Erre a hétre őszi zöldségekkel készülő ételeket hoztam. Igyekeztem azokat a zöldféléket kiválasztani, amelyek kevésbé szoktak főszerephez jutni, mint például a zeller, a sütőtök és a kelbimbó. A piacon, zöldségesnél, de még az áruházláncokban is mostanság ezekhez biztosan hozzá lehet jutni, így érdemes velük kísérletezni a konyhában.

A receptek válogatásánál szem előtt tartottam, hogy kevésbé ismert vagy közkedvelt ételek kerüljenek ismertetésre, így készült velük leves, sós lepény, de akár a húsgombóc masszáját is gazdagíthatjuk például sütőtökkel.

Remélem, mindenki talál az alábbiak közt olyat, ami a kedvére való!

Almás zellerkrémleves

Hozzávalók:

egy nagy zellergumó (kb. 40 dkg)
egy közepes fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
egy nagyméretű savanykás alma
egy közepes krumpli
1-1,5 liter víz vagy húsalaplé
kb. 1 dl tejföl
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
a tálaláshoz (sajtos) pirítós, zsemlekocka, sült bacon, vajban sült almakockák stb.

A zöldségeket és az almát megtisztítom, a zellert, krumplit, almát szeletekre vágom, lábosba teszem. Beledobom az egészben hagyott hagymát, fokhagymát, felengedem a vízzel/húsalaplével – a mennyiség attól függ, milyen sűrű levest szeretnénk - , ízesítem a fűszerekkel és addig főzöm, amíg minden alkotóelem megpuhul. Ekkor a hagymát kidobom belőle, a sűrűjét kevés lével turmixba teszem, a tejfölt is hozzáadom és teljesen homogén állagúra pürésítem. Visszaöntöm a lábosba, ha kell, vízzel higítom, felforralom, és a tetszés szerinti levesbetéttel tálalom.

Változat: az almát elhagyom, a zeller mennyiségét 30 dekára csökkentem, és adok hozzá 30 deka brokkolit, vagy karfiolt.

Sütőtökös saláta

Hozzávalók:

kb. 50 deka sütőtök
egy fej lilahagyma
fél fej jégsaláta
egy érett avokádó
egy-két paradicsom (elhagyható)
5 deka pirított napraforgómag
2-3 evőkanál tökmagolaj
fél citrom leve
pár levélke rozmaring
1-2 evőkanál balzsamecet
egy evőkanál napraforgóolaj

Ehhez a salátához általában egy normál méretű kanadai sütőtök egyenes részét használom fel, amelyet zöldséghámozóval megtisztítok és kisebb, kb. 2x2-es kockákra vágok. Serpenyőben felforrósítom a napraforgóolajat, beledobom a tökkockákat és nagy lángon pirítani kezdem. Közben kevergetem, hogy minden oldalukat érje hő. Ha már pirulnak, kissé megsózom, rádobom a rozmaringleveleket, aláöntöm a balzsamecetet, és addig sütöm, amíg az ecettől a tök kissé karamellizálódik és majdnem puha lesz, de azért még kicsit roppanós. Közben egy salátástálba teszem a félfőre vágott lilahagymát, a felkockázott paradicsomot és avokádót, és a kisebb darabokra tépett salátát. Erre a zöldségágyra öntöm a megsült tököt, meglocsolom citromével és tökmagolajjal, átkeverem és így, ahogy van, tálalom. Tálalásnál a pirított napraforgómaggal megszórom. Natúr sült húsokhoz, csirkemájhoz jó köret, de a fenti módon sütött tököt is el tudom képzelni köretként, csak nagyobb adagot kell belőle készíteni.

Sütőtökös húsgolyók

Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
25 dkg nyers reszelt sütőtök (tisztított súly)
4 gerezd fokhagyma
4 szál újhagyma
egy vastag szelet kenyér
egy tojás
2 cm-es gyömbérgyökér
egy mokkáskanál szerecsendió
egy kiskanál őrölt koriander
só, bors
olaj

A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom.

A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal, például édes chiliszósszal, vagy fokhagymás joghurttal.

Kelbimbós-sonkás lepény

Hozzávalók:

egy tekercs friss leveles tészta
40-50 dkg kelbimbó
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
bors, szerecsendió
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg reszelt emmentáli sajt

A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni.

A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut.

A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.

Langyosan, cikkekre vágva tálalom.

Brokkolis tepsis csirke

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell
30 dkg brokkoli
egy gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
10-15 dkg reszelt sajt (most parmezán és edami keveréke)
3 dkg vaj
pár levélke rozmaring
só, bors
szerecsendió

A csirkemellet lapjában szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd kevés, rozmaringgal ízesített olajban elősütöm. Úgy szeretem, ha kívül aranybarna kérget kap. Amíg a csirke sül, sós vízben megfőzöm a brokkolit, pár perc elég neki, nem kell szétfőzni, mert úgy gusztustalan, másrészt még sütőbe is kerül majd. Ha a csirke és a brokkoli is megvan, kivajazok egy jénait vagy más sütőtálat, belefektetem a csirkeszeleteket, és elrendezem rajtuk a brokkolirózsákat. A tejfölt kikeverem kevés sóval, frissen reszelt szerecsendióval, meg egy gerezd eszelt fokhagymával és a zöldséges húsra öntöm. Az étel tetejét megszórom a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütöm úgy, hogy a teteje aranybarna legyen. Rizzsel tálalom, amit meglocsolok a sütés közben keletkező tejfölös szafttal.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?