végén még kissé lgy lesz, de hűlés közben teljesen megszilárdul.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?