család mozaikcsalád Tünde

Milyen az élet egy mozaikcsaládban? Hogyan élték meg gyerekként az új családi felállást? Milyen nehézségek merülnek fel felnőttkorban? És mi történik, ha az ex megkeseríti az új család életét? Olvasóink mesélnek tapasztalataikról.

„Nehéz... Nálunk az apukák mások... Mióta megszületett a közös fiunk, a férjemnek nagyon tudatosnak kell lennie... Sajnos sokszor érzem azt, hogy húz a saját felé... Közben azt kapom meg, hogy én meg kivételezek a nagyobbal... De csiszolódunk, próbáljuk megbeszélni és együtt tenni azért, hogy működjön” - meséli G.

„Van egy öcsém. Anya újra férjhez ment, amikor nyolcéves voltam, az öcsém öt. A mostohámat otthagyta a felesége két nálunk idősebb gyerekkel. Mi költöztünk hozzájuk. Vadidegenek voltunk. Új suli, nulla barát. Egész életemben, amíg otthon laktam, azt éreztem, hogy az öcsémmel megtűrt gyerekek vagyunk. Sajnos anya sem ellensúlyozta, ahogyan kellett volna. Nyomot hagyott nem kicsit” 

- mondja el tapasztalatait E.

„A párom volt élettársa igyekszik megkeseríteni az életünket. Ha mi mondunk valamit a gyereknek, ő addig mondja az ellenkezőt a gyerek fejébe, míg el nem hiszi. Nem egyszer, nem kétszer jött vissza tőle a gyerek úgy, hogy utállak, apa, mert anya azt mondta utálnom kell. Hozzátenném, hogy a saját gyerekét teszi tönkre, mert nálunk van elhelyezve, az anyjához csak kapcsolattartásra megy. Ja, és sírva (szó szerint, 3,5 éves) megy rendszeresen az anyjához. Hozzánk meg ujjongva jön vissza, rohan a karjaink közé, és maximum örömében pityereg. Szóval szerintem egy mozaikcsalád csak akkor jó, ha egyik fél sem hülye, bosszúálló típus. Sajnos itt ez nem adatott meg” - osztja meg történetét V.

„Nekem van egy hatéves kislányom és egy négyéves kisfiam. A volt párommal nem tartjuk a kapcsolatot. A férjemnek van négy gyereke. Egy nagylánya az első feleségétől, egy nagyfia a másodiktól, és kettő tinilány a harmadik asszonytól. A két naggyal nem is találkoztam még. Hétvégén (nem mindig) a kettő kisebb, 12 és 11 éves nálunk van. Most 7 hónaposak lesznek a közös hármasikreink. Az én két gyerkőcöm imádja őket. De a férjem két lánya féltékeny az én öt gyerekemre meg rám is, ellenünk akarják uszítani az apjukat... Persze az édesanyjuk azzal tömi őket, hogy ha nagyobbak lesznek a babák, majd apuci visszamegy hozzájuk.”

- írja K.

„Nálunk a páromnak van egy 11 éves fia az előző kapcsolatából, és nekünk van három közös lányunk. Elég érdekes a kapcsolat a kisfiú három hónapos volt, amikor az ex kidobta a páromat. Egy évvel később jöttünk össze mi. Amikor az ex rájött, hogy ez egy komolyabb kapcsolat lesz, akkor kezdte engedni, hogy a párom lássa a fiát. Összeköltöztünk, onnantól fél évig rendszeres vendégeink voltak az ex és a gyerek. Persze a gyerek ellen nem volt kifogásom, na, de az, hogy a csaj is, az már egy kicsit sok volt. Aztán kibuktam fél év után, és összevesztem a csajjal, de elég durván. Onnantól én nem is láttam a gyereket, ugyanis a párom a mai napig nem hozhatja el hétvégére a fiát. Ünnepekkor elhozhatja egy kicsit, de persze akkor sem hozzánk, hanem a mamához. Majd terhes lettem a nagylánnyal, és számonkérte, hogy mi ezt nem mondtuk el neki, meg miből telik nekünk lakásfelújításra ,meg új babakocsira és hasonlók. A nagylány kétéves volt, amikor először találkozott a bátyjával. Aztán terhes lettem az ikrekkel, és a reakció a következő volt

„Remélem, megdöglik mind a három a műtőasztalon.”
Soha nem értettem az ilyen embereket, egy gyerek soha nem tehet semmiről"
 

- meséli Sz.

„Szerintem legtöbben azt felejtik el, hogy te attól nem leszel az apja vagy az anyja annak a gyereknek, mert van neki saját. És a másik szülő pont attól fél, hogy majd a sajátja nem tekint rá úgy, mert az új szereplő elveszi az eredeti szülő szerepét. Mindenki azt az idilli filmet akarja megvalósítani, ahol a mostoha lesz az anya vagy apa. Közös meg megint más, mert ha az egyik szülő rosszul kezeli ezt a dolgot, akkor az ő gyerekei rosszul fogják fogadni, főleg, ha a másik szülőjük még uszítja is ellenük. A vérszerinti testvéreknél is nagy a testvérféltékenység, nemhogy egy mozaik családban.”

- fogalmazza meg gondolatait Fanni.

Neked milyen tapasztalataid vannak a mozaikcsaládról?

Tünde

Mozaikcsaláddal kapcsolatban itt írtunk még:

Mi lesz a férjem gyerekeivel, ha megszületik a közös babánk?

Nem tudom szeretni a férjem gyerekét

Más gyereke sosem lesz a miénk

Hallom, új apukád van!

Én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk, avagy mozaikcsalád a gyakorlatban

Ne szólj bele, nem a te gyereked!