iskola oktatás svéd iskola

A kisfiam Svédországban kezdte meg a közösségbe járást, ehhez kezdeti esetlenségem ellenére minden segítséget megkaptam az ott dolgozóktól. Mint ahogy most az iskolában is.

Először is fontos tudni, hogy a svédek mindent a lehető legtermészetesebb módon csinálnak, vigyáznak a környezetükre, rengeteget sétálnak, sportolnak. Az óvodában, iskolában is nagyon sokat vannak a levegőn a gyerekek, az óvodásokat sokszor kint is altatják. Nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget kapnak a gyerekek, még nassolni is ezeket kapják két étkezés között. Itt az iskolát hatévesen kezdik a gyerekek, az első év félig óvodaszintű még. Ami nagyon tetszik, hogy itt nincsenek a gyerekek leterhelve egyáltalán, nincsenek nehéz könyvek, amiket cipelniük kell, iskoláztatás sincs.

Amit venni kell a gyerekeknek ruha, cipő, esőruha, mert esőben is kimehetnek, vagy ha valamelyik gyerek nem szeretne, akkor benti foglalkozás van. Testnevelés órára ruha, na, meg amiben jár. Ezen kívül a többit az iskola állja a ceruzától az olvasókönyvön át a füzetekig. Ezeket persze bent használják. Kirándulás heti egyszer van, ami alatt megtanulják, melyik a mérges gomba, bogyó stb. melyikhez lehet hozzányúlni, és megtanítják nekik, hogy ne féljenek az erdőben, mit csináljanak, ha eltévednek. Szerintem ez nagyon hasznos.

Sokat hallgatnak zenét, és táncolnak is. Egy péntek délután, amikor mentem érte, diszkóztak a gyerekek, nagyon jól érezték magukat. A svédeknek nagyon fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat! Ami fontos még, ami otthon nincsen, hogy bármikor bemehetnék órára, nemrég mozidélután volt, és arra is meghívtak. Itt egyáltalán nem okoz problémát a szülő.

Az óvodában ami nehézkesen indult, napokat jártam a fiammal reggeltől délutánig ugyanolyan ellátás mellett. Szinte mindig mosolyognak, ami másnak is feldobja a napját. Ez nagyon jó dolog, egyáltalán nincs fásult ember, a közértben, az óvodában, iskolában, a munkában! Szeretek itt élni a gyerekeim miatt is, mert itt van jövőjük meg az emberek miatt is. 

Edina

iskola oktatás svéd iskolaMás országokban így csinálják:

Brutális kiképzés folyik a japán iskolákban

Szégyenszékkel büntetnek a francia bölcsődékben

Fertőző beteg gyerekekkel vannak tele a holland bölcsik

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>