Gyakran fáj a gyermeked feje, esetleg állandó hasfájás kínozza? A teljes kivizsgálás megtörtént már, nem mutattak ki semmilyen szervi eltérést, betegséget, ami a tüneteket indokolná? Miért nem múlnak a panaszok vagy miért lángolnak fel újra, meg újra, ha nincs szervi baja a gyermeknek? Dr. Cseh Áron PhD. gyermek-gasztroenterológus válaszol a kérdésre.

A hirtelen fellépő és nem hónapok óta fennálló hasfájást általában valamilyen gyomor-bélrendszeri fertőzés okozza, vagy akár sebészeti kórképek vagy trauma is állhat a tünetek hátterében. Hosszabb ideje fennálló hasi problémák esetén viszont, ha kizártuk a szervi okok lehetőségét, érdemes a lelki eredetet is számításba venni.

A csecsemő- és gyermekgyógyászatban számtalan olyan kórkép létezik, amelyeknek a hátterében nemcsak szervi okok állnak, hanem akár pszichés, úgynevezett lelki okai is lehetnek a tüneteknek. Ezeket pszichoszomatikus vagy funkcionális betegségeknek nevezzük.

Ezeknek a kórképeknek a gyógyításában nagyon fontos, hogy a szakember felismerje azt, hogy nemcsak egy szervi elváltozást kell gyógyítania, hanem előfordulhat, hogy a panaszok hátterében lelki probléma is lehet. Ezt is fel kell tudnia térképeznie, és ennek a megoldását is meg kell találnia – mondja a gyermek-gasztroenterológus, aki hozzáteszi:

„A hónapok óta fennálló hasfájással hozzám fordulók – főleg nagyobb gyerekek – háromnegyedénél lelki okokra vezethetők vissza a panaszok.”

A pszichoszomatikában járatos szakember képes felismerni azokat a kórképeket, amelyeknek a hátterében olyan betegségek, kórképek állnak, amelyek pszichológus vagy akár pszichiáter bevonását is szükségessé teszik. Ilyen kórképek közé tartozik például csecsemő- és gyermekkorban is egyre gyakrabban látott krónikus hasfájás vagy akár a krónikus fejfájás is.

„Ezen panaszok esetében, ha fizikális vizsgálattal kizárjuk a szervi okokat, és a szülőket kikérdezzük a gyermek tüneteiről, meghallgatjuk véleményüket, el tudjuk dönteni, hogy szükséges-e további vizsgálatokat végezni.”

– mondja Dr. Cseh Áron.

Ha a vizsgálati eredmények alapján úgy látjuk, hogy a panaszok hátterében nincs szervi ok, akkor megállapítható, hogy a panaszokat pszichoszomatikus vagy pszichés betegség okozza. Ilyen esetben fontos, hogy gyermekünkkel felkeressünk egy gyermekpszichológust, aki ezeket az okokat felderíti és megnyugtató, működő terápiás kezelést javasol a probléma megszüntetésére.

Tünde

Olvass még egészséggel kapcsolatos témában!

Súlyos problémákat okoz az időben fel nem ismert csípőficam

Mikor forduljunk gyermek-gasztroenterológushoz?

Azonnal hívd a mentőket, ha ezeket a tüneteket látod a gyereken!

7 ijesztő tünet csecsemőknél, újszülötteknél - ne ess pánikba!

Állandóan beteg a gyerek. Lehet, hogy allergiás?