egészség betegség láz gyermekorvos Tünde

Tél végére szervezetünk energiatartalékai lemerülnek, immunrendszerünk meggyengül, ilyenkor nagyobb eséllyel kap el gyermekünk különböző betegségeket a közösségekben. Az egyik leggyakoribb, szülők számára ijesztő, ám a szervezet szempontjából hasznos tünet a láz. Mik a teendők, ha gyermekünk belázasodik? Mikor kell aggódnunk? Dr. Kovács Tibor gyermekorvossal vettük végig a lázzal kapcsolatos tudnivalókat.

Mikortól beszélünk hőemelkedésről és mikortól számít láznak a testhőmérséklet?

Dr. Kovács Tibor: A 37,4-37,9 fok közötti testhőmérsékletet nevezzük hőemelkedésnek. Lázról 38 fok fölötti hőmérséklet esetén beszélünk.

Hol a legideálisabb mérni a gyermekek hőmérsékletét?

Dr. Kovács Tibor: Nagyobb gyermekek esetén a legmegbízhatóbb a hónaljban, hagyományos lázmérővel végzett lázmérés, amennyiben megfelelő módon van behelyezve és tartva a lázmérő. Csecsemők esetében a végbélbe helyezett lázmérőt szoktuk javasolni a méréshez. Arra figyelni kell, hogy a végbélben mért hőmérséklet a hónaljban mérthez képest fél fokkal magasabb, tehát az itt kapott értékből le kell vonni 0,5 fokot, akkor kapjuk meg a valós testhőmérsékleti értéket.

Mit jelez a hidegrázás?

Dr. Kovács Tibor: Ha egy gyermek belázasodik, és „rázza a hideg”, az arra utal, hogy az agy hőközpontja védekezőreakcióként a testhőmérsékletet magasabb szintre állítja be. A magasabb célhőmérséklet érdekében a szervezet növeli a hőtermelését a sejtek anyagcseréjének fokozásával és az izmok akaratlan remegésével (hidegrázás, borzongás). Ilyenkor a gyermek láza általában még emelkedő szakaszban van. Amikor verejtékezni kezd és melege lesz, az azt jelenti, hogy láza a hőfelesleg leadásával csökken.

Mikortól csillapítsuk a lázat?

Dr. Kovács Tibor: Bármilyen ijesztő is, ha a lázmérő magas lázat mutat, lázat csillapítani akkor érdemes, amikor a gyermek állapota ezt kívánja: elesett, bágyadt, láthatóan szenved. Jó általános állapot esetén nem szükséges a lázat csillapítani – a láz jó dolog, hiszen azt jelzi: a gyermek védekezőrendszere működésbe lépett és felvette a harcot a kórokozókkal.

Mit kell tudni a lázcsillapításról?

Dr. Kovács Tibor: A lázcsillapítás a szülő feladata, így fontos néhány dolgot tudni róla. Amennyiben lázcsillapításra van szükség, a leghatékonyabb módszer lázcsillapító gyógyszer adása (életkorának megfelelő dózisban), valamint a kíméletesen kivitelezett hűtőfürdő alkalmazása. Utóbbival kapcsolatosan sokszor találkozhatnak ellentmondó javaslatokkal, ezért hangsúlyozom a kíméletes jelzőt. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket testhőmérsékletének megfelelő hőmérsékletű vízbe ültetjük, a vizet pedig lassan, fokozatosan, a gyermek toleranciájának függvényében hűtjük néhány fokkal hidegebbre. Ezután a gyermeket megtöröljük, majd vékony pamutizsamát adunk rá. Vagyis nem arról van szó, hogy egy didergő gyermeket hideg vízbe rakunk, hogy tovább rontsuk a komfortérzetét!

A lázcsillapítás mellett van-e egyéb teendőnk?

Dr. Kovács Tibor: A legfontosabb feladatunk lázas betegség esetén a folyadék és elveszett sók pótlása.

Van olyan eset, amikor sürgősségi ellátást kíván a láz?

Dr. Kovács Tibor: Amennyiben extrém magas értékeket mérünk, vagy gyermekünknél lázgörcs jelentkezik, esetleg a bőrön apró bevérzéseket látni, akkor azonnal mutassuk meg orvosnak, illetve vigyük kórházba.

Mikor alakulhat ki leginkább lázgörcs?

Dr. Kovács Tibor: A lázgörcs hat hónapos és hatéves kor között a leggyakoribb.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

Olvass még egészséggel kapcsolatos témában!

Félek, hogy megfertőzi a gyereket a koronavírus!

7 ijesztő tünet csecsemőknél, újszülötteknél - ne ess pánikba!

Súlyos problémákat okoz az időben fel nem ismert csípőficam

Állandóan beteg a gyerek. Lehet, hogy allergiás?

Azonnal hívd a mentőket, ha ezeket a tüneteket látod a gyereken!