27. hét

Ahogy közeledik a harmadik trimeszter, kezdem érezni, hogy fáradékonyabb vagyok, ha egész nap talpon vagyok, estére elnehezülnek, kicsit bedagadnak a lábaim. A héten bizony még az is előfordult, hogy ebéd után aludtam egy órát ebben a nyálkás, borongós, esős időben. Amúgy is legszívesebben téli álmot aludnék, utálom a hideget, a szeles időt, fázom a 22 fokos lakásban is. Nem is voltak még igazán hidegek, de én már eszkimó módjára beöltözöm.

A héten találkoztam az új körzetes terhesgondozó orvosommal, aki kellemes csalódást okozott.  A híre ugye megelőzte, hogy mennyire furcsa stílusa van, beszólogat, ha épp úgy tartja kedve. Hát most épp bűbáj volt, vicceskedett, szívhangot hallgatott, még azt is megkérdezte, kisfiú vagy kislány lakik a pocakomban. Január első munkanapján kell hozzá mennem legközelebb. Minden alkalommal, amikor megyek, elnézem ezeket a dokikat, akik vagy épp nyugdíj előtt állnak, vagy már nyugdíjasként praktizálnak még ott, és nem tudom sírjak vagy nevessek, amikor meséli tesóm is, hogy az ő körzetes dokija például keresztrejtvényt fejt, míg az egyik beteg kijön és a másik bemegy. Vagy az enyém a szupermarket akciós újságjából mutogatja nekem, hogy melyik gyógynövényes teát igyam a köhögésemre.

Fogorvosnál is jártam a héten, mert érzékennyé vált az egyik, és sajnos kiderült, hogy bizony lyukas. Ráadásul ez egy olyan fogam, amiben már több a tömés, mint a fog… Azt mondta az orvos, ha ez legközelebb megfájdul, ki kell sajnos húzni. Ez lehet egy nap, egy hét, egy hónap, egy év, öt év, nem tudja megmondani. Úgyhogy imádkozom, hogy szülésig legalább ne legyen gond vele, mert egy szájsebészeti beavatkozás pont nem hiányzik. Hiába járok 3-4 havonta ellenőrzésre és ápolom a fogaimat, sajnos az anyukám rossz fogait örököltem, és gyerekkoromban bevett gyakorlat volt, hogy az iskolával elvittek minket az egyetemi oktatókórházba, ahol rajtunk gyakoroltak a fogorvosjelöltek. Betömték a fogam, nyáron kiesett a tömés… csoda, hogy még pótlásra nem volt szükségem, de az összes rágófogam már be van tömve.

Az ünnepek előtti héten láthatjuk újra ultrahangon a babát, akinek már neve is van. Pár hete férjem vetette fel a Lili nevet, amire akkor rámondtam, hogy jóóó, legyen Lili, (születésekor döntjük el, hogy Liliána, vagy Lilien illik-e jobban rá) de szülésig még lehet, megvétózom. Várom már nagyon ezt a babamozival egybekötött genetikai ultrahangot, mert a már olyan régen, a 20. héten láttuk utoljára.

Kezdünk hangolódni az ünnepekre, ilyen még sosem volt, de most minden családtag ajándéka becsomagolva lapul a szekrényekbe eldugdosva. Van, amit még októberben eldugtam, remélem, meg is találom. Ja, és főleg remélem, hogy emlékszem, melyik kié. Minden évben rám jön a kreatívoskodás ezidőtájt, tavaly filcből készítettem díszeket, és kartonlapból karácsonyfát a lányunknak, amire ezeket a filc díszeket akaszthatta. Idén csak mézeskalács projektre futotta, de lelkesen segített a lányunk is. Mindenben lelkesen segít, úgyhogy előre készülök, hogy a kicsi körüli teendőkben milyen nagy segítségem lesz… Szerintem tripla adag magnéziumra és türelemre lesz szükségem. Szeretném, majd bevonni a baba körüli teendőkbe, ha érdeklődik, hátha csökkenne az esetleges tesóféltékenység, de látom lelki szemeim előtt, ahogy például segít pelenkázni, míg a kicsi vörös fejjel ordít, én meg legyek türelmes, na, ja. Nagy drámákat tud rendezni, ha valamit nem egyedül csinálhat, vagy nem hagyom, hogy segítsen, máris mondja:

„Nem vagy a bajááátom!” 

Pirilány

A terhesnapló előző részei itt olvashatók:

Egyszerre vagyunk terhesek a húgommal
Spicces tüneteket okozott a progeszteron
Mindenáron hasba akart szúrni a doktornő
20. hét: Ezért nem szeretnék terhesen dolgozni
21. hét: 
Császármetszés után hüvelyi szülést tervezünk
22. hét: Szülésznőt vagy dúlát válasszak a szüléshez?
23. hét: A terhesség végére bálna leszek?
24. hét: Ne reménykedjen természetes szülésben
25. hét: Kiköhögöm magamból a gyereket
26. hét: A védőnő öt perc után elviharzott

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>