Gyermeknapon került a Netflix műsorára a börtönbüntetésüket töltő apák és gyermekeik kapcsolatát feldolgozó magyar dokumentumfilm. A Mesék a zárkából című dokumentumfilm korábban a legjobb magyar filmnek járó díjat vihette haza a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválról (BIDF). Visky Ábel mozija a fogvatartottak által írt mesék világán keresztül mutatja be a börtönbüntetés miatt szétszakadt családtagok kapcsolatát.

A filmben börtönben lévő apák írnak meséket gyermekeiknek, ezek alapján pedig mesefilmek készülnek saját maguk és a gyermekeik főszereplésével. A filmben bemutatott alkotói folyamat során lehetőségünk van belelátni a fogvatartottak és családjaik párhuzamosan zajló életébe, és azokba a képzeletbeli világokba is, amelyekben a szereplők szabadon találkozhatnak egymással. 

“Mindenkinek, így nekem is meghatározó, milyen édesapámmal a kapcsolatom. Részben talán ezért is fogant meg bennem a film alapötlete. Magyarországon körülbelül 18 ezer fogvatartott van, az azt jelenti, hogy nagyon-nagyon sok gyermek éli úgy a mindennapjait, hogy egyik szülője börtönben van, és emiatt feltehetően ő maga is valamilyen bélyeget kap. A filmben egyszerre mutatjuk be az ő nézőpontjukat és az édesapák küzdelmét a családjukkal való kapcsolat fenntartására.”

- mondta el Visky Ábel rendező.

A filmet Gyermeknapon Facebook oldalán ajánlja Dragomán György, Palya Bea, Szalóki Ági, Kádár Annamária, Szabó Simon, és Singer Magdolna, hogy felhívják a figyelmet azokra a gyermekekre, akik bármilyen okokból nem élhetnek szüleikkel.