Zsuzsi főz recept főzés

Erre a hétre télies fogásokat hoztam hússal, káposztával, levesekkel, én ugyanis ebben a borús, hűvös időben leginkább ezeket kívánom meg. Ilyenkor nem esik annyira jól a saláta, a szendvics, sokkal inkább vágyom egy tartalmas levesre, egytálételre, húsos fogásra. Ennek megfelelően igyekeztem összeszedni pár receptet, hátha valaki még így van ezzel.

Krumplileves gazdagon

Hozzávalók:

  • 4-5 szem közepes krumpli
  • két vékony sárga-és fehérrépa
  • 20 dkg zeller
  • 10-15 dkg szárazkolbász
  • egy nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • egy evőkanál majoranna
  • pirospaprika
  • egy teáskanál darált erőspaprika
  • só, bors
  • egy evőkanál liszt
  • 2-3 dl tejföl
  • olaj

Nagyon kevés olajat forrósítok, ezen megpárolom a hagymát. Hozzáadom a felkarikázott kolbászt, és addig pirítom, amíg a zsírját kiengedi. Rádobom a kisebb darabokra vágott leveszöldséget, zellert és a krumplit és pár percig kevergetve sütöm. Megszórom kb. egy evőkanál pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Hozzáteszem a babérlevelet, sót, borsot, majorannát, paprikakrémet, és a nagyobb darabokban hagyott fokhagymát, és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejfölt elkeverem a liszttel, és besűrítem a lassú forrásban lévő levest. A tányéron ízlés szerint adok még mellé tejfölt. Jól esik hozzá a friss ropogós kenyér.

Savanyú káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • liszt amennyit felvesz
  • kb. 20 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg savanyúkáposzta
  • egy nagy fej hagyma
  • só, bors
  • tejföl

A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Rádobom a felaprított hagymát és üvegesre sütöm. Ezután kerül bele a levétől kinyomkodott (ha kell, kimosott) savanyúkáposzta, amelyet puhára párolok (leve ne maradjon) és további felhasználásig félreteszem.

A krumplit nyersen lereszelem a reszelő legkisebb lyukú oldalán, a tojás és a liszt hozzáadásával galuska-sűrűségű tésztát készítek belőle. Kicsit sózom, forró, sós vízben kifőzöm.

A galuskát a szalonnás káposztára szedem, jól összeforgatom, kicsit még össze is pirítom. Tejföllel tálalom.

Bajor savanyúkáposzta

Ez az étel elsősorban köret, de ha pár karika kolbászt is sütök bele, vagy egy debrecenit, netán virslit sütök hozzá, főételként is megállja a helyét, én néha még meg is tejfölözöm. Köretként sertés-vagy kacsasülthöz szoktuk készíteni.

Hozzávalók:

  • egy kiló savanyúkáposzta
  • egy jó nagy hagyma
  • egy vastag szelet füstölt szalonna
  • két kisebb babérlevél
  • egy alma
  • egész köménymag
  • 2-3 borókabogyó megtörve
  • 2 dl száraz fehérbor
  • egy-két evőkanál cukor (ízlés szerint)

A káposztát kóstolás után kissé átöblítem, és pár vágással rövidebbre vágom a szálait. A szalonnát felkockázom, kisütöm a zsírját. Ekkor rádobom a köményt, a felaprított hagymát és üvegesre párolom. Ha ez megvan, hozzáadom a savanyúkáposztát, beleteszem a babérlevelet és a borókát is. Erős lángon pár percig kevergetem, majd hozzáadom a kisebb darabokra (nem túl apróra) vágott almát, aláöntöm a fehérbort, sózom, és mérsékelt tűzön puhára párolom. A folyadékot igyekszem teljesen elpárologtatni, sőt, a végén kicsit le is pirítom a káposztát, ezután pedig tálalom.

