15. hét

Jöjjön már a tavasz!
 

Amilyen hirtelen jött a múltkor a nagy hó, annyire hirtelen hagyott is itt minket. Felváltotta a szép fehér havas tájat a kopár, esős ridegség. Minden és mindenki nagyon várja már a tavaszt.

Az elmúlt héten szinte minden nap esett, kivéve a szombatot. Ki is használtuk ezt a napot egy kis szabadtéri időtöltésre. Mivel előre láttuk már az időjárás-jelentésekből, hogy lehetőségünk adódhat egy kis jó időre, a férjem már pénteken előkészítette a téli álmukból felébresztett biciklijeinket, és türelmetlenül vártuk már a szombati napot. Szerencsénkre minden úgy volt, ahogy azt jelezték, és miután egy gyönyörű szép napsütés ébresztett fel, el is döntöttük, hogy akkor mindenképp elmegyünk egy rövidebb biciklitúrára.

Egy gyors összepakolás után már indultunk is. Hát el sem tudom mondani, hogy mennyire jólesett végre a napsütésben tekerni, és élvezni az utunk minden pontját. Be kell, hogy valljam, jóval lassabban haladtam, mint régebb, és szégyenszemre egy-két magasabb dombon fel kellett, hogy toljam a biciklit, és csak a lefele utat élveztem ki.

Nagyon jól telt a nap, és reménykedve parkoltuk le délután a biciklijeinket, hogy nemsokára hátha újra használhatjuk őket.

Amint említettem, az idő nagyon csúnya volt a múlt héten, és nem tudom, hogy szerepet játszott-e ez is, de egyik reggel teljesen motiválatlanul, fáradtam ébredtem. Mintha semmit sem aludtam volna az éjjel, és még az időjárás is rátett egy lapáttal. Úgy döntöttem, hogy én biza nem fogok aznap bemenni munkába. Szóltam is a főnökömnek, hogy az aznapi gyűléseimet legyen szíves és tolja el, mert én ma nem érzem azt, hogy tudnék dolgozni.

Azért lehet ezt ilyen egyszerűen intézni itt, mert havonta jár minden alkalmazottnak maximum három nap, amikor esetleges betegség, fáradság, rosszullét vagy bármi hasonló miatt nem kell dolgoznia, ha úgy érzi, hogy nem tud. Erre a három napra nem kell semmi orvosi igazolás, és teljes mértékben a szabadságnapoktól függetlenül lehet élni ezzel a lehetőséggel.

Persze ez nem azt jelenti, hogy most mindenki havonta kihasználja ezeket a napokat és minden panasz nélkül otthon marad, hanem hogy szükség esetén lehet élni velük. Van olyan munkatársam is, aki szinte hét éve itt van, de még csak egy ilyen napot használt fel ez idő alatt, és persze olyan is, aki azért két havonta egy-egy napot felhasznál. Nekem a szinte négy év alatt ez volt az ötödik azt hiszem, hát meg kell, hogy mondjam nagyon, de nagyon jó volt otthon maradni és csak pihenni.

El is képzeltem, mennyire jó lesz majd végre szülési szabadságra menni. Persze addig még rengeteg idő van, de nagyon úgy érzem, hogy bejárni minden nap az irodába és dolgozni nem a legkellemesebb dolog.

Tudom, mindenhol is azt lehet olvasni, hogy a második trimeszterben mennyivel energikusabb a kismama, meg nem érzi már fáradtnak magát, de meg kell, hogy mondjam, hogy nálam ez nagyon is fordítva van. Első trimeszterben sokkal kevesebb alvásra meg pihenésre volt szükségem, mint most. Pár hete folyamatosan csak aludnék és aludnék. Kíváncsi vagyok, meddig fog tartani ez, vagy egyáltalán változik-e majd a helyzet alvás terén.

Röviden az osztrák rendszerről
 

Az előbb említett szülési, illetve szülői szabadságról ejtenék egy pár szót, hogy hogy is működik ez Ausztriában.

A várandós anyáknak a szülés előtt nyolc héttel abba kell hagyniuk a munkát. Ekkor kezdetét veszi a szülési szabadság, az úgynevezett Mutterschutz. Ez a szülés után nyolc hétig tart, vagy koraszülés, ikerszülés, valamint császármetszéssel szülők esetén 12 hétig. Ez idő alatt az anyák a teljes nettó munkabérükre jogosultak.

