Nem mintha kint jobb lenne a helyzet… A napot hetek óta nem láttuk, kisfiam már automatikusan ellenőrzi minden reggel, hogy van-e töd, pedig még csak másfél. És persze van, minden áldott nap, reggeltől estig. Ha szerencsénk van, akkor ez a nyamvadt töd még hullik is egész nap. Láthatatlanul. Csak akkor érzékeled, ha kint vagy már egy ideje ebben az áldott időben, és a hozzá tartozó maximum 4 fokban.

Mozgolódós család vagyunk. Minden délelőtt kint a kicsivel, aztán délután együtt megyünk, szigorúan gyalog, akár esik, akár fúj, a nagyobbikért az oviba. Ez mondjuk egy felnőttnek max. 15 perc lenne oda-vissza, nekünk egy jobb napunkon másfél óra. De ezzel nincs is bajom. Szeretünk kint lenni, én is. Csak ne lenne tél. Ne kellene jó pár réteg ruhát feladni. Megesik, hogy hosszabban öltözünk, mint amennyit kint töltünk.

Ha szerencsém van, akkor jó harisnyát választok, ha nincs, akkor már itt vitázunk. Aztán jön a következő kör, kit öltöztessek előbb, vagy kire hány réteget és milyen elosztásban, hogy senki se melegedjen ki, amíg kijutunk az ajtón. Mondjuk, ha a nagyobb felveszi valamilyen varázslatnak köszönhetően a pulcsit és a kabátot is, akkor a kisebbik biztosan elkezd hisztizni, hogy ő sem akar overált, hanem csak kabátot. Meggyőzöm, hogy ez így jó lesz, én már izzadok, pedig még pólóban vagyok, de közben a nagyobb már kint van a lakásból, persze sál és sapka nélkül. Én utána, még mindig pólóban, de legalább rá már nem leselkedik a takonykór. Mire visszaérek, a kicsi már leült gyurmázni az overáljában, és lelkes fogócskázásba kezdünk a lakásban, természetesen cipőben, amiből ömlik a mocsok, amerre csak elfutunk.

Gyerek ölbe felkap, legtöbbször pici üvöltéssel tarkítva, de kikerül ő is a lakásból. Majd jövök én! Másfél pillanat alatt pulcsit, sálat, sapkát, kabátot fel, babatáskát is össze, és nyertes mosollyal az arcomon, már megyünk is! Magamban pedig tizenhatmillió-négyszázhetvenötezer- kettőszázhetvenhetedszer megfogadom, hogy idén még egyszer nem jövünk ki. Ha bepenészednek, akkor sem.

Hogy csinálják ezt az óvodában? Ahol nem két gyerek van, hanem ennek a sokszorosa? Mi a trükkötök anyukák, ahol szintén több gyerek van? Lehetőségeimhez mérten már mindenféle kombinációt, sorrendet, trükköt kipróbáltam, de ez az átok kifog rajtam. Minden nap. Minimum kétszer.

Anide

A szerző további cikkei:

Véres küzdelemmel nyertük meg a rák elleni csatát

Fizetünk az oviért, miközben zárva van

Nagy vírusgyilkos kísérlet, avagy miért fontos még mindig a kézmosás

Anya, nem akarok oviba menni!

Lyme-kóros lett a másfél éves kisfiam

Az egó és az anyaság összecsap: a családi bakancslista