Babos-kolbászos egytál (Giorgio Locatelli receptje alapján)

Hozzávalók:

  • 6 db 15 centis olasz sütőkolbász vagy fél kiló sütnivaló kolbász feldarabolva
  • 80 dkg fejtett bab (fagyasztott, vagy egy éjszakára beáztatott 50 kg száraz bab, netán helyette 3 doboz konzerv bab)
  • két ág rozmaring
  • öt gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 6-8 szem egész feketebors
  • egy doboz hámozott paradicsom konzerv
  • egy pohár száraz fehérbor
  • olívaolaj

A babot egy ág rozmaringgal, a babérlevéllel, borssal és két gerezd fokhagymával puhára főzöm, a levét nem öntöm ki, mert jól jöhet az étel higításához.
A kolbászt serpenyőben kevés olajon elősütöm, akkor jó, ha mindkét oldala kicsit megpirul. Ha ez megvan, kiszedem, félreteszem. A serpenyőbe öntök egy evőkanálnyi olívaolajat, beledobom a rozmaringot és a nagyobb darabokra szelt fokhagymát, és kis lángon sütöm kb. három percig, úgy, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg. Ekkor felöntöm a fehérborral, nagy lángon forralom egy-két percet, majd visszateszem a kolbászt és hozzáadom a lecsepegtetett babot is. Ráöntöm a paradicsomot, ha szükséges, adok hozzá egy keveset a bab főzővizéből és kb. húsz perc alatt összefőzöm az ételt. Friss kenyérrel tálalom.

Vadas nyelvtokány

Bár én nem igazán kedvelem a nyelvet, de a férjem és a fiam is odavan érte. Általában csak főzve eszik, még kihűlni se tud, mert rögtön felfalják, mégis néha előfordul, hogy normális ételt is készíthetek belőle anélkül, hogy megennék az alapanyagot. Aki nem kedveli, az nyers, felcsíkozott marhahússal helyettesítse, igaz ekkor a főzési idő jóval hosszabb lesz.

Hozzávalók:

  • 3 db főtt sertésnyelv (nem füstölt!)
  • egy fej hagyma
  • egy sárgarépa
  • egy fehérrépa
  • egy evőkanál kapribogyó
  • 2 dl tejföl
  • egy evőkanál liszt
  • egy evőkanál mustár
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 3-4 szem borókabogyó
  • egy babérlevél
  • kb. 5 dl főzőlé
  • citrom
  • cukor, só
  • olaj

A nyelvet  megfőzöm, megtisztítom és csíkokra vágom. Kevés olajon egy evőkanál cukrot karamellizálok, megfonnyasztom benne a hagymát. Rádobom a kisebb darabokra vágott répaféléket, a kapribogyót és 4-5 percig sütögetem. Beledobom a borókabogyót, babérlevelet, ízesítem sóval, rozmaringgal és kakukkfűvel, hozzáadom a nyelvcsíkokat és felöntöm a főzőlével. Addig párolom, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor tejfölös liszttel behabarom és a mustárral, pár csepp citromlével és reszelt citromhéjjal teszem pikánsabbá. Most tésztával tálaltam, de zsemlegombóc, knédli egyaránt illik hozzá.

Kelt ostoros rétes

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojássárga
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 4 dl langyos tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg morzsolt élesztő (egy csomag szárazélesztő)
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg barnacukor
  • 4 evőkanál keserű kakaópor


A tetejére:

  • a tésztából kimaradt tojásfehérje

A tészta hozzávalóiból rugalmas, inkább lágy tésztát dagasztok robotgép segítségével, akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem, ez kb. egy órás művelet.

Amíg a tészta kel, a tölteléket elkészítem, ehhez a hozzávalókat simára keverem.
A megkelt tésztát átgyúrom, hat részre vágom. A hat darabot lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtom, s vékonyan megkenem a teljes felületet a töltelékkel. A két rövidebbik oldalnál kb. egy centire behajtom a tésztát és hosszanti oldalánál feltekerem, mint a bejglit. Ezt minden tésztadarabbal eljátszom, majd három-három rudat összefonok, így két szép kis fonott kalácsom lesz. Egy szűk tepsit – amibe a kalácsok épphogy beleférnek – sütőpapírral kibélelek, belefektetem a kalácsokat és hagyom 10 15 percig pihenni őket. Ezalatt a sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem. A pihentetés után a kalácsokat megkenem a tojásfehérjével, és kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Nem javaslom, hogy bárki langyosan/melegen megkóstolja, mert akkor még kihűlni sem lesz ideje, pedig hidegen is nagyon puha, finom.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?