Tünde terhesség kismama táplálkozás dietetikus

Terhesen az ember lánya gyakran ellenállhatatlan vágyat érez, hogy kifossza a hűtőt, és sokszor olyan elementáris erővel tör rá az éhség, hogy úgy érzi, fel tudna falni egy egész elefántot. Vagy kettőt. Igen ám, de ha nem akar a kismama a szükségesnél jobban meghízni oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik, mert nem mindegy, mivel csillapítja az éhségét a falási rohamok alatt – és úgy általában sem. Mi a jó a kismamának és a babának is? Mennyit, milyen gyakran és mit fogyasszon a kismama, aki azt szeretné, hogy a babája is egészségesen fejlődjön és ő se hízzon meg a kelleténél jobban? Ihász Katalin dietetikust kérdeztük a témában.

Mi a legfontosabb a kismama étkezésével kapcsolatban?

Ihász Katalin: Véleményem szerint nem várandósan kellene elkezdeni az egészséges táplálkozást. Az lenne a kívánatos, ha már eleve, nem terhesen is úgy étkezne valaki, hogy minden tápanyagot kellő mennyiségben vesz magához. Nem a tüzet kell oltani tehát, hanem már teherbe esés előtt figyelni kellene a megfelelő táplálkozásra.

És ha a kismama a nem táplálkozott eddig egészségesen?

Ihász Katalin: Akkor természetesen feltétlenül el kell kezdeni a helyes táplálkozást! De ilyenkor ez már csak életmódváltással sikerülhet. A magzat ugyan „elveszi” a mama tartalékaiból, amire szüksége van, viszont az anyuka ettől nagyon gyenge lehet.

Hogyan kellene táplálkoznia a kismamának?

Ihász Katalin: Egy eseménymentes várandósság alatt ugyanúgy kell enni, mint nem várandósan. Ugyanúgy, mint egy egészséges táplálkozásban, a napi ötszöri étkezés – három fő- és két kis étkezés – a kívánatos. Figyelni kell a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelre, ami lehetőleg állati eredetű legyen, így teljes értékű fehérjéhez jut a kismama.

Milyen típusú ételeket érdemes fogyasztani a várandósság alatt?

Ihász Katalin: A fehérjebevitel mellett fontos a sok zöldség-gyümölcs, a minőségi gabonák fogyasztása. Például a fehér rizs mellett egyen rostosabbakat, például barnarizst, vagy különböző alternatív gabonákat: kölest, hajdinát. Továbbá a tejtermékekről sem szabad megfeledkezni.

Nagyon hiszek abban, hogy a főtt étel jót tesz. Az emésztés sokkal könnyebb így, sokkal vegyesebben, színesebben lehet így étkezni. Tehát mindenképp legyen legalább egyszer főtt étel a kismama étrendjében.

Milyen ételeket kell kerülni terhesség alatt? Melyek a tiltólistás ételek?

- Túl fűszeres, csípős ételek.

-  Hüvelyes élelmiszerek: mint a bab, lencse, amelyek gyakran okoznak emésztőszervi panaszokat - gyomorégést, puffadást.

Az egyéni tolerancia, mint minden esetben, várandósság alatt is érvényes.

Természetesen tilos a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is.

Van-e limit például szénhidrátokból?

Ihász Katalin: Ha a terheléses vércukormérés emelkedett értékeket mutat, akkor kell csak szigorú diétát tartani. Addig ésszerű keretek között fogyaszthatóak a szénhidrátok is. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy nem kettő helyett eszünk. Ha erre nem figyel a kismama, könnyen elhízhat.

Mi a helyzet a falási rohamokkal?

Ihász Katalin: Elképzelhető, hogy a kismama vércukorszintje leesik, ettől tör rá a farkaséhség. Azt szoktam javasolni, hogy ilyenkor egyen nyugodtan, de jó lenne, ha nem cukortartalmú ételeket fogyasztana, hanem gyümölcsöket-zöldségeket enne inkább. Persze tudom, hogy ez nem így működik, mert ilyenkor a kismamák nehezebb dolgokat, csokit kívánnak, de mégis… Egyébként akkor is jelentkezhet a falási roham este, ha napközben nem esznek rendszeresen, kb. háromóránként, kvázi „kiéheztetik” magukat – ezért is fontos a napi ötszöri étkezés.

Köszönöm a válaszokat!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?