koronavírus betegség influenza tüdőgyógyász Tünde

Középső lányomnak a múlt héten néhány napig 39 fokos láza volt, köhögött, étvágytalanság és nagyfokú gyengeség is megfigyelhető volt nála. Nem pánikoltam, ilyentájt gyakoriak a „sima” vírusfertőzések, amelyek hasonló tünetekkel járnak. A szokásos vitamin-sok folyadék-pihenés-lázcsillapítás kombót alkalmaztam nála, mígnem egy szép napon közölte, hogy nem érez szagokat. Ekkor hívtam a gyermekorvosunkat, és jeleztem neki a helyzetet. A tünetekre való tekintettel elrendelte a tesztelést, mi addig is önkéntes karanténba vonultunk családilag.

Amíg ezt a kört lefutjuk, igyekeztem tájékozódni arról, hogy mely tünetek utalnak influenzára, és mikor gyanakodjunk koronavírus-fertőzésre. Dr. Barsai Andrea tüdőgyógyász, klinikai immunológus és allergológus szakorvost kérdeztem.

Első tanácsként szögezzük le: Nagyon fontos, hogy megfelelő maszkviseléssel, kézmosással és távolságtartással védjük magunkat és hozzátartozóinkat a betegségtől.

Influenza vagy koronavírus?
 

Az új típusú koronavírus-fertőzés az esetek 30-40 százalékában vagy nem jár semmilyen tünettel, vagy csak minimalis-enyhe tünetekkel, „mintha bujkálna bennem valami”.  A többi esetben általában magas láz, izomfájdalom, hidegrázás, rossz közérzet, nagyfokú gyengeség/fáradtság, esetenként torok- és fejfájás, hasmenés tapasztalható. A Covid-fertőzés jellegzetes, de nem minden esetben fellépő tünete a szag- és ízérzékelés átmeneti elvesztése, illetve a nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés és szúró fájdalom, mely influenza esetén nem tipikus, mondja a tüdőgyógyász.

A magas láz és a levertség influenza esetén néhány nap alatt csökken, koronavírus-fertőzés esetén átmeneti javulást követően ezen tünetek visszatérhetnek. Az erős fejfájás inkább influenzára utal, és a náthás tünetek sem jellemzők a Covid-fertőzésre. A köhögés mind influenza, mind koronavírus-fertőzés esetén fennállhat, ám utóbbi esetében a rohamokban jelentkező, kínzó ingerköhögés jellemző, mely nehézlégzéssel párosul. 

Hová forduljunk, ha tüneteink vannak?
 

Légúti tünetek megjelenésekor a háziorvost telefonon kell értesíteni. Ha az elmondott tünetek alapján a háziorvos koronavírus-fertőzést gyanít, akkor szükség esetén Covid-teszt elvégzését rendelheti el. A telefonon elmondott enyhébb tünetek alapján otthoni karantént ír elő a betegnek és a vele egy háztartásban élő családtagoknak. Súlyosabb esetben mentőt kér a páciensnek, és kórházba irányítja. 

Nagyon rossz közérzet, tudatzavar, nagyfokú nehézlégzés és nagyon magas láz esetén tanácsos rögtön a mentőket hívni, javasolja Barsai doktornő, aki hozzáteszi, hogy szerencsére a kórházba kerülők csupán kis hányadát kell lélegeztetőgépre tenni, a legtöbb esetben infúziós, gyógyszeres kezelés, vagy oxigén-rásegítés elegendő terápia.

Teendők otthon
 

Ha fertőzöttek vagyunk, mint bármely más vírusfertőzés esetén, tüneti kezelés javasolt: pihenjünk minél többet, fogyasszunk sok folyadékot, a lázcsillapításra a már bevált gyógyszereinket használjuk, és ne feledkezzünk meg az egyéb szedett gyógyszereinkről sem. Nagyon fontos, hogy a lakást semmiképp ne hagyjuk el a karantén végéig.  Ha rosszabbodik az állapotunk, azonnal értesítsük orvosunkat.

Fertőzés után
 

Érdemes felkészülni arra, hogy a koronavírus-fertőzés után a felépülés hosszabb időt vehet igénybe, mint influenza esetén. Előfordulhat, hogy fizikai kondíciónkat, teherbíró képességünket lassabban nyerjük vissza, elhúzódóan köhögünk - legyünk türelmesek és adjunk időt szervezetünknek a teljes regenerálódáshoz, tanácsolja Dr. Barsai Andrea.

Tünde

Koronavírussal kapcsolatos cikkeinkből...

Biztos koronavírusos vagy, menj innen! 

Otthon hagytad a maszkot? Nyomás haza a suliból!

Miért adjunk a gyerekre arcmaszkot?

Folyik a gyerek orra? Karantén!

5 tipp, hogyan kerüld el a koronavírust