„Ez a gyerek nem akar elaludni! Énekelni kéne valami altatódalt neki! Na, jó, de mit?”

- ismerős?

Van annak hátránya, hogy megtört a hagyomány, ami keretében idősebb családtagjainktól, anyánktól, nagyanyánktól, nagynénénktől minden erőlködés nélkül megtanuljuk azokat a dalokat, meséket, mondókákat, amiket mi is továbbadunk az utódoknak.  Azóta sokféle módszerrel próbálkozunk, íme, néhány, amiről már hallottam.

Elspoilerezve a lényeget: a szakértők szerint az anya, apa, nagymama stb. élő hangja a legpozitívabb hatású, de legalább olyan fontos, mit szeret a baba. Ha őt a csilingelő vibrafonmuzsika, a szimfonikus zenekar összhangja, neadjisten a porszívó hangja vagy vízcsobogás nyugtatja-altatja, akkor legyen úgy.

A hagyományőrzők: népi altatók, verses gyerekzenék

Ők lényegében a fent leírt hagyományt viszik tovább: népi eredetű altatódalokat énekelnek, vagy hang-és türelemfogytán játszanak le a kisdednek. Nagy barátjuk lehet hajdani zeneovim imádott oktatója, Forrai Katalin (talán az első, aki kötetbe foglalt sok közismert gyerekdalt), Sebestyén Márta, vagy akár Palya Bea, a Kaláka, Sebő Ferenc, de nincs hiány fejkendős idős nénikben se a Youtube-on, akik effélét énekelnek.

Amire az X-generáció emlékszik gyerekkorából: Weöres, Halász Judit, Gryllus Vilmos és a mai követők

Hányas vagy? A hatvanas-hetvenes években születtél? Akkor biztos ismered, hogy Aludj el szépen kis Balázs, Bóbita-bóbita álmos....de a nyolcvanas-kilencvenes évek gyerekeinek nagy tömegei is lehet, megdöbbennek egy-egy Gryllus-nótán: hát az nem népdal? Végül is, mostanra ezek azzá lettek, nekünk talán ismertebbek is, mint a két-háromszáz éves dalok.  Én például ezt énekeltem sokat - örök hála Weöresnek és Sebő Feriéknek.

Persze ahogy a mai harmincasoknak-negyveneseknek is gyereke születik, ők is előrukkolnak gyerekdalokkal, itt van például Palya Bea anyaként és nagyiként nem népdallal, Kovácsovics Fruzsina, Malek Andrea, és még sokan mások. (A pénzcsinálásként alkotott „gyereklemezeket” borítsa jótékony homály... Sok van sajnos ezekből.)

A klasszikus műveltség híveinek: Mozart, Bach, Chopin vagy Handel

A korababakortól hallgatott klasszikus okosít! Ezt állítják tudományos kutatások, tehát a tudományban hívő anyák-apák, nem utolsósorban a klasszikus zene rajongói. Ezt a Mozart-darabot például a Youtube Baby Relax csatornája ajánlja elalváshoz. (Felnőtteknek is ajánlom, csodaszép.) De sokan esküsznek a hárfazene megnyugtató hatására, főleg angolszász területen mennek ezek a zenék nagyot, a dallamokat rockzenei balladákban is felfedezhetjük.

Másmilyen klasszikusok: rockzene eredetiben és babás átiratban

Főleg az apák gondolják, hogy a klasszikus altatódalok nem mennek nekik: inkább saját kedvenceiket játsszák és éneklik a gyerekeknek is.  Élőhangon vagy eredetiben (igen, ismerek gyereket Rammsteinnel, AC/DC-vel, Santanával, reggae-vel és Phil Collinssal altató apákat, egy idő után pont annyira ismerős-megszokott a gyereknek, mint a csicsíjja-babája...), amíg valaki rájuk nem szól: ez azért nem biztos, hogy gyerekfülre van hangszerelve. Sebaj, van, aminek van bababarát átirata is: 20 hazai slágert (régebbit és újabbat) Demeter Géza hangszerelésében már bölcsődalként is lehet hallgatni. A most megjelent Babarock album a kicsik és nagyok kedvenc rockzenéit instrumentális (énekmentes) változatban, a gitárokat és a dobokat vibrafonra és triangulumra cserélve tette bababaráttá: a nóták eredeti előadói közt megtaláljuk a Quimbyt, az LGT-t, a Heaven Street Sevent, a Vad Fruttikat, Péterfy Borit, a Tankcsapdát (meglepődnétek, hány öt-hatéves gyerek szereti egyébként!), de aki Kis Grófo páréves slágerét hallaná instrumentálisan, ám legyen. (Vakmacska az eredetit nem szereti, de ez meglepően szép...)

Világzene: indián, orosz, arab, kínai altatódalok

Erről egyszer szívesen összerakok egy külön posztban egy összeállítást, annyira különleges és gazdag zenei világot lehet felfedezni csak ebben a témában. Egyelőre egy válogatást mutatok, ahol szerepel walesi, olasz, maori altatódal is. Kutassátok, érdemes!

A zenészek, akik saját dalt írtak a gyereknek

A zenészek-szerzők persze könnyű helyzetben vannak: egyszerűen írnak egy saját dalt a kölyöknek. Néhány ezekből aztán mások számára is hallható lesz, ilyen John Lennon fiának, Sean-nek írt Beautiful boy-ja, de ebben az összegzésben láthatjuk, Beyoncé, Adele, Stevie Wonder és sokan mások írtak gyerekeikhez dalt. A hazaiak közt sokan szeretik Cserháti Zsuzsa Édes Kisfiam dalát, vagy Bródy János a fektetés macerájáról írt Fiam meg a lányom c. szerzeményét. Palya Bea teljes altatólemezt írt Lilinek, de még Laár András legkisebb fiához is született dal, a Budának az első időkről című szerzeményben kis babahangok jelzik az „érintett” közreműködését.

A technológia világa: fehérzaj, porszívó, autó-és repülőgépzúgás, vízcsobogás és ASMR

Volt egy barátnőm, akinek a fia leginkább a PORSZÍVÓ zajára aludt el, volt is ott tisztaság akkortájt. Mások a hajszárítóra esküsznek, egy efféle eszközöket gyűjtő pedig az újkeletű ASMR-hanghatás alapján egy egész csatornát szentelt azoknak a mágikus zajoknak, amelyek segítenek ellazulni. A ház körüli autókáztatás is hasonló hatást válthat ki: a gép dorombolása-rázkódása ringatja a huszonegyedik század gyermekét, vagy a tudományosan generált „relax fehérzaj”.  Mert az biztos: a „sima” csend kevés gyereknek elég ahhoz, hogy elaludjon. De mi legalább gazdagabbak lettünk emiatt több millió zenével, a népdaloktól a szimfóniákig.

Vakmacska

Ezek is érdekelhetnek altatás témában:

Altatás: anya kint bőg, a baba bent

Alvástanácsadó segít aludni tanítani a gyereket

Elborul az agyam, ha a gyerek nem akar aludni

Nem alszik a gyerek, avagy egymillió lépés a gyerekszobában

Kiborulok éjjelente a kétévnyi nemalvástól