Sok a megválaszolatlan kérdés, és ennél már csak a találgatás több a koronavírus és a terhesség kapcsán. A babavárás szépsége mellett a kismamák állandó társa az aggodalom, hisz ez érzelmileg is egy labilisabb időszak, és ráadásul teljesen ismeretlen terep is. A terhesség önmagában is sok bizonytalanságot hordoz, ezt sokszorozza most a járvány jelenléte.  Még az átlag páciensek esetében is sok és egymástól eltérő információt kapunk, a babavárás tekintetében talán még nagyobb a zűrzavar, hiszen a fertőzés vizsgálatának középpontjában nem ők állnak. Dr. Szabó Hajnalka PhD, címzetes egyetemi docens segítségével próbáljuk tisztázni a felmerült kérdéseket. 

Már a terhesgondozás során be kell járni az orvosi vizsgálatokra, miközben azt halljuk, hogy a kórházak tipikusan a fertőzés gócpontja. 

Hogyan tudunk kismamaként védekezni, mire figyeljünk? Veszélyeztetett csoportba tartoznak-e?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: A várandósok általában fogékonyabbak a légúti infekciókra, de az eddigi tapasztalatok szerint nem különösebben hajlamosak a COVID-19-re. Ha meg is kapják, a betegség lefolyása enyhe, szövődmények, halálozás nem jellemző.

Terhesség során történő fertőzésnek mi a következménye? Van-e hatással a magzat fejlődésére?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: A magzat fertőződése méhen belül irodalmi ritkaság. Eddigi vizsgálatok alapján a COVID-19 anyák újszülöttjeinek megszületésekor a vírus nem mutatható ki sem az újszülöttek orr-garatváladékában, a magzatvízben, sem a köldökzsinórvérben.

Sok mindent nem tudunk még a COVID-19-ről, de egyelőre (áprilisi és május elején megjelent közlemények alapján) nincs adat arra nézve, hogy a vírus fejlődési rendellenességeket okozna a magzatban.

A szülésre való felkészülés önmagában is erős stresszel jár a legtöbb kismamánál, ezt tetőzi még a fertőzéstől való félelem is. Szülés során átadható-e a betegség?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Nincs rá bizonyíték, hogy hüvelyi szülés során a szülőcsatornán történő áthaladás során fertőződhet az újszülött, de elméletileg ez nem zárható ki.

Melyik szülési mód biztonságosabb a fertőzés minimalizálása szempontjából?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: A COVID-19 nem indikációja a császármetszésnek.

Ki mehet be a szülőszobába ilyen esetben? Férj, dúla, segítő?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: A nemzetközi szakirodalom szerint ilyenkor is jó hatású egy segítő személy jelenléte a szülőszobán a szülő nő mellett. Ez a személy lehet pl. férj, dúla. Fontos, hogy ennek a személynek ne legyenek tünetei (láz, köhögés), 14 napon belül ne találkozzon COVID-19 beteggel és ne legyen pozitív PCR tesztje 14 napon belül. Magyarországon az országos tisztifőorvos a kórházak saját hatáskörébe utalta azt a döntést, hogy bemehet-e az apa a szülőszobába az anya mellé vagy sem. Így ez intézetenként igen eltérő lehet.

A frissen született babákat szűrik, ha a szülő fertőzött? Mennyire veszélyeztetett az ő csoportjuk a többihez képest?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Igen, a SARS-Cov-2 pozitív anyák újszülöttjeit PCR vizsgálattal tesztelik erre a vírusra. Amennyiben éretten születik a baba, az irodalom szerint a fertőzés enyhén, tünetszegényen zajlik az esetek nagy többségében.

Szoptatással átadható-e a betegség?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Az eddigi tudásunk alapján a COVID-19 az anya tejével nem választódik ki a SARS-CoV-2 vírus, de az ellene termelődött antitest megjelenik az anyatejben. Megfelelő óvintézkedések (maszk, kézmosás, kesztyű) mellett a COVID-19-ben szenvedő anyák babáinál kifejezetten támogatandó a szoptatás. Az anya súlyos COVID-19 betegsége esetén a szoptatás nem támogatandó (nagyobb a valószínűsége annak, hogy cseppfertőzéssel megfertőzi a babát), de a lefejt anyatej odaadható a babának.

A kijárási korlátozások enyhítésével a családok is találkozhatnak végre, a határok megnyitásával a külföldi rokonok sincsenek többé elzárva. Meddig érdemes várni az újszülött családi bemutatásával?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Nagyon nehéz kérdés, de 2-4 hetet javasolnék.

Milyen óvintézkedésekre lehet ilyen esetben szükség?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Olyanokra, amelyeket influenzaszezonban is alkalmazunk: lázasan, köhögősen, hasmenéssel ne engedjünk látogatni. Olyan se látogasson, akinek pozitív ember kontaktja volt. A szokásos higiéniai szabályokat még fokozottabban tartassuk be: kézmosás, kézfertőtlenítés, maszk viselése. A babát ne simogassa, ne puszilgassa látogató.

Utazhat-e várandósan valaki külföldre?

Dr. Szabó Hajnalka PhD.: Nincs rá egyértelmű szabály, de egy pandémia idején minden, nem feltétlenül szükséges utazás fokozott kockázatot jelent egy várandós nő számára.

A jó hír, hogy a kismamák nem tartoznak a kiemelten veszélyeztetett csoportba a tudomány jelen állása szerint, azonban a megelőzés fontossága elvitathatatlan.

Köszönjük a válaszokat!

Amennyiben maradt még számodra megválaszolatlan kérdés a témában, jelezd nekünk, és igyekszünk választ találni rájuk. 

Anide

Olvass még a témában!

5+1 tipp, hogyan éljünk túl egy videohívást két kisgyerekkel otthon

A 10+1 leghülyébb életvezetési tanácsok karanténidőre

Vagy a vírus csap agyon, vagy én a gyerekeimet