Megszüntetnék a hálapénz rendszerét, ám leginkább a szülészek ragaszkodnak a borítékos extra juttatáshoz.

photo © 2006 David Boyle | more info (via: Wylio)

 

A Bezzeganya nem reprezentatív felmérést készít: mennyire vonzó egy kismama pénztárcája a szülésznek/szülésznőnek/csecsemősöknek? Ti mennyit adtatok zsebbe, borítékban vagy bonbonos dobozban? Meghatározták előre a hálapénz összegét, vagy rátok bízták? Heti kérdés.

Januárban bejárta a sajtót a Rezidens Szövetség kezdeményezése, mely szerint meg kellene duplázni azon orvosok bérét, akik vállalják a hálapénz elutasítását, és ezt jelezve zöld keresztet tűznek magukra. Papp Magor, a Szövetség elnöke szerint a hálapénzrendszernek az orvostársdalom felső 10-15 százaléka az igazi haszonélvezője. A Rezidens Szövetség hatástanulmánya szerint a gyermekgyógyászok 90 százaléka azonnal kitűzné a zöld keresztet, legnagyobb számban pedig a szülészek utasítják el a zöldkeresztes mozgalmat. Közülük főként azok pártolják az ötletet, akiknek magánpraxisuk is van.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a MOK decemberi közgyűlésén azt mondta az egybegyűlteknek: ma már annak is örülni kell, hogy a béreket egyáltalán ki tudják fizetni, a nincsből pedig nem lehet adni. Éger István, a MOK elnöke szerint viszont a döntéshozóknak be kellene végre látniuk, hogy az egészségügy stratégiai ágazat, s a válságból kivezető úthoz forrásokat kell rendelni, hogy az orvosok itthon találják meg a boldogulásukat.

A nőgyógyászok elvándorlásáról már beszélgettünk korábban, és annál a posztnál azt írtam, korábban mindig úgy hittem, a szülész szakma elég jól bélelt, hogy vonzó legyen a pályára lépni. De vajon mennyire is vonzó a hálánk?

Én úgy tudom, hogy a terhesgondozásért adott tarifa tízszerese az irányadó, ha az orvos nem határoz meg pontos összeget. Az etikett szerint a hálapénz a varratszedésnél vándorol át az orvos köpenyének zsebébe, vagy kerül ajándékkosárkában az asztalára. Az otthon szüléseknél régebben tudomásom szerint egy összeget kellett kicsengetni a szülésfelkészítőért, de hogy „hálájuk” üldözte-e a bábákat, sajnos fogalmam sincs. A magánkórházaknak pontos árlistái vannak, így ott a hálálkodás (hacsak nem szóbeli) elvileg kizárt.

Felmerült bennem, hogy vajon nem lehetne-e olyan módon „lerántani a leplet” a szülészeknek, nővéreknek a kismamák által adott borítékok tartalmáról, hogy az ne sértsen senkit. Írjátok meg (feltétlenül az orvos/kórház neve nélkül, máskülönben a moderátor törli a hozzászólást) hogy ti kinek mennyit raktatok a borítékba, és hogy ez vidéken vagy a fővárosban és melyik évben történt. Fizettetek a terhesgondozásért is (esetleg számla ellenében magánrendelésen fizettetek érte)? A tarifát a doki határozta meg előre, magánrendelői árlistán szerepelt, vagy rátok bízta az összeg eldöntését?

Kezdem a sort:

2006 és 2008, budapesti kórház

Terhesgondozás: 5000 Ft/alkalom, ha vizsgálat is történt, nem csak lelet, vagy ctg-eredmény elemzése. Nem borítékban adtam, hanem nyíltan, miután megbeszéltem, hogy bár nincs magánrendelése, de a magánbetege szeretnék lenni (azóta az orvosomnak van magánrendelője, kb. hasonló áron számlát is kaphatnék).

Szülésznő:15000 Ft (csak 2006-ban)

Orvos: 2006-ban 60000 Ft, 2008-ban 80000 Ft (mindkétszer az „amennyit gondolnak” díjszabás alapján, de ha egy fillért nem adtam volna, ezer százalékig bizonyos vagyok benne, hogy akkor is tökéletesen korrekt lett volna orvosom, akivel maximálisan meg voltam elégedve mindkétszer).

Csecsemősnővér: (annak az egynek, aki sokat segített 2006-ban az elsőnél) egy doboz csoki 2000 Ft-tal töltve.

Center