Tünde terhesség kismama cukorbeteg terhességi cukorbetegség diebétesz egészség

A diabéteszesek száma folyamatosan nő, ezzel együtt egyre nagyobb számban találkozunk diabéteszes kismamával is. A várandósokat két csoportra lehet osztani: akik már a terhesség előtt is cukorbetegek voltak, és akiknek a terhessége alatt jelentkezett a cukorbetegség. Ha egy kismama cukorbetegként esik teherbe, őt cukorbeteg terhesnek nevezzük, ha pedig a terhesség alatt jelentkezik a cukorbetegség, akkor gesztációs diabéteszről beszélünk.

A cukorbeteg terhességek tíz százalékánál a kismama már cukorbetegen esik teherbe. A fennmaradó kilencven százaléknál jelentkezik a terhesség alatt a cukorbetegség. A cukorbeteg terhesek az első pillanattól veszélyeztetettek, vagyis ahogy kiderül valakiről, hogy cukorbeteg és terhes, attól a pillanattól kezdve veszélyeztetett terhesként gondozandó – mondja dr. Rákosi Miklós szülész-nőgyógyász, a diabéteszes terhesgondozás specialistája.

Terhesség cukorbetegen
 

A terhesség megváltoztatja a kismamák cukorháztartását, emiatt folyamatosan kontrollra van szükség. Figyelni kell, hogy a terhesség alatt a meglévő cukorbetegség hogyan változik, és az eredmények alapján követni kell a cukorbeállítást is.

Miért gond, ha magas a kismama vércukra?
 

A terhesség alatti cukorbetegség az anyára nézve is jelentős vércukor-emelkedést okozhat, amely miatt különböző magzati és anyai problémák alakulhatnak ki. Ha az édesanya cukorbetegként esett teherbe, sokkal magasabb a vetélés kockázata és a fejlődési rendellenességek előfordulása. A terhesség második felétől a koraszülés veszélye is emelkedik, és a baba várható súlya is túl magas lesz.

Fontos, hogy a cukorbeteg kismama vércukor értékei az egész terhesség alatt a normális tartományban maradjanak. Amennyiben ez sikerül, akkor elméletileg teljesen hasonló lesz a terhessége lefolyása, mint a teljesen egészséges nem cukorbeteg kismamák esetében.

Diagnózis
 

Ismert cukorbetegség esetén már a terhesség 7-8. hetében ellenőrizzük a cukorháztartást, majd a 18-20. héten újra. Amennyiben nem megfelelően beállított a kismama cukra, szükséges két-háromhetente ellenőrizni a vércukor szintjét.

A gesztációs diabétesz általában a terhesség 24. hete körül végzett cukorterheléses vizsgálatnál szokott kiderülni. Ebben az esetben beállítjuk a diétát vagy a gyógyszeres kezelést, és négyhetente ellenőrizzük a vércukor értékeket a kismamánál.

Rizikófaktorok
 

Ha az anya 35 évnél magasabb életkorú, ha a családban cukorbetegség fordult elő, ha 30 fölé emelkedik a BMI, ha az előző terhesség során már diagnosztizáltak cukorbetegséget, ha glukóz-anyagcserezavar van a kismama kórtörténetében, ha 4000 gramm súlyú gyermeket szült korábban, nagyobb eséllyel lesz cukorbeteg a következő terhessége során.

A terhességi cukorbetegség a szülés után
 

A gesztációs diabétesz átmenetileg elmúlhat a szülést követően, ám a tapasztalat szerint a terhesség alatt kialakult cukorbetegség az esetek felében 5-10 évvel később kettes típusú diabétesz formájában tér vissza. Fél évvel a szülés után érdemes kontroll cukormérést végezni. Amennyiben valaki nagyon nagy súlyú gyermeket szült vagy inzulinra volt szüksége, akkor a cukrát folyamatosan figyelni kell szülés után is, tájékoztat a szülész-nőgyógyász.

Tünde

Cukorbeteg kismamákról ezekben a posztokban is írtunk:

Tünde terhesség kismama cukorbeteg terhességi cukorbetegség diebétesz egészség


Terhességi cukor: inzulinozni kell magam napi négyszer

Ne a terhesség alatt kezdd el az egészséges táplálkozást!

Terhességi cukorbetegség: szurka-piszka egy spéci tollal

Cukorbeteg és PCOS-s vagyok, hogy lesz így gyerekem?

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>