Pár ajánlót hoztam, amikor az ember/gyereke most nem eső vagy hideg, hanem épp a hőség elől kénytelen a szobába menekülni. Könyvek, online matekbajnokság, emlékezés korábbi interjúalanyainkra, akiknek valamilyen újdonsága jelent meg nem olyan régen.

Talán emlékeztek még Weisz Ágostonra, aki különféle tanfolyamokon, táborokban és játékok útján népszerűsítette a matekot és a programozást, és többször is készítettünk mi is interjút vele. Ágoston szerint a nyár igenis alkalmas arra, hogy megértsük, amit év közben nem sikerült, gyakoroljuk, amire év közben nem volt idő, sőt, létrehozott egy olyan online játékkörnyezetet, ahol dicsőséget, kupát, vagy értékes tárgynyereményt lehet szerezni csapatban vagy egyéniben – teljesen ingyen. Érdemes kipróbálni ezen az oldalon (egy egyszerű bejelentkezés után) https://games.alphacademy.hu/ , hol tartunk másokhoz képest, mennyire élvezzük a szórakoztató agytorna-meneteket. Hűvös szoba és barátok is ajánlottak hozzá! (nyerni pedig augusztus 16.-ig lehet a játékkal)

Ágoston másik projektje azoknak szól, ahol valamiért matekot kéne gyakorolni otthon szülőnek-gyereknek, de módszer nem igazán van hozzá. „Szülők sokszor ülnek a gyerekükkel, és nem tudnak mindig segíteni a matek házik megoldásában, elmagyarázásában. Vagy a gyerek gondolkozik, hogy nem már, amit az órán magyaráztak.” Nekik készítettem egy programot, szülőknek és gyerekeknek is": - https://mathteacher.streamlit.app/ -. "Az ember feltölt egy képet egy matek feladatról, amit a program megold és elmagyaráz." Itt egy Youtube videó is róla - a célja főleg az, hogy a "korrepetálás" terhét levegye a szülő válláról.

És Birtalan Balázsra emlékeztek-e még? (Sorskönyv nélkül blog, meseterápia, felkavaróan őszinte interjúk és fantasztikus versek, interjúnk vele itt, könyvismertetőnk itt) Még év elején jutottam hozzá ahhoz  a kötethez, amelyet Balázs halála után Mátai Tamás szerkesztett egybe saját, a témát továbbfűző írásaival. Az Életmintázatok - Mit láthatsz a sémák szemüvegében? című kötet még a neten kezdődött, ahol Birtalan Balázs a Sorskönyv nélkül blogban kezdte el élet-sémáink bemutatását. A sémákról, a sématerápiáról tőle lehetett először a széles nyilvánosságnak szóló magyar nyelvű pszichológiai tárgyú írásokat olvasni, addig csak külföldi szakirodalom volt elérhető a témában. Ám a 18-ból csupán 10 séma leírását tudta befejezni – munkáját félbeszakította súlyos betegsége, és 2016-os halála. Ám ahogy Boldizsár Ildikó meseterapeuta írta ajánlójában: Balázs mondatait Tamás fejezi be – a meg nem írt sémákat Balázs társa, Mátai Tamás pszichológus írta meg és szerkesztette közös könyvvé. A sématerápiára és a sémákra aki kíváncsi, a hajdani blogban most is eléri Balázs néhány írását előzetesként (ez például a csökkentértékűség-szégyen séma leírása), aki pedig mind a tizennyolccal megismerkedne, olvassa el a könyvet, amelyet két „ikerlélek” írt egyetlen művé. Abban, hogy az írások sématerápiás szempontból ma is kellően naprakészek legyenek, szakmai lektorként Bálint Andrea kiképző sématerapeuta nyújtott segítséget.

Vámos Miklóssal interjút ugyan nem készítettünk (huh, miért is, barát barátja, és sok kedvenc felnőttkönyvem szerzője), de mivel rendhagyó dologra vállalkozott  - gyerekkönyvet készített szokatlan témában – őt is megírjuk. A Szív és Lélek című könyvben van tudományos kutatás a „tárgy” szempontjából (a laborban kifejlesztett, nanotechnológiához való pici kapszulák), van benne személyes történet, tárgyilagos, de gyereknek is érthető magyarázat tudományos-orvosi fejlesztésekről, az aneurizma nevű, sajnos viszonylag gyakori ér-rendellenességről (a mi családunkban is volt, akit utolsó pillanatban műtöttek ilyesmivel, szerencsésen meggyógyult). akad benne némi spiritualitás, de viccelődés is.    

Akik nem csak a hagyományos mesék hagyományos témáira és szimbólumaira szavaznak történetmeséléskor, illetve a gyereket érdekli a tudomány és az orvoslás, bátran lehet olvasni a könyvet már nyolc-kilenc – éveseknek is, hiszen a „bonyolultabb” kifejezésekhez a szerző saját magyarázat-listát is készített a könyv végére, ha valaki nem értene egyet-egyet. És azt is megleshetjük, milyen illusztrációt és címlapot készített a mesterséges intelligencia a történethez…

A prof igazán rendes, ő az egyetlen, aki válaszol, ha kérdezünk valamit, a töbi fehérköpenyes úgy tesz, mintha nem is hallaná. Undok alakok. A prof óránként fölemeli a doboz fedelét, olyankor fényárba borulunk. Magasan fenn lángol, hosszúkás tárgy, árasztja ránk a fényt, talán ez lehet a nap? Isten tudja, azt is Isten tudja, hogy a isten micsoda vagy kicsoda. A prof hajtogatja, ha elakad valamin, hogy „isten tudja”. Néha a „jóisten tudja”. Az egy másik? Kérdés.”

Vakmacska