Sikeres volt a családon belüli erőszak büntetéséért indított népi kezdeményezés; az Élet-Érték Alapítvány a szükségesnek csaknem a dupláját, közel 100 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze; az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán ezért úgy döntött, hogy a kezdeményezés eredményéről tájékoztatja az Országgyűlést.

Az OVB ülésén az Országos Választási Iroda arról tájékoztatta a testületet, hogy az alapítvány által két hónap alatt összegyűjtött több mint 106 ezer aláírás közül - ötszázalékos mintavétel alapján - mintegy 96 ezer lehet minden szempontból megfelelő.

Halász Pálma, a civil szervezet elnöke, a népi kezdeményezés elindítója és az őt támogató civilek azt akarják elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a kérdést, és a jövőben a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepeljen a büntető törvénykönyvben.

A kezdeményező 2010-ben már elindított ugyanezért a célért egy aláírásgyűjtést, de akkor néhány száz hiányzott az 50 ezer érvényes aláíráshoz.

A civil szervezet aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát 2011. szeptember 26-án hitelesítette az OVB, de a testület határozatát az Alkotmánybíróságon megtámadták, így az aláírásgyűjtés csak március elsején kezdődhetett meg.

A népi kezdeményezés így szól: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon."

A jogszabály értelmében legalább 50 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a népi kezdeményezés eredményes legyen. Ezt az alapítványnak sikerült elérnie, amiről az OVB az Országgyűlést levélben tájékoztatja. A parlamentnek három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést.

A parlamentet ugyanakkor a népi kezdeményezés nem kötelezi arra, hogy a kezdeményezők akaratának megfelelően módosítsa a jogszabályt. Ez csak akkor volna kötelező, ha egy legalább 200 ezer aláírással kezdeményezett népszavazás érvényes és eredményes volna.

Az alapítvány korábban azt közölte, hogy Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, de szabályozás hiányában a hatóságok sokszor csak akkor lépnek fel, "ha már vér folyik". A szervezet korábban közölte azt is, hogy a témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Halász Pálma korábban beszélt arról is, az ENSZ főtitkára 2005 februárjában féléves határidőt adott a magyar államnak, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállásban szabályozza a családon belüli erőszakot, de ez azóta sem történt meg.

MTI