egészség gyermekorvos gasztroenterológus

Mivel foglalkozik a gyermek-gasztroenterológia, milyen panaszok esetén forduljunk orvoshoz és milyen betegségeket gyógyít a gasztroenterológus? Dr. Cseh Áron gyermek-gasztroenterológus szakorvos válaszol a kérdéseinkre.

Mi az a gasztroenterológia?

Dr. Cseh Áron: A gasztroenterológia a gyomor- és bélrendszer megbetegedéseivel foglakozó ága az orvoslásnak. A hasi panaszok az egyik leggyakoribb okai az orvos felkeresésének, ezért mind a gyermek-, mind pedig felnőttkorú betegek gyakran fordulnak a gasztroenterológushoz. Az emésztőszervrendszer betegségeivel, működési zavaraival, elváltozásaival és fejlődési rendellenességeivel foglalkozunk. Ide tartozik a szájüreg, a nyelőcső, a gyomor, a vékonybél, a vastagbél, a máj, az epeutak és a hasnyálmirigy minden megbetegedése, de más szervrendszerek működési zavarai, így idegrendszeri, pszichiátriai kórképek, pulmonológiai és allergológiai betegségek tünetei is lehetnek ilyenek.

Milyen panaszokkal szükséges gasztroenterológushoz menni gyermekkorban?

Dr. Cseh Áron: Általában, ha csecsemőnek vagy a gyermeknek nem megfelelő a súlygyarapodása, étvágya csökkent, székletének az állaga megváltozik, sokat bukik, javasolt a gasztroenterológiai kivizsgálás. Reflux esetén is tud segíteni a gasztroenterológus, de különböző ételallergiák okozta panaszokkal is érkeznek hozzánk gyermekek. Ilyenek például: haspuffadás, hányás, hasmenés vagy székrekedés, csalánkiütés, ekcéma. Kisebb gyermekekben akár véres széklet is lehet az allergia tünete, de nagyobb gyermekekben ez a súlyos tünet már többnyire más betegségnek, így akár az IBD-nek (gyulladásos bélbetegség, Crohn-betegség, colitis ulceróza) a jele. Ugyanígy lehetnek polypok is akár már kisgyermekben is, amely szintén véres széklettel járhat. A gasztroenterológus olyan problémákban is tud segíteni, mint a lisztérzékenység vagy a laktózintolerancia, melynek szintén tünetei a hasi panaszok, hasmenés, puffadás.

Dr. Cseh Áron: A krónikus hasfájás hátterében szerencsére az esetek jelentős részében nem áll komoly szervi elváltozás, hanem pszichés okok, ún. pszichoszomatikus vagy funkcionális kórképek lehetnek. Már csecsemőkortól előfordulnak ilyen állapotok, de nagyobb gyermekeknél az IBS (irritábilis bél szindróma) is előfordulhat, mely hasmenéssel vagy pont székrekedéssel, fokozott bélgáztermeléssel, valamint visszatérően fellépő hasfájással is járhat. Nem csak ezekben a pszichoszomatikus, de bármilyen krónikus bélrendszeri megbetegedése esetében fontos lehet a pszichológus, pszichiáter segítsége, de dietetikus is ugyanígy segíthet a tünetek kezelésében.

Mi okozza a gasztroenterológiai panaszokat?

Dr. Cseh Áron: A tünetek hátterében gyakran áll helytelen táplálkozás és életmód, de elképzelhető, hogy a stressz váltja ki ezeket a panaszokat. Azaz ha nem találunk szervi betegséget, pszichológiai oldalról közelítünk, sok esetben így felderíthetők a szomatizációs okok, és megkezdődhet ezen problémák megoldása, melyek végül a panaszok megszűnéséhez vezetnek. Ebben az esetben a pszichológus kollégák a megfelelő pszichoterápiával vagy célzott kezeléssel, megküzdési stratégia kidolgozásával tudnak segíteni. A panaszokat egyre gyakrabban okozza ételintolerancia vagy táplálékallergia is, ezek kimondása azonban a gyermek-gasztroenterológus feladata, saját ötlettől vezérelt diéták nem javasoltak. A valós allergia esetén a dietetikus tud segíteni a helyes diéta kiválasztásában, és későbbiekben az allergének visszavezetésével a tolerancia kialakításában.

Hogyan történik a gasztroenterológiai vizsgálat?

Dr. Cseh Áron: A legfontosabb a beteg gyermek és a szülők kikérdezése a panaszokról, a fizikális vizsgálat után már egy képet kapunk a lehetséges okokról. Laboratóriumi vizsgálatokkal (vér- és székletvizsgálat) ki tudjuk zárni a legfontosabb súlyos betegségeket,  speciális diétákkal és terhelésekkel pedig az allergiákat is.

 Tünde

Olvass még egészséggel kapcsolatos témában!

Súlyos problémákat okoz az időben fel nem ismert csípőficam

Félek, hogy megfertőzi a gyereket a koronavírus!

Azonnal hívd a mentőket, ha ezeket a tüneteket látod a gyereken!

7 ijesztő tünet csecsemőknél, újszülötteknél - ne ess pánikba!

Állandóan beteg a gyerek. Lehet, hogy allergiás?