Kedves olvasók, íme egy (meglepően nagyalakú) könyv, ami ha úgy vesszük önnevének ellentéte. Egy "sorskönyv", amire az van írva, hogy "..nélkül".

Egy éve veszítettük el bloggertárs-barátunkat, a Bezzeganyán is meginterjúvolt Birtalan Balázst, akinek halálon túli utolsó ajándéka a blog címével megegyező kötet, a Sorskönyv nélkül. Mi az hogy nélkül, forgattam a tekintélyes méretű könyvet, hát mi ez, ha nem sorskönyv-  és még csak nem is csak Balázsé, ó dehogy – az enyém, a tiéd, mindenkié, aki olvassa. Balázs író volt, költő és terapeuta – utolsó ajándékát leginkább párja, a terapeuta Mátai Tamás és édesapja, a költő-író Birtalan Ferenc segítették nyomdakész formára hozni.

Sorsról, pszichológiáról vagy fontos-kemény kérdésekről (életünk legfontosabb döntéseitől kezdve a rákig) talán Karinthy óta nem írtak ilyen könnyedén, olvashatóan, ámde lényegretörően – mondanám hogy akár még a strandon is lehet olvasni, bár hanyatt fekve komoly karizmot igényel a kötet levegőben tartása. 

Kedves olvasó, ha eddig olvastad a Sorskönyv nélkül blogot  akkor azért olvasd a könyvet (van benne ám bőven olyasmi az életműből, ami ott nem jelent meg), ha pedig Balázs életében nem jutottál oda, hogy megtaláld a neten, akkor meg azért.  Most esett le a könyv elején található részletesebb önéletrajzból, pontosan mit értett Balázs az élet hosszán, szélességén és mélységén (azóta egyfolytában lopom a mondást, ami segítette tavalyi sorsfordulómon a lehetséges utakon való elgondolkodást), hogy valójában mennyi minden fért negyvenhét évbe, ha a hosszát kifogásolhatjuk is (a fenébe is, senkinek se lenne szabad negyvenhét évesen elmennie, az alkotó emberek meg aztán különösen durva nagy űrt tudnak maguk után hagyni), a szélessége és a mélysége  hallatlanul gazdag volt, ahogy az életmű is, amit maga után hagyott – hiszen nemcsak a Sorskönyv nélkül, hanem verseskötetek is maradtak Balázs után, és akkor ez csak a művészi munka, nincsenek benne például azok az eredmények, amiket terapeutaként ért el.

És akkor vissza a  klasszik könyvajánlóhoz: olvassátok a könyvet egyszerűen azért, mert ez az ember baromi jól tudott írni (nem könnyű ezt múlt időben leírni), és fontos dolgokról ír, pszichológiában teljesen járatlanok számára is közérthetően sőt szórakoztatóan (teljesen ér időről időre felröhögni), mindannyiunkat érintő önismeretről és helyzetekről, egyszóval: legyen egy Sorskönyved. Nem a Berne által leírt „sorskönyv” aminek tudattalanban megírt forgatókönyvét robotként követed életed döntéseiben, hanem olyanod, aminek segítségével épp hogy megragadhatod a lámpát, hogy a múlt és motivációk mindenféle poros zugaiba világítve érthess meg jobban magadat és másokat, miért csinálsz valahogy, vagy épp miért NEM csinálsz.

Mivel a meseterápia is az eszköztárába tartozott, hadd fejezzem be így akkor: hol volt, hol nem volt, élt egy ember, énvelem egyidős, úgy hívták, Birtalan Balázs. Folyamatos párbeszédben (néha vitában, de jó ideje erőszak-és veszekedésmentes vitában) Istennel, emberrel, a világ jelenségeivel, kíváncsi volt, módszeres, alapos, és bitangul tehetséges. Ha már mennie kellett, hagyott itt nekünk egy könyvet, ismerte a babonákat, a pszichológiai kategóriarendszereket, a Harry Potter-regények és a népmesék szimbólumrendszerének értelmezését, a sématerápiát, az erőszakmentes kommunikáció alapelveit, a rímek és versformák szépségeit, és mert beszélni bármiről, arról is amiről sokan a szemérmes hümmögésig se jutnak el. Úgy tudott történeteket és példázatokat mondani Fontos Dolgokról, hogy „tanítás” és felsőbbrendűség véletlenül se akadt bennük - nem úgy humor és briliáns szövegek.

Életvégi videóját sokáig nem mertem megnézni, nem mintha bármi ijesztő volna benne. Amikor megnéztem, azt éreztem, mindenkinek látni kéne – felszabadító volt látni-hallani, hogy ez így is megélhető.   Nekem személy szerint ez is rendkívül sokat adott félelmetesen „kiszámított” pillanatban, de neked nem kell se terápiára szorulnod, se Nagy Bajban- Nagy Betegségben lenned ahhoz, hogy úgy érezd: érdemes volt a buci nagy kötetet végigolvasni.

Akár többször is.

Vakmacska

(A könyvet többek közt innen lehet beszerezni.)