A Mutterschutz után kezdetét veszi a szülői szabadság, aminek minimum 61 napig kell tartania, vagy legtöbb, a születendő baba második életévének betöltése előtti utolsó napig. Ezt nevezik Karenznek. 

Az anya a Mutterschutz után köteles bejelenteni az igényét a szülői szabadságra, valamit, hogy mennyi ideig szeretné ezt. Ez később még egyszer megváltoztatható, és a szülőfelek között kétszer cserélhető is. Az itteni gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld-KBG) kétféle variánsra bontható, létezik általánydíjas támogatás és fizetésfüggő segély.

A fizetésfüggő támogatásnál maximum 365 napot vehetünk igénybe, ha mindkét szülő kérvényezi, akkor maximum 426 napot, de az egyik szülőfél összesen akkor is csak 365 napot maradhat otthon. A juttatás a fizetés 80 szézaléka.

Az általánydíjas támogatásnál 12-28 hónapot igényelhet az egyik szülőfél, és 15-35 hónapot igényelhetnek együtt a szülők. És ezt flexibilisen. Ha a legrövidebb időt igényeljük, akkor naponta 33,88 EUR-t kapunk, ha a leghosszabbat, akkor 14,53 EUR-t, vagyis minél tovább maradunk otthon a gyermekkel, annál kevesebb a napi juttatás. A tényleges juttatás a családonként válaszott időtáv alapján számolódik ki. 

Van még egy úgynevezett apukatámogatás (Familienzeitbonus), amikor a foglalkoztatott édesapák, akik közvetlen a gyermek születése után időt szeretnének tölteni a családjukkal, ezért a munkájukat megszakítják 28-31 napra, naponta 22,60 EUR (vagyis kb 700 EUR) támogatást igényelhetnek. A 28-31 nap nem rövidíthető, változtatható, cserélhető. Ez a támogatás nem csökkenti a gyermekgondozási segélyt. 

Röviden ezekből a lehetőségekből választhatunk, de szülés előtt részt veszünk majd egy tanácsadáson, ahol kiszámolják pontosan, hogy a mi esetünkben mennyi is az annyi.

Zserbó

Zserbó terhesnaplójának előző részeit itt találod:



A hatodik teszt után mondtam el a férjemnek, hogy gyerekünk lesz
Munka után első dolgom beszerezni minimum még öt tesztet. Ugyan tudtam, hogy reggel kell ezt csinálni, de estig mind az ötöt elfogyasztottam, és mind pozitívak lettek.
Tovább>>>

6. hét: Anyukám nagyi lesz, nem mama

Nagy boldogság következett, örömkönnyek, végül meg abban maradtunk, hogy ő nagyi lesz, és nem mama, mert ő tényleg fiatal anyósomhoz meg a dédikhez képest.
Tovább>>>

9. hét: Rosszul vagyok a kávé szagától

Az éhségrohamokon kívüli furcsa dolog, ami felütötte a fejét, a kávé iránti undor. Hihetetlen ez számomra, hisz nem tudom hány éve már, minden reggelem fénypontja a kávé.
Tovább>>>

10. hét: A véremmel együtt az életemet is kiszívják belőlem

Nem tudom elmondani azt az érzést, ami elfog, amikor szívják le a vérem, mintha vele egyszerre szívnák ki az életet is belőlem.
Tovább>>>

11. hét: Elkerülhetetlen volt a terhesnadrág-vásárlás

A régi nadrágjaim nagyon zavartak már, több sikertelen próbálkozás után lemondtam róluk, és beszereztem az első terhesnadrágjaimat.
Tovább>>>

12. hét: Betemetett minket a hó, február végéig minden zárva marad

Elméletileg egyes üzletek nyithatnak február 8-án, de az éttermek, hotelek egész február végéig zárva maradnak.
Tovább>>>

13. hét: A járványveszély alatt is kötelező bejárni a munkahelyemre

Hihetetlen mértékben csökkent az alkalmazottak motivációja, nem érti senki, hogy miért ennyire bizalmatlan a vezetőség.
Tovább>>>

14. hét: Mindent bevetettem, hogy elmúljon a fejfájásom

Egyik este annyira zavart már a fejfájás, hogy kifaggattam anyut, arról, hogy hogy is kell vizet vetni, mert otthon rengetegszer volt bevetve ez a megoldás.
Tovább>>>