A hosszúhétvége – a tervek szerint – főleg pihenéssel telt. Jó volt egy kicsit feltöltődni és nem kimozdulni otthonról, rákészülni az év végi nagy hajrára, ami idén kicsit korábban, már novembertől megindult, mert most kivételesen nem szeretnénk semmit sem az „utolsó pillanatra” hagyni, sem a munkában, sem az ünnepekre való felkészülésben.

Ne igyál tonikot terhesen!
 

Egyedül szombat este mozdultunk ki vacsorázni a barátainkkal, amit később jól meg is bántam... Történt ugyanis, hogy körülöttem mindenki gin-tonicot iszogatott, amit persze én is megkívántam és gondoltam, hogy jó ötlet lesz gin nélkül kérni egy italt, és legalább a „mintha” érzést magamévá tenni... Sajnos egyáltalán nem hallottam korábban arról, hogy nem szabadna tonikot inni terhesen, annak kinin tartalma miatt, így nyugodtan megiszogattam a hamis gin-tonicomat az este folyamán.

Már miután hazaértünk éreztem valamiféle diszkomfort-érzést a hasamban, de akkor még nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Egészen hajnalig, amikor is arra keltem, hogy elég intenzíven görcsöl a hasam... Próbáltam rájönni, hogy mi okozhatja, mit csináltam másképpen, mint ahogy szoktam, és akkor kezdett gyanússá válni a tonik. Gyorsan rá is kerestem, és a sejtésem beigazolódott, ugyanis, mint megtudtam, a tonik konkrétan szülésindító hatással is bírhat. Nem véletlenül ajánlják még az orvosok is fogyasztását arra az esetre, ha nem akar magától beindulni a szülés. Szerencsére reggelre teljesen elmúlt a görcsölés és megnyugodhattam, de az biztos, hogy több tonikot most már márciusig nem iszom.

A hétre tervezett magzati szív ultrahang időpontomat át kellett rakatnom jövő hétre, így végül ezen a héten nem is láttuk a babát, csak a védőnőnél volt jelenésünk. A szokásos kérdések-válaszok mellett most először - a védőnővel közösen - meghallgattuk a baba szívverését is. Ugyan legalább öt percig tartott megtalálni a pulzáló kis hangot a hölgy készülékével, de örömömre meglett!

Hízásnak indultam
 

Megejtettük a szokásos méréseket is, most járok 6-6,5 kiló hízásnál, ami számomra kissé soknak hangzik. Illetve ha bármelyik terhességi súlykalkulátorban kiszámolom az eredményt az indulási súlyom, a magasságom és a terhesség hetének megadásával, szintén a felső tartományba esem. Tehát ez még az éppen megengedett maximum hízás a várandósság jelen szakaszában. Az előzményekről azt kell tudni, hogy néhány éve már, úgy 25 éves korom felett eléggé odafigyeltem a táplálkozásomra, a testmozgásra és úgy eleve az egészséges életmód alapkövetelményeire. Viszont, amikor kiderült, hogy babát várok, kissé engedtem az elveimen. Korábban sosem voltam édesszájú, most viszont az édeset is édessel enném és sajnos gyakrabban eszem is, mint kellene...

Néhányszor megtörtént már, hogy ha visszafogom magam és próbálok kevesebb cukrot enni, néhány óra után érezhetően leesik a vércukorszintem, kisebb remegés jön rám és érzem, hogy ennem kell valami édeset. Ilyen esetben 4-5 darab bonbon az, ami azonnal „rendbe tesz” és megszünteti ezt az érzést. Nagyon várom a lassan esedékes terheléses vércukorvizsgálatot, mert jó lenne megtudni, mi okozhatja ezeket. Nagyon remélem, hogy nem fog kialakulni cukorbetegség, és nem kell komolyabb diétára fogni magam. Jelenleg, néhány napja próbálok odafigyelni, és ha lehet, inkább gyümölcsökkel kiváltani az egyéb cukros élelmiszereket.

Terhesség és mozgás
 

Szerencsére a mozgás továbbra is az életem fontos része maradt, főleg azért, mert továbbra is nagyon jólesik. Egy héten 3-4 alkalommal tornázom, kifejezetten kismamáknak íródott edzésterv szerint. Egy-egy izomcsoport megmozgatása körülbelül 35-40 perc, úgyhogy egyelőre nem egy megvalósíthatatlan dolog beilleszteni a napjaimba.      Emellett újabban rászoktunk a nagy esti sétákra, amivel pedig a kardió típusú mozgást tudom kiváltani. Nagyon jólesik melegen felöltözve az esti lehűlt levegőben sétálni egy kört mondjuk a Margitszigeten.

Sokaktól hallottam mostanában, hogy a terhesvitamin is felelős lehet az esetleges magasabb túlsúlyért a várandósság ideje alatt. Már az első pillanattól kezdve szedek terhesvitamint, így valóban lehet, hogy többek között ez is okozhatja a megnövekedett étvágyat, de mégis fontosnak tartom ezen vitaminok szedését a kisbabám miatt, hiszen jelenleg ő az első.

Természetesen tudom, hogy a terhesség mindenképpen nyomot hagy majd a testemen és nem is célom ezt elkerülni, de az egészségem szeretném továbbra is a maximumon megőrizni, ezért próbálok mindent megtenni azért, hogy minél kevesebb felesleges terhelést kapjon a szervezetem.

Zea

A terhesnapló előző részei itt olvashatók:

Egyszerre váltottam ki a vetéléscseppet és a terhesvitamint
Genetikai teszten derült ki a baba neme
Megrendeltük a császármetszést
Nem lesz kész a házunk a terhesség végére
Fekete foltokat láttak a babám fején az ultrahangon

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>