Pirilány terhesnapló terhesség kismama szülésznő dúla

22. hét

Élvezem a második trimesztert, energikus vagyok, egyetlen kellemetlenség van, ami az első terhességemnél csak a 30. hét után jelentkezett, hogy nagyon sűrűn érzek vizelési ingert, képes vagyok tizenöt perc alatt háromszor is mosdóba menni emiatt. Sokszor annyira durva, hogy lépni is alig tudok, de aztán, ahogy eljutok a mosdóba, a mennyiség nem indokolja azt az ingert amikor úgy érzem, nagyon tele van a hólyagom. Azon gondolkoztam, ezt talán az elöl tapadt lepény okozhatja most.

2015-ben, amikor az első lányunk fogant, nem is hallottam arról, hogy lehet dúlát fogadni a szülésre. Még augusztusban elmentem egy ezzel kapcsolatos előadásra, és számomra meggyőzőek voltak, de még mindig nem tudom eldönteni, hogy akkor az orvos mellé szülésznőt vagy dúlát válasszak. Nyilván a férjem bent lesz, támogat, de kell valaki, aki tudja, mi miért történik, ott van velem végig, tanácsot ad. Olvasok most két ismert, szüléssel kapcsolatos könyvet is, és sokat tanulok belőlük. Az orvosommal eddig nem beszéltünk a szülés részleteiről, talán babonából sem, de már írom a kérdéseimet neki, amiket szeretnék mindenképp tudni a szülés előtt. Például, hogy

  • Van-e a protokollban bármi, amit egy normál szüléshez képest VBAC-nál másképp csinálnak?
  • Terminus után hány napot vár arra, hogy meginduljon a szülés?
  • Mi az eljárás ebben az időben? (ctg, ultrahang, flowmetria, amnioszkópia?)
  • Vajúdás alatt van-e folyamatos ctg (ha igen, akkor végig ágyhoz vagyok-e kötve)?
  • Milyen jelek esetén javasolja inkább a császárt?

A névválasztás most nem olyan egyszerű, mint az első lányunknál. Egy kb. 15-ös listánk van már, de ha szűkül is a kör, újabbak is kerülnek fel mindig. Lányunk a kezdetektől hajtogat egyet, minden „És hogyan fogják hívni a kistesódat?” kérdésre következetesen a kedvenc babájának a nevét mondja, ami egy igen gyakori név manapság, úgyhogy nem szeretnénk. A túl különlegesektől, szokatlanoktól is ódzkodunk. A két szótagú vezetéknév mellé egy inkább 3-4 szótagból álló illene. Illetve fontos szempont, hogy ne legyen közel a szülinapjához, vagy nagyobb ünnephez, apa szerint nyáron legyen, hogy legalább akkor tudjon egy jót bulizni, ha már a szülinapja nagy valószínűséggel télvíz idején lesz. 

Azt még nem is írtam, hogy a húgomékhoz is kislány érkezik. Anyukánknak telefonon mondta el, amikor kiderült a kicsi neme. A következőképp zajlott a beszélgetés:

Mama: És akkor tudjátok már a nemét is?

Tesóm: Igen.

Mama: Fiú?

Tesóm: Nem.

Mama: Hanem???

Szegény mama annyira szeretett volna egy kisfiú unokát is, de úgy tűnik, kicsit még várnia kell. 

A hosszú hétvégén kihasználtuk még a jó időt, sétáltunk, játszótereztünk, kacsákat etettünk. Elsején a temetőbe is kilátogattunk édesapám sírjához, és vittük a lányunkat is. Pár hónapja tart már az első miért korszak, és készültem, hogy ott is sokat fog kérdezni. Az ő szintjén válaszoltunk neki őszintén.

Apropó miért korszak, sosem gondoltam, hogy ennyire durva lesz. Be nem áll a szája és a 78. miért után, szégyen, nem szégyen, van, hogy már azt mondom, hogy CSAK, mert ehhez társul persze az ismert reklámhős F. Ábel hangsúlya is: „DE MIÉÉÉÉÉRT?”.

Az oviban rengeteg dolgot tanul, sokat kézműveskednek és a héten egyik nap úgy jött haza, hogy megtanult egy négysoros találós kérdést is, büszkék voltunk rá nagyon.

Pirilány

Pirilány terhesnapló terhesség kismama szülésznő dúlaA terhesnapló előző részei itt olvashatók:

Egyszerre vagyunk terhesek a húgommal
Spicces tüneteket okozott a progeszteron
Mindenáron hasba akart szúrni a doktornő
Ezért nem szeretnék terhesen dolgozni
21. hét 
Császármetszés után hüvelyi szülést tervezünk

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>