kórházteszt szülés

A kórház neve: Tolna Megyei Balassa János Kórház

A szülés időpontja (év, hónap): 2019.03.

A kórház állapota: Felújításra szorul, néhol omladozó vakolat.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: A vécé tisztasága megfelelő, de szerintem kevés a két darab, a zuhanyzók felújításra szorulnának, és szerintem elkelne több fogas és zuhanyfüggöny is akár.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Alternatív szülési lehetőség van, van labda, kád, bordásfal, szülőszék, de pl. tőlem nem kérdezték meg akarom-e valamelyiket, pedig én ebben a helyiségben voltam. A másik helység, ott több szülőágy van egymás mellett, azt hiszem, három darab, és mint a hentesnél a fehér ponyva, olyanok lógnak le, és az választja el a szülő nőket. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Délután érkeztem a kórházba, az ügyeletes orvos nagyon bunkó volt, és a vele együtt dolgozó két szülésznő is. A váltáskor estére két nagyon rendes, szívélyes, segítőkész szülésznő érkezett, és a fogadott orvosom is imádnivaló, csupa szív ember. De róla csak jót hallani, még ha nem fogadott orvosként van jelen, akkor is. 

A csecsemősök: a legtöbbje rendes, bármit kérdezel, segítenek, persze minden műszakban van egy közülük, aki lekezelő, csak elvégzi a feladatát, de tőle inkább ne kérdezzen semmit az ember, mert úgy néz rád, mintha már a hatodik gyerekedet szülted volna és mindent kellene tudnod.

Szülésvezetés: oxitocint kaptam, de csak azért, hogy egyenletessé váljanak a fájásaim, amik amúgy is voltak. Az ügyeletes orvos azt mondta, hajnal három körül lesz meg a baba, de az orvosom megérkezett, burkot repesztett, és rá fél órára meg is voltunk. A gátmetszést nem kérdezte meg senki, hogy akarom-e vagy sem, de elmondta az orvosom két nyomás között, hogy miért kell, és azt is, hogy mikor fogja elvégezni.

Császármetszés: Nincs tapasztalatom, de tudtommal nem mehet be. 

Látogatási rend: Látogatási rend van, úgy tudom, egyszer délelőtt fél 11-től fél 12-ig, meg délután is egy-két óra. Előre egyeztetni kell, ha apuka be szeretne jönni, de az is csak akkor lehetséges, ha együtt szeretnék a babát megfürdetni. Én így tudom. 

Mit kell vinni a baba ellátásához? A baba ellátásához csak pelenkát és popsitörlőt kell vinni, de aki nem visz pelenkát, neki biztosítanak napi szinten három darabot. Ruhát lehet vinni a fotózáshoz, de az osztályon saját ruhába nem érdemes öltöztetni, mert vagy visszakerül, vagy nem. Fertőtlenítőt érdemes vinni, bármikor szüksége lehet rá az embernek, pl. saját mellszívó fertőtlenítéséhez. De van mellszívó az osztályon. 

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Az összes kismamára jut 3 zuhanyzó, ami elég kevés, és a fűtés is elég gyér a zuhanyzóban. 

Van-e VIP szoba? Én nem tudok róla, hogy lenne.  

Koszt mennyisége, minősége: Válogatós vagyok, de éhen nem maradtam, kb. mint egy menzán. Nem túl finom, de annyira nem is borzasztó.

Kommunikáció: Azok a szülésznők, akiknél szültem, igen, mindenről tájékoztattak. Nagyon segítőkészek voltak. Mindent elmagyaráztak, minden folyamatot kommentáltak, mi miért történik. Az orvosom is minden kérdésemre készségesen válaszolt, és még viccelődött is velem szülés közben és a varrás alatt. Oldották mindannyian a feszültséget. 

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, az orvosomtól minden fontos tudnivalót megkaptam a 6 hetes kontrollig. 

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: A reggeli vizitek: hiába mondják, hogy jó pihenést, reggel 6-kor ébresztő van, valaki még azt se mondja, jó reggelt, csak a füledbe nyomja a lázmérőt és már megy is tovább. Az orvosi vizit annyiban kimerül, hogy „Jól érzi magát kismama? Valami panasza? Széklete volt?” - A kismama válaszol, hogy nincs, és már mennek is tovább. A csecsemős orvos pedig egy tünemény, ő is minden fontos dologról tájékoztat a babával kapcsolatban.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 9
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 8
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 8 
  • orvosok segítőkészsége: 9
  • szülésznők segítőkészsége: 10 (akiknél szültem)
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 9
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: 10

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más is írt már a szekszárdi szülészetről, itt olvashatod el a teszteket:

Az ügyeletes azt ordította: megölöm a kisbabámat

Gátvédelem és zene is van a szekszárdi szülészeten

Szekszárdon vigyáznak éjszaka a babákra

Nem siettetik a szülést Szekszárdon