Zsuzsi főz recept ünnep főzés

Ezen a héten lesz halloween, mindenszentek előestéje, s hogy stílusos legyek, most olyan receptek következnek, amelyek sütőtökkel készülnek. De miért is lett a sütőtökből készült lámpás a halloween emblematikus figurája? A lámpás – Jack O’ Lantern – készítésének hagyománya észak-amerikai eredetű, egy részeges ír kovácshoz kapcsolódó legendából ered.

Ez a tréfás kedvű kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, az ördög pedig megígérte, hogy halála után sem viszi el a lelkét a pokolba. Ez így is lett, de a mennybe nem kerülhetett, mert az ördöggel paktált. Jack egy széndarabot kapott az ördögtől, hogy menny és pokol közt bolyongva lásson, a kovács pedig a szenet egy vajrépába tette, így készített magának lámpást. Zárójelben jegyzem meg, hogy nálunk a töklámpás Luca-napi hagyomány.

Kis kitérő után vissza a sütőtökhöz és a konyhához: ez az őszi-téli termés kalóriában nem túl gazdag, ám ásványi anyagokban, vitaminokban annál inkább, ráadásul a hozzátáplálás elején is bevethető, és a gyerekek még szeretik is (általában, az enyém nem igazán kedvelte). Általában sült tök formában fogyasztjuk, az alábbiakban ennél érdekesebb felhasználási módokra próbálom meg felhívni a figyelmet.

Sütőtökleves
 

  • 80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
  • 1,2 liter húsleves/alaplé
  • egy közepes fej hagyma
  • egy evőkanál aprított rozmaring
  • mokkáskanálnyi szerecsendió
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • só, bors
  • tökmag, tökmagolaj

A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”

Zsuzsi főz recept ünnep főzés

Egyéb fűszerei lehetnek: rozmaring, római kömény, gyömbér, narancs, szerecsendió, chili. Egzotikusabb fűszerezésnél tejszín helyett kókusztej is mehet bele. Babáknak fűszerezés nélkül, sűrűbb püréként adható.

Sütőtökpüré köretnek
 

  • egy kisebb kanadai sütőtök
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy ág rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • reszelt parmezán

A tököt meghámozom, felkockázom és a rozmaringgal, valamint egy gerezd fokhagymával ízesített, enyhén sós vízben puhára főzöm. Levét leszűröm. A vajat megolvasztom, megfuttatom benne a maradék fokhagymát, amit vékony szeletekre vágtam. Rádobom a tököt és kevergetve összetöröm. Pár percig erősebb lángon elpárologtatom belőle a vizet. Sóval és reszelt parmezánnal adom meg az ízét.

Sütőtökös tészta
 

  • kb. 40-50 dkg sütőtök
  • egy kis cukkini
  • egy fej lilahagyma
  • egy szelet húsos szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • körömnyi chilipaprika
  • rozmaringlevelek
  • vaj, só
  • 1 dl tejszín
  • 25 dkg tagliatelle vagy spagetti (nálam ez utóbbi)
  • parmezán

A tészta mártását készítem először. A felkockázott szalonnát kiolvasztom, ha nincs elég zsírja, vajat adok még hozzá. Rádobom a felaprított lilahagymát, fokhagymát, chilit és rozmaringot, egy percig pirítom. Hozzáadom a kisebb kockákra vágott meghámozott sütőtököt és a felkockázott cukkinit, addig pirítom, párolom, amíg kezd puhulni, de még nem fő szét, aláöntöm a tejszínt, és pár perces forralással besűrítem. Ízlés szerint sózom. A tésztát kifőzöm, leszűröm, és a mártással összemelegítem. Natúr húsok mellé köret, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Sütőtökös húsgolyók
 

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 25 dkg nyers reszelt sütőtök (tisztított súly)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • egy vastag szelet kenyér
  • egy tojás
  • 2 cm-es gyömbérgyökér
  • egy mokkáskanál szerecsendió
  • egy kiskanál őrölt koriander
  • só, bors
  • olaj

A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom. A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.

Zsuzsi főz

Olvass még recepteket Zsuzsitól!

Télies fogások
Őszi zöldséges ételek
Amerikai menü Halloweenre
Őszi ételek
Jó reggelt! Jó reggelit!