2014. július 1.-től lép hatályba az új EMMI rendelet a várandósgondozásról /ezentúl így hívják a terhesgondozást/. Kevesebb kötelező vizsgálat lesz, megszűnik a 16. heti AFP/Down szindróma/ szűrés, mert sokszor tévesen akkor is pozitív eredményt mutatott, ha a magzat nem volt Down szindrómás. Megszűnik a Streptococcus B szűrése is. (ezt viszont nem értjük, miért -  a szerk.)

A kismamáknak nem a 36 héttől, hanem a 38. héttől kell CTG-re járni, amivel a magzati szívhangot és a méh összehúzódásokat figyelik.

A várandósság megállapítását továbbra is a szülész-nőgyógyász szakorvos végzi, és a várandósság megállapításakor eldönti azt is, hogy a várandósság alacsony, vagy magas rizikójú-e, és erről igazolást ad a várandós részére.

Alacsony rizikójú a várandósság akkor, ha a várandós családi, egyéni, termékenységi, és – nem első várandósság esetén – előző várandósságra vonatkozó kórtörténetében nincs olyan tényező, amely a szakorvos megítélése szerint az anya, vagy a magzat egészségét hátrányosan befolyásolhatja.

Ha alacsony rizikójú a várandósság, akkor a kismama eldöntheti, hogy ki lesz az a felelős személy, aki végig kíséri a várandósságot, és a várandósság során mindenre figyel. Választhat nőgyógyász szakorvost, felelős személynek, de az új szabály szerint választhat szülésznőt is. A felelős személyt a várandós gondozási könyvébe beírják.

Júliustól a problémamentes várandósságot szülésznők is végig kísérhetik, akik nem csak ugyanazokat a vizsgálatokat végezhetik el, mint a szülész-nőgyógyász szakorvosok, de lelkileg is felkészítik a kismamákat a szülésre, a gyermekágyas időszakra és a szoptatásra. Ha időközben felmerül valamilyen egészségügyi probléma, akkor a gondozást átveszi a szülésznőtől a szülész-nőgyógyász szakorvos.

A szülész-nőgyógyász szakorvosok feladta  a normálistól élettanilag eltérő, kóros esetek kezelése lesz.

Július 1-jétől a háziorvosok is adhatnak a szakvizsgálatokra beutalót, ami a magánorvost választó kismamáknak lesz előnyös. Eddig ugyanis vagy fizetős szűrésekre kellett járniuk, vagy el kellett menniük beutalóért a területi terhesgondozóba.

A háziorvosoknak a várandós gondozási könyvében ki kell tölteniük, a vonatkozó szakmai irányelvekben foglaltak szerint, a rizikó megítéléséhez szükséges, rá vonatkozó részt, szükség esetén a várandóst a rizikó besorolás felülvizsgálatának javaslatával a szülész szakorvoshoz kell irányítania, és a javaslatát be kell írni a várandósgondozási könyvbe. 

 A rendelet megerősíti a védőnők szerepét, a védőnő adja ki a várandósgondozási kis könyvet, és minden vizsgálatot koordinál, köré csoportosulnak mindazok a szakterületek – háziorvosok, nőgyógyászok, szülésznők – amelyek a gondozás speciális részeit végzik. Az új rend szerint a szülészorvos helyett a védőnő adja ki az egyszeri anyasági támogatáshoz szükséges igazolást.   

Az új rendelet azokra a kismamákra vonatkozik, akik számára a rizikó besorolásról az igazolást 2014 július 1 után adták ki.

Forrás: Magyar Közlöny 2014/52 /IV.8) 26/2014.(IV.8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról.  

 

Murmurka

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?