Nemrég mutattuk meg Schobert Norbi egyik korábbi videóját, melyben büszkén számolt be róla, hogy felesége a szülés után is úgy nézett ki, mint aki a címlapról lépett le, majd a „fitneszguru” becsmérelte az átlag anyukákat, akik szerinte loncsosak, zsíros hajúak és depressziósak. Beszéljünk még erről egy kicsit.

Boglárka elküldte nekünk véleményét a témában.

„Fontos, hogy vonzó legyek, és a gyerekeim apja számára szexuálisan vágygerjesztő, de nem az életem minden percében, és még csak nem is minden napján. Mert többdimenziós emberi lény vagyok, nem egy szexre kész guminő. És mert nem félek, hogy megcsalnak vagy elhagynak, ha nincs rajtam smink, magas sarkú és nem úszom parfümfelhőben állandóan. Amit Réka és Norbi irigységnek láttak, az szánalom volt szerintem”

- írja.

Nem vagyunk egyformák
 

A felszedett kilók számától függetlenül egy várt baba születése után a legtöbbünk boldog, és szerelmes a családjába. De olyan is van, aki elhúzódó szülés, rettenetes szülésélmény miatt nem képes azonnal örülni a babájának, és ez nem azt jelenti, hogy emiatt ő rossz anya és megvetendő.

Lehet, hogy tested pillanatok alatt regenerálódik, és szinte meg sem érzed, hogy szültél. De lehet, hogy fáj a gátseb, a császárseb, a hirtelen bedurrant mellek, tombolhatnak a hormonok, amiktől egyik pillanatban ordítanál, a másik pillanatban depressziósnak érzed magad, a harmadikban meg tele van a szíved a végtelen szeretettel, és patakokban folynak az örömkönnyeid. Lehet, hogy tele vagy aggodalommal, hogy hogyan fogod ellátni ezt a kis ordító csomagot, és rémülettel tölthetnek el az ismeretlen feladatok és az új élethelyzet, amibe a baba születésével kerülsz. (Nyugi, belejössz!)

Hiába mondja meg valaki, hogy hogyan KELLENE éreznünk magunkat szülés után, a hormonok és az új élethelyzetek más-más reakciókat hozhatnak ki belőlünk. És ez teljesen rendben van. Boldog vagy? Örülj a babádnak és a családodnak! Szarul érzed magad, mert kifogtad a komplikált, elhúzódó szülést, váratlanul császározni kellett, begyulladt a melled, allergiás lettél valamilyen gyógyszerre, váratlan hangulatromlással nézel szembe? Nyugi, lesz ez másképp is! (Ha mégsem, kérj segítséget!)

Kinek a pap…
 

Rékának az a fontos celebként, hogy szülés után hercegnőként hagyja el a kórházat full sminkben, parfümfelhőben, tűsarkúban és miniszoknyában, tegye (és örüljön a szerencséjének, hogy egy komplikációmentes szülés után hamar regenerálódott a teste). Viszont nem hiszem, hogy nekünk, „mezei halandóknak” ez lenne az etalon, az elvárható, és rosszul kellene érezni magunkat, ha nem így csináljuk.

Nem azt mondom, hogy hagyjuk el magunkat (de ez a szüléstől függetlenül is igaz) - ha belenézünk a tükörbe, minket is elkeserít, ha egy lompos, elhanyagolt, agyongyötört testet látunk (még ha a bombaforma nincs is a fontossági listánk elején épp...). Ha rosszul érezzük magunkat, akkor pedig tehetünk érte, hogy ne így legyen – de ehhez időt kell szánnunk magunkra.

Amikor az ember reggel felkel gyűrötten, álmosan, kell egy kis idő, amíg készen áll a napra, kisimul, felébred. Kinél több, kinél kevesebb. Ez a szülés után is így van. Van, aki majd’ kicsattan, és miniszoknyát ránt azonnal, de van, akinek több időre van szüksége ahhoz, hogy anyaként is megtalálja magában a nőt. Van elég elvárás, aminek meg kell(?) felelnünk, ne csináljunk még egyet magunknak! Attól, hogy anyák lettünk, nem szűntünk meg nőnek lenni, de idő kell, amíg megtanuljuk, hogyan teljesedjünk ki mindkét szerepben.

Tünde

Anyasággal kapcsolatos cikkeinkből:

Szétrepedt hassal is gyönyörű vagy!

Belebukok az anyaságba?

Kimerült anyákba rúgnak bele a Facebookon

Miért nem készítenek fel az anyaságra?

Anyaság: mindenki hülye, aki nem úgy csinálja, mint te?