2019. 01. 17.

Lehet gondolni itt mindenre, lehet lázadozni, meg nyavalyogni, de az út az út, a lépés meg lépés. Telnek a percek, az órák, a napok, a hetek. A télből tavasz lesz. Állítólag.  A babakocsis séta színtiszta buddhizmus, menni csak a menés miatt.

2019. 01. 24.

Ma annyit gyalogoltam hófúvásban, bokahóban, hogy kezdtem magam orosz regényhősnek érezni. Az utca embere lettem, szó szerint. Ismeretlenek köszönnek nekem, mert az ismétlődés vonzódást szül. Olyan farkascsoffasztó időben is kint vagyunk a Kisrókával, hogy felmerül a kérdés, van-e gyerek a kocsiban vagy csak egyszerűen bezárt a Lipót. A varjakat pedig utálom.

2019. 01. 27.

A gyereknevelés olyan, mint a vesegörcs. Egyszemélyes. El lehet mesélni, le lehet írni, gyurmából és fogpiszkálóból ki is rakhatod a terapeutádnak legközelebb, de akkor is te iszod hidegen a reggeli kávét estefelé.

2019. 02.17.

A csecsemőből akkor lesz kisgyerek, amikor horizontálisból vertikálissá válik. Csak győzzük kivárni. Mert nekem bárki bármit mondhat, az egész mozgásfejlődés akkor is olyan, mintha egy pörgetős könyvet lapozgatna az ember.

2019. 02. 23.

Természetesen mindenkinek igaza van, alapvetően nekem tenne jót egy világháború, patkánnyi okom sincs a panaszkodásra, mégis azt teszem. Meg kell becsülni, ami van, jó lenne megértetni ezt a hülye fejemmel és tapintatosnak lenni és szelídnek, amíg még lehet. Szép lenni és kecses, mint egy porceláncsésze, ha kiborulok, akkor is csak dekoratívan, az asztalterítő szálirányának megfelelően. Jó lenne hagyni a táblázatokat másra, és megérteni az égvilágon mindenkit, Bovary és Alekszej Alekszandrovics, maguknak igazuk van, a létezés és a megelégedés éppen elég, éppen jó, éppen elég jó. És hát ez a cél, végtére is nem lehet tökéletesen csinálni semmit sem, belegebedni lehet csak a próbálkozásba, de minek. A gyereknevelés egy terápiás pszichózis, a lélek bugyraiba való beletúrás könyékig, minek ide camino, nevelj gyereket.

2019.02.24.

Az egész egy nagy gráf, végigfutni a kimenetelek kimenetelét, előre megakadályozni a balszerencsét, de így is pont beteljesítünk. Jó lenne, ha sütne nap, ha nem lenne hideg, ha nem fújna az északi szél, ha nyár lenne, ha két évvel később lenne. Persze bármi lehetne kisrepülő, csak mégsem az.

2019.03.22.  

A hátizsákomból élek. Minden van benne, ami kell, vagy ha mégsincs, lehet belőlük csinálni. Állandóan megyek, többet vagyok az utcán, mint egy hajléktalan. A környék összes kutyájának és fakopáncsának tudom a napi programját, előttem mohosodnak a fák, repedezik a beton és kelnek útra gólyagenerációk Afrikába.

2019. 03. 23.

Ha ember nem akarja minden idejét gyerekruha-vásárlásra áldozni, nézzen szembe a ténnyel, hogy végül az utód úgy néz ki, mint egy tizenkilencedik századi cselédlánynak öltözött hippi, akit véletlenül behívtak katonai munkaszolgálatra.

2019.03.24.

A gyereknevelés egyik alapvetése: mire kialakul, megváltozik.

Polcz Alaine: Gyerekkorom

Saint-Exupéry élete

Ha gyereked lesz, értelmet nyer a „hosszú másodpercekig” kifejezés.

Kacskarigó

Gyereknevelésről itt írtunk még:

A gyereknevelés nem rózsaszín vattacukor

Rinyálhatok, ha elfáraszt a gyereknevelés?

Gyereknevelés: majrézni tilos!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>