„A régi „mostoha” tabun nem tudunk túllépni! Összeismerkedik egy férfi és egy nő, szerelmi kapcsolatra lépnek. Ha egyiküknek gyereke van, beindul a kényszer, hogy a kapcsolatot a gyerek oldaláról is megfogalmazzák. „Hallom, új apukád van” – mondják a gyereknek. Pedig nincs neki új apukája, megvan mindkét szülője, esetleg csak az anyja férjhez ment. De mije is neki ez az új férfi? Nem tudni, majd idővel kialakul. Az a nehéz a mozaikcsaládoknál, hogy az elején nem világosak a szerepek: nem egyértelmű, ki milyen szerepet tölthet be a másik életében.

Ám mindenki arra törekszik, hogy a jól ismert szerepek mintájára képzeljük el a dolgot. Tehát nem az anya szeretőjéről van szó, á dehogy, hanem új apukáról, aki, mivel nem vér szerinti, mostoha. Ám a népmesék világából ismert, hogy a „mostoha” szó a nem szeretetet jelenti, ezért ettől menekülünk. Nem mostoha, nem új apuka vagy anyuka, hanem valami más.” (részlet Bernád Emese Fischer Eszterrel készült interjújából)

A Berlinben élő pszichológusnő könyve (Fischer Eszter: Modern mostohák – a páromnak gyereke van) egy BA-kommentelő ajánlása nyomán került a kezembe egy nagyon nehéz időszakban. „Kis” családunk éppen nagyon nem akart működni. A párom lányának idegen voltam, nem tudott hova tenni, és igazából én is nehezen találtam az ő helyét az életünkben. Ő elutasító volt, én sokszor a falra másztam tőle, a párom pedig őrlődött köztünk. Én nem akartam bántani azzal, hogy szólok azok miatt a dolgok miatt, amik zavartak, csak magamban puffogtam, később felrobbantam. Ekkor ajánlották ezt a bizonyos könyvet. Megvettem. Valami vaskos pszichológiai elemzést vártam, ehelyett egy meglehetősen kis méretű könyvet kaptam. Tele a miénkhez hasonló sorsokkal. történetekkel. Fájdalmasan ismerős helyzetekkel. Meg néhány praktikus tanáccsal a mozaikcsalád „működtetéséről”. Nem szájbarágós, elméleti maszlag, hanem nagyon is gyakorlati szempontból közelíti meg ezt a sajátos élethelyzetet.

Nekünk sokat segített abban, hogy kicsit jobban megértsük, mit is érez a másik. Másik alatt jelen esetben nem csak magamat és a páromat értem, hanem a mi mozaikunk valamennyi résztvevőjét

Könnyen olvasható, érthető, szívből ajánlom mindazoknak, akik a miénkhez hasonló úton járnak: a kamaszgyerekeknek, exeknek, „új nőknek/pasiknak”, nagyszülőknek, szóval mindenkinek, akiknek bármilyen közük van a mozaikcsaládokhoz.

Drlucifer

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?