kórházteszt szülés

2017. novemberében szültem a Szent Imre Kórházban.

A kórház újszerű, kicsit labirintus az első ottlétnél.

A mosdó, ami a vajúdóban és a szülőszobán van, tiszta, van vécépapír, de szappan nincs... A gyermekágy mosdója már lepukkantabb. Nincs vécépapír,  szappan, leharcolt a zuhanyzó, a csempe, a tükör. A tisztaság átlagos, minden nap van valami takarításszerű, nyilván sok múlik a szobatársakon is...

A szülőszobák korszerűek, tiszták, jól felszereltek. Egy nagy alternatív szoba van, bordásfallal, káddal, labdákkal, szülőszékkel, franciaággyal, saját vécével. A többi úgynevezett ikeás szoba is korrekt. Kád majdnem mindben van. Labdát, szülőszéket, ha kéred, hoznak. Két szülőszobára jut egy zuhanyzós vécé a szobák mellett. A vajúdószoba (apa ide nem jöhet be) hatágyas, saját, zuhanyzós vécével, ez is jól felszerelt. 

Az orvosok normálisak. (Nekem fogadott orvosom és szülésznőm volt, akit a doki ajánlott.) Az én doktornőm és szülésznőm precíz, lelkiismeretes, szakmailag nagyon ott vannak. Mindenben segítettek, és maximálisan elláttak. 

A csecsemősök 97 százalékban normálisak, kedvesek, segítőkészek. Látszik rajtuk hogy leterheltek, de ha tudnak (és persze szépen és türelemmel megkéred őket) segítenek. Lehet velük beszélgetni, ha úgy adódik, sőt még vigasztalnak is, ha törik a mécses valamiért. 

Megjegyezném, hogy dolgoznak még külön nővérek is, de ők nagyon nem sok vizet zavarnak, habár nekem rossz tapasztalatom is volt az ottlétem alatt velük kapcsolatban.

A szülés előtt ha van fogadott szülésznőd, akkor van felkészítés, körbevezetés, elmond mindent. Próbálnak természetes úton megoldani mindent. Csak akkor van császár, ha nagyon nincs más megoldás, vagy ha ez a terv. Ha lehet, levezetik természetes úton a szülést. Nem preferálják az epidurált, sem más kábító fájdalomcsillapítást (persze ha nagyon kapálózol, vagy úgy dönt a doki, akkor adnak). A gátvédelem elsődleges. A gátmasszást már a 36. héttől kérheti a szülésznő (persze el is magyarázza, hogyan végezd). Szülés alatt is van gátmasszázs. A gátmetszés orvosi kompetencia. Ha ő úgy látja, hogy jobban jár mindenki, akkor nyisszant. (Inkább, mint szanaszét repedni...) 

Oxitocin-adás orvos- és állapotfüggő itt. Ha nem kell, nem adnak feleslegesen.

Császáros műtőbe sehol nem mehet be civil! Itt sem! Apu kint vár, apaszettben. Amikor kint a baba (és nincs kontraindikáció), megkapja rögtön egy kis szőr-bőr kontaktra, míg anyut varrják. Aranyóra itt állapotfüggő. Forszírozzák a minél előbbi és minél többszöri cicire rakást itt is.

 A kórház honlapon elvileg van látogatási rend, gyakorlatilag nincs. Csak a VIP szobában lehet bent az apuka addig és annyit amennyit akar. Egyébként nem jöhet be. Kivétel a hazamenetel napja, vagy ha pl. hozza a rekesz ásványvizet és a hazai kosztot. 

A babának elvileg csak popsitörlőt, krémet, pelust kell vinni. Azért nem árt két-három textilpelus, saját kistakaró. Ruhát adnak a kórházi készletből, de ha viszel, akkor azt is rá lehet adni. 

Egy kórterem négyágyas. Egy kórteremre jut egy mosdó, a kórtermek mellett.

Van VIP szoba.

A kórházi koszt a „szokásos”. Nem túl sok, nem túl tápláló, nem finom, sokszor kihűlt, de ha éhes vagy, úgyis megeszed. Érdemes otthonit hozni, főleg reggelire és vacsorára valót. Van mikró és hűtő is, tehát megoldható. 

Az információáramlás kielégítő. Minden kérdésemre kaptam választ, minden tudnivalót közöltek előtte, közben, utána is orvostól, szülésznőtől, csecsemőstől.

Kaptam tanácsot a helyi  gyerekorvostól is, a dokimtól is,  a csecsemősöktől is, gyakorlatilag mindenkitől. Ha pedig kérdésem volt, készségesen megválaszolták.

Tapasztalat, ami fontos: vigyél magaddal kaját szülésre és utána is, sok vizet, mert fűtenek télen és irtó száraz a levegő.  Vécépapír, kézmosószappan alap. Füldugó kötelező felszerelés!

Ha egy kis kedvességből kapnak a csecsemősök csokit-gyümölcsöt-kávé/tea jellegű parát, a pokróc is similabda lesz... De ez mindenhol így van!

A kórházban a védőnő hiper-szuper kedves és segítőkész, és jó tanácsokkal lát el.

Roomig-in van, tehát annyit lehet veled a „bevásárlókocsiban” a kicsi amennyit akarod, de le is adhatod ha pihennél (füldugóval!).

A születési anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya, ha jól emlékszem, adókártya  is ott helyben intéződik, és csak  a TAJ-kártyáért kell apának elmenni. Elmondják egyébként ezt is.

És a pontozás:

  • szülészet állapota: 8
  • kórtermek állapota: 5
  • szülőszoba korszerűsége: 9
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 5
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 7
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 4
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 8

T.