szülés kórház kórházteszt

A kórház neve: Tolna megyei Balassa János Kórház Szülészet-Nőgyógyászat Osztály, Szekszárd

A szülés időpontja: 2018. július.

A kórház állapota: Átlagosnak mondanám, az új osztályt a hírek szerint egy-két éven belül átadják (leírások alapján fényévekkel jobb lesz, mint a mostani).

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Rendszeresen takarítják, de ráférne egy felújítás.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Vannak alternatív lehetőségek, de csak akkor szülhetsz ott, ha éppen mázlid van és nem foglalt. Nekem nincs is olyan ismerősöm, aki használta volna ezeket az eszközöket. 

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Ezzel a résszel minden rendben van. Mindent megmutatnak lépésről lépésre. Külön fürdetés-bemutató is van.

Szülésvezetés: Van gátvédelem, oxitocin is, a szülést nem siettetik. Nem volt fogadott orvosom, de nem is éreztem ennek a hiányát. Amikor komplikáltabb a szülés (nálam hasi artériát nyomott, így oldalt vajúdtam 70-és vérnyomással), folyamatosan bent voltak minimum hárman. Fájdalomcsillapításnál a gátat előnyben részesítik, de azt is csak akkor, ha kéri az ember.   

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Erről nincs információm.

Látogatási rend: Meghatározott időben, délelőtt és délután is be lehet menni. Apuka a fürdetés idejére bemehet (megfelelően beöltözve), egyéb esetben üvegen keresztül van lehetőség megnézni a picit. 14 év alattiak csak kamerán keresztül nézhetik meg a babát, ilyenkor szólni kell, hogy lenne 14 év alatti látogató is. Az anyuka kimehet a folyosóra beszélgetni, ha gondolja.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenka, törlőkendő és „hazamenős” ruha kell csak.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Két zuhanyzó van, de nem kellett várakozni egyszer sem.

Van-e VIP szoba? Nem tudok róla.

Koszt mennyisége, minősége: A  minőségen és a mennyiségen is lehetne javítani.

Kommunikáció: A kommunikáció viszonylag jó, nyugodtan kérdezhettem bármit.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, babára és önmagamra vonatkozóan is.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Megfürdetik a babát, ha az anyuka igényt tart rá (és nem néznek rá rossz szemmel emiatt). A szobák két-háromágyasak, mosdóval, pelenkázópulttal, fürdőkáddal felszereltek. Az anyuka lemehet az esetleges 14 év alatti látogatókhoz, valamint az udvaron is sétálhat. Zuhanyzás idejére a picit betolhatja egy terembe, ahol figyelnek rá a nővérek.

Mivel baba-mama kórtermek vannak, minden este megkérdezik, hogy akarja-e az anyuka, hogy éjszaka vigyázzanak a babára (emiatt se néznek az anyukákra rossz szemmel). Ha a pici felébred, az anyukához viszik szopizni. Amikor az én babám pl. nem akart aludni (hajnali két órakor) kivették a kezemből azzal, hogy most már aludjak, ők majd vigyáznak rá. Odafigyelnek még éjjel is mind az anyukára, mind a babára. Megtanítják a kézzel való fejést, a köldökcsonk ápolását, mindent, amit tudni kell.

Az orvosok, a szülésznők, és a nővérek is igyekeznek az anyuka/szülő nő esetleges feszélyezettségét oldani (pl. az édesanyákat tudatosan csak Anyának hívják, szó szerint bármit lehet kérdezni, segítséget kérni szintúgy bármiben).

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 6
  • kórtermek állapota: 7
  • szülőszoba korszerűsége: 6
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 7
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 8
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 8
  • személyes élmények: 9

Mariann

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

A szekszárdi kórházról mások is írtak már, olvasd el:

Az ügyeletes azt ordította: megölöm a kisbabámat

Gátvédelem és zene is van a szekszárdi szülészeten

Nem siettetik a szülést Szekszárdon