„3 liter, steril anyatejgyűjtő zacskóban tárolt tej eladó. Káros szenvedélyektől mentes édesanya vagyok, nem dohányzom, nem fogyasztok tehéntejet, fűszeres ételeket, és nagy hangsúlyt fektetek a fejési körülmények tisztaságára. Kisfiam jelenleg 7 hetes, a tejtől heti 34-35 dkg-ot hízik. Amennyiben igény van rá, napi jelleggel is tudok adni friss tejet, átlag 2,5 dl-t. Érdeklődni:…”

'Expressed breast milk' photo (c) 2007, Hamish Darby - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

„Fagyasztott anyatej kb 25-30liter ELADÓ!5és fél hónapos kisfiam heti 25-30dkg-t hízott tőle!Igényes,káros szenvedélyektől mentes, nem kvzó,anyatejleadó anyuka vagyok a mai napig!Kb két héten belül elkezd az eleje lejárni!Ha érdekel,kérlek hívj vagy írj az árban megegyezünk!”

A szakemberek panaszkodnak: kevés anyatej érkezik a hazai gyűjtőállomásokra, a központok pedig csak hét városban működnek. Nem kell bemennie a nőknek, Budapesten a tejet autóval is gyűjtik. A leadott tejért 1800 forintot fizetnek literenként (tíz éve ugyanennyi a térítés).

Nyáron általában kevesebb tejet kapnak, ősszel és tavasszal 800-900 liter jön be egy hónapban, és ez is csak a harmada annak, amire szükség volna. A vonatkozó jogszabály alapján ugyan minden megfelelő korú és rászoruló csecsemőnek jár(na) az ingyenes anyatej, de a leadott mennyiség kevés. A budapesti állomás 90 nőtől kap anyatejet, amelyet 120 anya között osztanak el.

Csomóné Lindmayer Katalin, az Eszter-lánc Anyatejmisszió vezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: sok nő hiszi azt, hogy gyermeke számára a tápszer megfelelőbb, mint az anyatej. „Ez elsősorban a tévhiteknek és a megtévesztő reklámoknak köszönhető, amelyek azt sulykolják: termékeik egészségesek, mivel tele vannak különféle vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az anyatej azonban nem helyettesíthető, benne minden megtalálható, ami a baba fejlődéséhez szükséges. Egy hasonlattal élve: akárcsak az emberi vért, az anyatejet sem lehet mással pótolni.”

A Misszió tíz éve még hirdetett is „Anyatej eladó nagy mennyiségben az Eszter-lánc Anyatej Misszión keresztül! Ha nem kapsz elég tejet a központi gyűjtőből, vagy egyáltalán nem jogosult rá a kisbabád, fordulj bizalommal hozzánk.”

Honlapjukon havi háromezer forint ellenében ma is közvetítik a bevizsgálatlan lefejt tejet. Azt írják: „Az Eszter-lánc Anyatejmisszión keresztül átadott anyatej esetében nagyon humánusnak tartjuk a térítésmentes adományozást, vagy az államinál jóval alacsonyabb árat, hiszen olyan anyatejet közvetítünk, amit nem vizsgáltak be és nincsen laboratóriumi körülmények között pasztörizálva, vagy nem is begyűjtésre fejték”.

Honlapjukon külön oldalon veszélyes tápszerek címmel írnak a tápszerekről. Az alábbi címeket olvashatjuk: Mérgező tápszer nem először, A tápszerek NEM steril termékek, Példák a tápszerek szennyezettségére, a teljesség igénye nélkül.

Ezzel szemben a misszió bevallottan ellenőrizetlen tejet közvetít. Az interneten értékesített anyatej sterilitása, tárolási körülményei éppúgy ellenőrizhetetlenek, mint a tejadó anya egészségi állapota, esetleges betegségei (tüdőbetegség, HIV) vagy az, hogy szed-e gyógyszert, dohányzik-e.

Aki megveszi az így kínált tejet, szerintem lehet, hogy rosszabbat tesz a gyerekével, mint ha tápszert adna neki.

A szoptatási tanácsadók között azonban könnyen találunk olyat az internetet böngészve, aki ezt a véleményemet vitatja és a Misszióhoz hasonlóan a (Kínában forgalmazott!) tápszerek szennyezettségével érvel.

Holott a bizonytalan eredetű tej akár hamisított is lehet (mondjuk felvizezett, vagy tehéntejjel, tápszerrel „dúsított”. (Az anyatejgyűjtő állomásokon a tejet nemcsak pasztörizálják, de vizsgálatnak is alávetik.)

Egy másik nő – talán más korú gyermeke számára - fejt teje miért lenne képes a baba korához illő tápszernél jobban helyettesíteni a saját anya tejét? Hiszen saját tej hiányában a tápszer összetétele az ami a saját gyermek korához, igényéhez valóban igazodik.

Kérdem én, a missziónak nem lenne hasznosabb további gyűjtőállomásokért lobbiznia ahelyett, hogy pénzt szed a fekete tej közvetítéséért? Mi történik, ha mondjuk, tízezerből egy beteg anya tejétől megfertőződik egy csecsemő? Ki lesz a felelős?

Mikor hagyunk már fel a tápszer démonizálásával?

Ti vennétek idegen, ellenőrizetlen forrásból származó anyatejet?

Center

 

Forrás:

Magyar Nemzet

http://anyatejmisszio.shp.hu/hpc/web.php?a=anyatejmisszio&o=RZp8qxJg0v

http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/