Legkisebb lányom általános iskolájában eddig ajánlott volt a maszkviselés a folyosókon és a közösségi tereken. A napokban – mivel az intézményben is megjelent a koronavírus – kötelezővé tették a maszk használatát. A lányom, aki addig mindig vitt maszkot magával, nyilván a szigorítás után felejtette itthon, kétségbeesve hívott telefonon, hogy nincs maszkja, nem mehet ki a folyosóra. Állítólag se osztálytárs, se a tanárok nem tudtak neki kölcsönadni maszkot, így nem volt más választásom, bevittem (három pótpéldánnyal együtt) és leadtam a portán. Még szerencse, hogy közel van az iskola. Közben eszembe jutott, hogy vajon ezt máshol hogy oldják meg? Van pótmaszk az osztályban? Lehet venni esetleg? Olvasóinkat kérdeztem.

A válaszokból kiderül, hogy van, ahol az ilyen esetekre tartalék maszkokat vásárolnak az osztálynak, és abból vehet az, aki otthon felejtette. Sok iskolában egyéni szinten szabályozzák a pótmaszkok bevitelét, Brigitta így számol be:

„Kötelező volt egy tartalék maszkot a padba tenni. (Ezen kívül tettem még két eldobhatót a táskájába, becsomagolva).”

Eszteréknél is hasonló a helyzet:

„Iskolai utasításra két darabot kell csomagolni nekik fejenként, és külön zacskóban tárolni az iskolatáskában.”

Több helyen be kellett adni a pótmaszkokat.

Van olyan iskola, ahol a kerületi polgármester varratott maszkot a tanulóknak. Annamária szülőként saját maga készített pótmaszkokat:

„Én varrtam egy tucatot az osztálynak ilyen esetekre, mondtam, ha fogytán van, szóljanak és pótolom. De eleve kérték, hogy legyen több monogramos maszk a gyerekeknél, ne csak egy.”

Van, ahol – „kicsit drágábban” – az iskolában is lehet maszkot vásárolni:

„A mi szuper iskolánkban az igazgató azt tartja korrekt eljárásnak, ha elszakad valaki maszkja, hogy „picivel a piaci árakon felül” lehessen a titkárságon a gyereknek maszkot venni. Persze csak nevelési céllal, h ne ott akarja megvenni. Megjegyzem, nem léphet be az épületbe maszk nélkül, tehát a titkárságon csak az veszi, akinek amúgy volt, csak elszakadt, elveszítette stb. Én tettem a fiamnak pótmaszkot, mert alsós létére nem hord magánál pénzt (még kicsit drága maszkra sem)”

- meséli Annamária. Eszteréknél más módot választottak a maszkpótlásra:

„Lányom (alter) gimijében 300Ftos becsületkasszás megoldás van, ha otthon hagyja.”

Van, ahol szemmel láthatóan nem a maszkpótlás a fontos. Barbi szomorúan mesélte, hogy járt a gyermeke, aki az első héten otthon felejtette a maszkot:

„Az igazgató előtt állt meg a gyerek, lehordták mindennek, majd hazazavarták. Sírva érkezett haza. Aznap már vissza se kellett mennie.”

A ti iskolátokban hogy oldják meg a helyzetet, ha a gyermek maszk nélkül érkezik az intézménybe?

Tünde

Miért adjunk a gyerekre arcmaszkot?

Miért fontos ez, milyen maszkot adjunk a gyermekre és hogyan tanítsuk meg a helyes használatot? Dr. Kovács Tibor gyermekorvos-orvosigazgató segítségével foglaltuk össze a tudnivalókat.

Tovább>>>

Folyik a gyerek orra? Karantén!

Egy anyuka arról számolt be, hogy gyermekét nem engedték be reggel az iskolába, mert köhögött. Nem fuldoklik, nincs láza, nem beteg, csak kettőt köhintett. 

Tovább>>>