Anna másodikos. Egy kicsit az iskolakezdésről… Már ott kiakadtam, hogy dupla annyi könyve, munkafüzete van, mint Ádámnak! Van, hogy nem bírja el a táskát, és Ádám segít neki bevinni. De mi van azokkal a gyerekekkel, akiknek nincs nagytesója? Ja, és most látom értelmét először a gurulós iskolatáska létezésének is (bár nem tudom, hogy a napi szintű lépcsőzés, mennyire tesz jót a kerekeinek, hisz alig tudják felemelni…)

Az órarendre majdnem egy hetet vártunk, hogy kialakuljon. Déltől egy órán át tart az ebédidő, mert kicsi az étkező, és így tudják megoldani 20 perces szakaszokban minden osztály ellátását. Állítom, ilyennel kevesen találkoztatok eddig: egy héten kétszer van olyan nap, amikor a nyelvóra és az ebéd egy időre esik. Szülőin rá is kérdeztünk, hogy is van ez akkor?! Eszik vagy nyelvet tanul?!

Válasz: mindkét napon 20-25 perces nyelvórát tartanak, ami után (vagy előtt) megy az osztály ebédelni. Heti 2x20-25 perc nyelvóra kitesz egy egész órát! Nem volt máshol hely az órarendben, illetve 8. órát már nem szerettek volna beiktatni… Mondjuk itt még nincs dolgozat, felelés, osztályoztatás. Rajzolnak, énekelnek, mesét néznek… A lényeg, hogy harmadik osztály végéig szakkör jelleggel működik a nyelvoktatás és negyediktől kerül be „normál” tantárgyként az órarendbe.

Ádám negyedikes. Jó sok tankönyve, munkafüzete, füzete van – mire mindet felcímkéztük… Az ő órarendjére kicsit többet vártunk, mire sikerült összeállítani. Amit tutira nem sikerült elintézni, az a délutános osztálytanító néni. Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy mindegyik nap délutánján más – az éppen ráérő tanár – felügyel rájuk. A hétfői nap a legerősebb, tele reál tárgyakkal, amin csak egy kis énekóra lazít.

Na, igen, ének… Neki van külön énekkönyve és ének munkafüzete is! (Nem zeneiskolásba járunk…) Sőt, tavaly írtak dolgozatot is énekből – akkor kellőképpen ki is akadtam rajta! (Alig tudják normálisan beosztani a heti óraszámba a kötelező órákat, amik között szerintem van fontosabb is, mint az ének (már bocsi), erre…)

Minden nap tesi! Értem én, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek ennyi a napi szintű testmozgásuk, de ezek a kertvárosi gyerekek (a többség) nem a tableten, okostelefonon, face-en/instán lógnak non-stop, hanem majdnem mindenkinek van valami sport a délutáni időtöltések között, zenét tanulnak, meg ki tudja még, mit. Ja, igen, aki visz egyesületi igazolást, hogy sportoló, annak is csak heti egy tesiórát engednek el, és az is csak a péntek, utolsó órábani lehet! Agyrém! Heti egy napon van dupla tesi, mert akkor úszni viszik a gyerekeket. Egyik félévben az A-sok, a másikban a B-sek. Ez mondjuk szerintem jó dolog, csak fizetős.

Pankuci

Iskola-témában ez is érdekelhet:

76 ezer forintba kerül egy elsős gyerek iskolakezdése

Megbukott a gyerek, mi legyen a büntetés?

Mit érdemel az a gyerek, aki fütyit rajzol a suliban?

A svéd iskolákban jól érzik magukat a gyerekek

Utólag záporoznak a jegyek az e-naplóba