Ez a svájci tudósok és csokoládékészítők által fejlesztett új csokoládé egy izgalmas előrelépést jelent az egészséges és fenntartható édességek terén. A szakemberek a kakaóhüvely héjának pépesítésével olyan édes és rostos gélt készítettek, amely helyettesítheti a csokoládéban lévő cukrot - olvasható a Nature Food című szaklapban megjelent részletes és analitikus jelentésben.

Az egészséges csoki és annak elkészítése, a környezetünk szempontjából felelős gyártási folyamat, az egész „zöld” megközelítés számos előnnyel jár:

Végre valóban jó és értékes összetevőket adhatunk a csoki rajongóinak, ami nagyon fontos szempont, hiszen a legnagyobb fogyasztók a gyerekeink. A kakaóhüvely pépjéből és héjából készült gél több rostot és kevesebb cukrot tartalmaz, ami egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos csokoládéhoz képest.

Az előállítási módszer hosszú távon kevesebb földet és vizet igényel. Bár jelenlegi formájában több energiát használ fel a szükséges szárítási lépés miatt, azonban a folyamat optimalizálásával, például napenergiával történő szárítással, az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökkenthető lesz.

Ezzel a csokoládéval megnövekszik a lehetőség a gazdálkodók támogatására is.  A kakaóhüvely teljes felhasználása a termelés helyszínén megújuló bevételi forrást jelenthet a kakaótermesztők számára, akik jelenleg csak a csokoládéipar profitjának kis töredékét kapják.

Minden remekül hangzik, de vajon finom is ez a jó csoki? 

Az új csokoládé édessége és textúrája kissé eltér a hagyományostól, ez tény. A laboratóriumban készített csokoládé ízben inkább hasonló a dél-amerikai étcsokoládékhoz, illetve gyümölcsös jegyek és savasságok jellemzik, amelyek szépen kiemelik a fekete csokoládénál már megszokott ízélményt.

Az új csoki fejlesztés tehát nemcsak az egészségre és a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt jelentős, hanem azért is, mert új lehetőségeket kínál a csokoládéipar számára a fenntarthatóság és a gazdasági méltányosság terén. A kihívás az, hogy az élelmiszeripari mérnökök megtalálják az egyensúlyt az édesítő gél mennyisége és a csokoládé ízét, valamint állagát szabályozandó összefüggések között. A további kutatások és kísérletek várhatóan finomítják majd ezt a technológiát, mi, fogyasztók pedig nagyon várjuk már a büntetlenül habzsolható édesipari termékeket!   

Vajon miért is szeretjük annyira a csokoládét és valóban van pozitív hatása?

A világ szereti a csokoládét. Nemcsak az íze miatt, hanem számos pozitív hatása miatt is. A csokoládé ugyanis egy különleges édesség, amely egyszerre finom és még egészséges is lehet, minél feketébb, annál inkább.

A valódi csokoládé – amely nem fehér, vagy nem pusztán cukorból áll – egy rendkívül komplex étel, több mint 1500 biokémiai anyagot tartalmaz. Ezek közül sok pozitív hatással van az agy egészséges működésére, ezért az étcsokoládé minden olyan listán szerepel, amely a legjobb agyműködést segítő ételeket tartalmazza. Az étcsokoládé fogyasztása növeli a jó közérzetért felelős endorfinok termelését. Ezenkívül csökkenti a fájdalmat és a stressz negatív hatásait.

Az étcsoki az egyik legjobb étrendi forrása a triptofánnak, amely egy stressztől mentesítő, hangulatjavító esszenciális aminosav. A fekete csokoládéban található anandamid pedig egy természetes összetevő, amelyet boldogság vegyületnek is neveznek.

Az étcsokoládé feniletilamin-t is tartalmaz, amelyet gyakran szerelem drognak neveznek, mert olyan érzést kelt az agyban, mint a szerelem. A teobromin pedig egy koffeinhez hasonló összetevő a csokoládéban, enyhe afrodiziákumnak is tekinthető, és élénkítő hatást fejt ki. Végül, a csokoládé emeli a dopamin szintet, amely a pozitív hangulat kialakításában segít minket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az összes pozitív hatást a kakaóbab összetevői és az étcsokoládé estében mérték, nem pedig a magas cukortartalmú tejcsokoládé-fajtákkal kapcsolatban.

Te megkóstolnád az új csokit?

Akác