Tünde nyár napvédelem szemvédelem napszemüveg

Az (remélhetőleg) minden szülő számára evidens, hogy gondoskodik gyermeke bőrének fényvédelméről, ha nyáron a szabadban tartózkodik. A legkisebbek bőrének védelme különösen fontos, erről itt írtunk korábban. De vajon a gyermek szemének megóvására is gondol-e mindenki? Hogyan kell védeni a gyermekek szemét a nap káros sugaraitól? Erről beszélgettünk Dr. Hangyál Éva szemész főorvossal.

Nyáron különösen fontos a szem védelme
 

Nem kell a napba nézni ahhoz, hogy a szemet káros sugárzás érje, a napsugarak ugyanis visszaverődnek a környezetben, és van néhány olyan felület, amely fel is erősíti őket. Ilyen például a nagy vízfelület (tó, tenger, stb.), vagy a fehér felületek, mint például a havas táj, vagy a beton és a homok.

Ha nagy mennyiségű UV-sugárzás éri a szemet, annak komoly következményei lehetnek: retinagyulladás, szürkehályog, kúszóhályog, vagy akár rosszindulatú elváltozások is jelentkezhetnek, hosszú távú hatásként pedig akár a látás is romolhat. A világos színű (kék, zöld), szemek különösen fényérzékeny, így ezeket még jobban óvni kell a nap káros sugaraitól – csakúgy a gyermekek szemét, hiszen a fejlődésben lévő gyermekszemek nem képesek olyan mértékben kiszűrni az UV-sugárzást, mint a felnőtteké.

A KONTAKTLENCSE VISELÉSE IS OKOZHAT GONDOKAT...

Tünde nyár napvédelem szemvédelem napszemüveg

ANYA, ÉN MOST MEGVAKULOK?

Vannak olyan helyzetek, amikor a gyereknek hiába mondod el, hogy mit kellene tenni, vagy próbálsz tanácsot adni, hogy hogyan csinálja úgy, hogy jó legyen neki, ezt beleszólásnak veszi az életébe (éljen a kamaszkor!), és kábé tojik az egészre. Aztán amikor később kiderül, hogy anyának volt igaza, akkor már késő, és viselni kell a következményeket....

Tovább>>>

Aki hosszabb időt tölt nyáron a szabadban, fontos tehát, hogy napszemüveggel védje a szemét - ez az eszköz szűri ki a sugárzást, amely a szemet károsítaná. A gyermekeknek különösen fontos a megfelelő napszemüveg viselése. De milyen a jó napszemüveg?

A jó napszemüveg
 

  1. Ki kell, hogy szűrje a teljes UV-spektrumot (UVA, UVB, UVC) 400 nm-ig. Ha optikában vásároljuk a napszemüveget, és fel van tüntetve rajta, hogy „UV400CE”, ez biztosítja, hogy valóban megfelelően védi a szemet.
  2. A látható fény 75-80 százalékát ki kell szűrnie, főleg a kék és lila színeket.
  3. A napszemüveg lencséje egyenletesen legyen színezve, ne torzítson. A legideálisabb a közepesen színezett vagy a sötét lencse.
  4. A lencse színének választásakor az alábbiakat vegyük figyelembe: a borostyánsárga, a szürke és a barna lencse a színlátást nem befolyásolja. A sárga kicsit megváltoztatja a színeket, de javítja a kontrasztérzékenységet. A zöld kiszűri a káros kék sugarakat, és csökkenti a csillogást. A piros kiváló választás sportoláshoz, mivel zöld háttér előtt növeli a kontrasztot.
  5. A napszemüveg formája kövesse az arcot, a lencse jó, ha lefedi a teljes látóteret, és árnyékoljon oldalról is, hogy védje az oldalról érkező sugaraktól a szemet. A sportszemüvegek teljesen lefedik a szemet, és megakadályozzák a sugarak szemfelszínre jutását. Az egészen kicsiknek a rugós szárú és a flexibilisebb gumikeretet érdemes választani.

Hogyan vegyük rá a gyermeket a napszemüveg viselésére?
 

Elsősorban példamutatással tudjuk megtanítani a gyermeknek, hogy fontos a napszemüveg, azaz rajtunk is legyen megfelelő napszemüveg, ha a szabadban tartózkodunk.

„Másolás itt is. Ha nekem van, nekik is kell” 

- írja egy édesanya, Regina.

„Az én fiam éjjel-nappal hordaná”

 – teszi hozzá Hajni.

Könnyebben elfogadja a gyermek a napszemüveget, ha ő választhatja ki a szemüveg típusát – természetesen a minőséget a szülő ellenőrizze választás előtt. Enikő gyermekénél sem probléma a szemüveg viselése:

„Magától kéri. Van vagy négy szemüvege, szereti hordani.”

A te gyermekeden is van napszemüveg nyáron?

Tünde

Olvass még nyárral kapcsolatos cikkeket!

Tünde nyár napvédelem szemvédelem napszemüveg

A gyerekeddel nyaralsz vagy a mobiloddal?
Napernyők alatt, nyugágyakon fekvő gyerekek és szülők, mobillal a kezükben. Jó pár gyerek fején hatalmas fülhallgató, hogy még véletlenül se szűrődjön be semmi a külvilágból. Meredten bámulják az okostelefonjaikat. Én a három lányommal a medence közepén ökörködök, egy felfújható krokodilért megy a harc. A középső lányom a viháncolás közben megkérdezi: „Anya, ezek a gyerekek miért jöttek nyaralni, ha a telójukon lógnak egész nap?”

Rémálom lett a nyaralás, tarolt a rotavírus
A kicsi jelezte, hogy kakilnia kell, hát kissé hasmenés jellegű. Aztán a száján is kijött minden, amit aznap evett, azzal beterítve a kocsi hátsó ülését. Visszaérve az apartmanba a nagylány is rosszul érzi magát, fáj a hasa. Remek. Kocsitakarítás, közben a nagylány is hány, illetve vizes hasmenése van. A kicsi is elfogyasztott éjszaka néhány pelenkát, lepedőt, de legalább nem hány. A nagy szenved egész éjjel, nem marad benne semmi. Reggel a kicsi is kihány mindent, még a vizet is. Mi jöhet még?!

Nyári szünet: mi lesz a kölykeinkkel?

Kérdezgetem a tanítványaimat, mi lesz a nyáron. Aki elmúlt 16, szeretne dolgozni valamennyit, ennek mindig örülök, komoly jellemfejlődést látok azoknál, akik kipróbálják ezt a fajta felelősségvállalást. Néhányan javító vizsgára készülnek, velük össze kell még állítanunk egy ütemtervet. Nagyon, nagyon kevesen mondták, hogy elmegyünk anyáékkal egy hétre a Balcsihoz/nagyihoz/akárhová pihenni. 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>