A kórház neve:

Szent Imre Egyetemi Oktatókórház

A szülés időpontja (év, hónap):

2019. 04.

A kórház állapota: 

Felújított, modern.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 

Egyszerű, de tiszta. Naponta ürítették a szemetest, és míg ott voltam (3 napig), egyszer volt egy átfogó fertőtlenítés tokától bokáig. Vécépapír volt, de szappan nem (de a szobában lévő mosdónál igen), nem probléma, készültem mindennel.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége:

Van egy 6 ágyas vajúdó, oda csak az anya mehet be, van 4 sima és 1 alternatív szülőszoba (abban franciaágy, kád, zene, ha viszel. Más nem rémlik, ezt a szobát 7 éve láttam utoljára, az első gyerkőcünk születése előtt).

Harmadszor szültem itt, sima szobában, egyszerű a berendezés, színes falakkal. Ami nem változott, az a bitang kényelmetlen (legalábbis nekem az volt) szülőágy. Ugyan állítható a magassága, támlája, a láb alatti rész, de vastag, kényelmetlen szivacs van rajta, piszkosul csúszós műanyag huzattal (nyilván ezt a legegyszerűbb takarítani), amire jön ugye a lepedő, na, a kettő együtt jó kis folyamatos szánkózás a szülés ideje alatt.  

A szülőszobába már bejöhet az apa is, beöltözve persze. Mi minden alkalommal vittünk apás szettet, de ez alkalommal látta a férjem az öltözőben, hogy van pár garnitúra, tehát ha kell, tudnak adni.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: 

Ezúttal is ügyeletben szültem, és akivel találkoztam (most vagy akár a többi alkalommal), mindenki nagyon rendes volt. Ugyan most is csak egy szülésznőhöz volt szerencsém, mint az előzőnél, de az első szülésem 12 órája alatt többek keze között megfordultam, és összességében mindenki jó fej volt. Ha kérdeztem, válaszoltak, mindig magyarázták, hogy épp mi jön, mit miért csinálnak. Biztattak, a férjemet bevonták.

Háromgyerekes anyaként a csecsemősök már nem abajgattak annyit, gondolták, hogy van némi rutinom, de ettől függetlenül, amikor szükség volt rájuk, aranyosak voltak. A szobatársaimnak (első babával) is sokat segítettek, ha nem is időztek hosszú ideig náluk, mindig türelmesek voltak. Akinek fogadott csecsemőse van, persze több törődést kap, de a többieknek is megmutatják pelenkázást, köldökápolást, fürdetést, adnak szoptatási tanácsot is.
Annak örültem, hogy más lett a fővédőnő, a korábbi matróna helyett egy fiatal, lendületes csajszi.

Szülésvezetés:

Szóval ismét ügyelet, kétszer már bejött, harmadszorra sem akartunk fogadni senkit. Egy tündéri szülésznő volt velünk végig. A vajúdóba jött be egyszer egy (amúgy minden tekintetben nagyon szimpatikus) doki, akinek nemsokára véget ért a műszakja. Átkerülve a szülőszobára kis idő múlva bejött a másik (nekem arcra nem szimpi, de hozzáállásra rendben lévő) orvos, nem vizsgált, csak kérdezte tőlem is, meg a szülésznőtől is, hogy mi újság. Az előző két, fájásokkal induló szülésem után ez elfolyó magzatvízzel indult, így a fájásokra várni kellett, egy idő után kaptam oxitocint. Én egyáltalán nem bántam, mert ugyan rövid idő alatt lezajlott minden (utólag kiszámolva, ám ott éveknek tűnt), de piszkosul elfáradtam. Még a vége előtt egyszer bejött a doki, hogy minden rendben van-e, és ha igen, ő elmenne a sürgősségire. Így a pici fiam csak a szülésznő segítségével jött a világra. Gátvédelem volt, sikerrel, a doki már csak azt nézte, hogy tényleg nem kell varrni. Az első két gyerkőcnél két-két órát voltunk még együtt, most kb. egy óra után átmentünk a gyerekágyas osztályra.

Császármetszés (bent lehet-e apuka):

Nem tudom.

Látogatási rend:

Az nem változott, hogy az ágyig nem jöhetnek be a látogatók, ami szerintem nagyon jó megoldás, mert négyágyas szobák vannak. Van egy üveges ajtó az osztály folyosója és a váróterem között, ott meg lehet mutatni a picit, akit aztán vissza kell tolni a csecsemősökhöz, amíg kimegyünk a családhoz, barátokhoz. Ez korábban nem így volt, ott maradhatott a kis kocsi az ajtón belül, de ha épp sokan jöttek, nem fért oda az összes baba, illetve most azt mondták, hogy a kórház nem vállal felelősséget. Szerintem ez is rendben van.

Mit kell vinni a baba ellátásához?

Ruhát kapnak (de ha valaki szeretne, vihet), hogy kis takarót adnak-e, esküszöm, nem emlékszem. Pelenka, popsitörlő, popsikrém, textilpelenka a büfiztetéshez kell.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

Négy ágyra. A szobában amúgy van egy mosdókagyló is, ami praktikus, ha csak kezet vagy fogat akarunk mosni.

Van-e VIP szoba?

Igen, van.

Koszt mennyisége, minősége:

GDM miatt diétás kosztot kaptam, ami pl. reggelire egy kéttenyérnyi szelet fehér kenyeret (1 szelet felvágottal) és poharas (cukrozott) kakaót jelentett. Vissza is kérdeztem, hogy ez a diétás? Az. Hát akkor jóvanazúgy.
A levesek jók voltak, a főételek is, persze nem éttermi színvonalra kell gondolni, de ehető, mennyiségre is elég volt nekem.

Kommunikáció:

Teljesen rendben volt, a szülés alatt és a gyerekágyas osztályon is.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt:

Igen, automatikusan, de mindig hozzátették, hogy „de ez már nem újdonság Magának”.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: 

Rooming in rendszer van, ami nyilván azt jelenti, hogy nem alszik sokat senki, de hát ez a bemelegítés az elkövetkezendő pár évre…
Maradtak a régi, magas ágyak, amire marha nehéz fel/lekászálódni (császársebbel szerintem maga a pokol lehet), de a második alkalomhoz hasonlóan már készültem fellépővel. Érdemes vinni magatok alá is eldobható pelenkázó alátétet, mert az ágyneműt nem cserélik menet közben, még ha esetleg összevérzi is az ember lánya.

Összességében nagyon jó helynek tartom.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 10
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 10

Kata

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A Szent Imre Kórházról már többen írtak, olvasd el ezeket is!

Kizavart a csecsemős nővér, amikor segítséget kértem

Nem kell berohanni a kórházba, ha megkezdődnek a fájások

Leövöltötték az anyuka fejét a csecsemősök a Szent Imrében

Jobb, ha nem látogatod meg az újszülöttet a Szent Imrében

Füldugó nélkül ne menj szülni a Szent Imrébe

Testileg-lelkileg megnyomorítottak a Szent Imre Kórházban