Tünde nyaralás okostelefon

Napernyők alatt, nyugágyakon fekvő gyerekek és szülők, mobillal a kezükben. Jó pár gyerek fején hatalmas fülhallgató, hogy még véletlenül se szűrődjön be semmi a külvilágból. Meredten bámulják az okostelefonjaikat. Én a három lányommal a medence közepén ökörködök, egy felfújható krokodilért megy a harc. A középső lányom a viháncolás közben megkérdezi:

„Anya, ezek a gyerekek miért jöttek nyaralni, ha a telójukon lógnak egész nap?”

(Persze félreértés ne essék, otthon néha nekem is úgy kell kivenni a gyerekeim kezéből a telefont, hogy hagyják már abba a Youtube-ozást és a játékot. De örültem neki, hogy a medencéhez le sem hozták a kütyüjeiket (a reggelihez sem!). Na, jó, a 16 éves igen, de ő is nagyrészt a medencében lógott velünk.)

Körbenéztem én is egy kicsit bálnázás (sekély vízben hason fekve) közben. Sok család heverészett a medence körüli nyugágyakban, és majdnem mind kezében ott volt az okostelefon. Volt, ahol a gyerekek a vízben pancsoltak, a szülők meg a mobiljukba bújtak a parton. Persze mindenki élje úgy az életét, ahogy neki tetszik, de ez azért felvet néhány problémát. A német életmentő szövetség szerint egyre több gyermek fullad vízbe, mert a szüleik a mobiljaikkal vannak elfoglalva, és felügyelet nélkül hagyják a gyerekeiket. Ők arra figyelmeztetik a szülőket, hogy amikor a gyerek a vízben van, rakják le a telefonjaikat és figyeljenek a gyerekükre. A medence ugyanis nem bébiszitter, ahol „jól elvan a gyerek”, hanem komoly veszélyforrás. Főleg, ha a gyerek még úszni sem tud…

A Bezzeganya olvasói is reagáltak a hírre a Facebookon. A hozzászólásokból kiderül, hogy van, aki elő sem veszi a mobilt a strandon, de játszótéren sem. Rita nevű olvasónk értetlenül áll az egész előtt:

„Nem értem, hogy lehet gyerek mellett a strandon mobilozni! Miért nem játszanak együtt? Labdázástól kezdve a vízibombáig ezerféle játék van. Mi vittünk fényképezőgépet, hogy megörökítsük a nyaralást, de annyira játszottunk, hogy a képekről teljesen megfeledkeztünk.”

Veronika így írt:  

„Én még a játszótéren sem merem levenni róla a szemem, míg más anyukák le se tojják, mit csinál a gyerekük, mert a telefonon lógnak.”

Annamarija saját tapasztalataival erősíti meg, hogy a veszély valós:

„Németországban élünk. Tőlünk nem messze van egy strand. Pont a mobilozás miatt két héten belül megfulladt egy négyéves, akit anyukája két órával később kezdett el keresni.”

Anita hazai példát említett:

„11 éves fiam van, karúszót adok rá és folyamatosan mellette vagyok, még a derékig érő vízben is!!! Kb. két hete a Velencei tónál fél óra alatt három gyerek szüleit keresték a hangos bemondóban, mert nem találták meg a gyerekek a szülőket. Mindenhova együtt megyünk, nemcsak a víz veszélyes, a parton is pillanatok alatt elvesznek a tömegben. Bár ott legalább nem tudnak megfulladni.”

Erika arra figyelmezteti a többi anyukát, hogy nemcsak a strandokon, a játszótereken is balesetveszélyes, ha az anyuka mobilozik:

„A játszótéren is egyre több baleset lesz! Anyuka netezik, közben időnként felnéz a telójából, de nem lát...”

Az én kezemben is gyakran ott van a mobiltelefon, munkaeszköz és információforrás, igyekszem helyesen használni. De nyaralni azért megyek a gyerekeimmel, hogy velük legyek: vigyázzak rájuk, közös élményeket szerezzünk, élvezzük egymás társaságát. És ehhez nem kell telefon.

Tünde

Tünde nyaralás okostelefonNyaralással kapcsolatos posztokat itt találsz:

Felejtsd el a pihenést, ha gyerekkel mész nyaralni

Gyerek nélkül menjünk nyaralni?

Sérült gyerekkel nyaralni sem egyszerű

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>