A kórház neve: Tolna Megyei Balassa János Kórház

A szülés időpontja: 2019. április.

A kórház állapota: Sajnos felújításra szorulna, de van ennél rosszabb is szerintem.

A mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Tiszta,  viszonylag sűrűn takarítják, normál állapotú.

A szülészet/szülőszoba korszerűsége(vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Elvileg van alternatív lehetőség, de ezt csak hallomásból tudom (kád, labda). A szülőszoba, ahol „várakoztam”, normál állapotban van, az ágyak függönnyel vannak elválasztva, itt végzik a kismamáknak a ctg-t, és itt kapnak oxitocin terhelést esetleg.

Az orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Figyeltek rám, két órán át voltam a ctg gépen, többször jöttek megnézni.

Szülésvezetés: Van gátvédelem, ha vállalod az oxit, akkor kapsz, és nem siettetik a szülést, ha te bírod, kivárják.

Császármetszés: a szülőszobából a második emeleti műtőbe végzik a császárt, nálam épp picit várni kellett az altatóorvosra, aki beadja az epidurálist. Apuka nem lehet bent, kint kell várakoznia. Miután kivették a babát, apa lehet vele bőrkontaktusban a csecsemőosztályon.

Látogatási rend: A látogatási idő mindennap 10:3-11:30 és délután 16:30-17:30 között van. Ilyenkor üvegen keresztül lehet a picit megnézni. Apukának van lehetősége délután 13 órától bejönni, közösen fürdetni a picit. (Köpenyben, és ha épp nincs influenza.)

Mit kell vinni a baba ellátásához: Csak pelus és popsitörlő kell. A kórház biztosít ruhát, csak a hazavivős ruha kell.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó: A gyermekágyon két zuhanyzó van, két zuhanyfülkével, és két-két vécével. Megfelelő az elosztás.

Van-e VIP szoba: nem tudok róla.

Koszt mennyisége, minősége: Ezen lehetne mit javítani, sajnos... Reggelire például két zsemle van egy szelet szalámival, az ebéd ehető, és a mennyisége sem kevés.

Kommunikáció: A vizit alkalmával kb. rád néz a doki, megkérdezi, hogy minden rendben van-e, és kész. Mivel nekem volt fogadott orvosom, minden információt megkaptam, amit kellett.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, kaptam, mind az én orvosomtól, mind a gyermekorvostól.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Összességében szerintem rendben van a szülészet. A csecsemősök nagyon segítőkészek, bármivel fordulhatunk hozzájuk. Vannak, akik nem olyan kedvesek, de akkor is segítenek. Megmutatják, hogyan kell kézzel fejni. Segítenek a szoptatásban. Nagyon szoptatásbarát a kórház, ha kell a picinek pótlás, fecskendővel vagy pohárból adják neki.

A szobák rooming-in rendszerűek, általában egy kórterem kétágyas, és van talán egy-két háromágyas szoba. Van olyan, ahol van bent fürdetési lehetőség. Minden szobában van pelenkázóasztal és egy mosdó.

Császármetszés után a hatodik napon lehet hazamenni, természetes szülés után az ötödik napon. Ezt be is tartják.

Anyukákra is figyelnek nagyon, egy nővér van nappal is és éjszaka is, aki erőn felül teljesít. Bármikor hoznak fájdalomcsillapítót, ha kérsz, ha valami kérdésed van, segítenek. Nekem begyulladtak a visszereim, kaptam kenőcsöt rá, éjszakára bekötözte, mindig megnézte, megkérdezte, hogy hogy van a lábam.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 4
  • kórtermek állapota: 8
  • szülőszoba korszerűsége: 7
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 9
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 9
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 9
  • tisztaság: 8
  • ellátás minősége: 9
  • személyes élmények: Bátran ajánlom, aki itt akar szülni, nem kell másik kórházba menni. Akinek nincs fogadott orvosa, és akinél szült, az rendszeresen konzultál vele, és utána ő veszi ki a csövet és a varratokat is.

    Noémi

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Íme, még három vidéki szülészet tesztje: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>